Загадките на „Зона 51" - защо всички искат да я щурмуват

Повече от един милион потребители на Facebook ще участват в щурмуването на „Зона 51”, което е насрочена за 20 септември. До едно от най-интересните събития в историята има по-малко от два месеца, затова решихме да ви разкажем каква е същността на тази идея.

„Зона 51” е американска военна база в Невада, на 133 километра от Лас Вегас, където според убежденията на теоретиците на конспирацията военните крият извънземни, изучават космически кораби на НЛО и провеждат експерименти за пътуване във времето.

Зона 51

Както е планирано от участниците във  Facebook събитието, наречено „Щурма на зона 51, те не могат да спрат всички нас”, всеки, който иска, ще трябва да се отиде в кафенето на „Зона 51”, намиращо се недалеч от базата, а след това да се втурне към военната база. Най-бързите и сръчни участници в събитието трябва да откраднат извънземните технологии и да вземат със себе си извънземно.

Наистина, тази база е едно от най-тайните места на планетата от десетилетия: правителството на САЩ официално признава съществуването на „Зона 51" едва през 2013 г. Дълго време не можеше дори да се намерят изображения на този полигон. Привържениците на конспирацията смятат, че базата има под земята 40 етажа и е свързана с други стратегически обекти и мрежа от подземни железници. През 1989 г. американецът Робърт Лазар, който твърди, че е работил в „Зона 51” като учен, казва, че на територията на базата има девет извънземни кораба и се развиват извънземни технологии.

През 90-те години, „Зона 51” вече става част от масовата култура. Тя се появява във филма „Денят на независимостта”, поредицата „Досиетата Х”, а след това започва фигурира и в компютърната игра GTA.

Зона 51

Шегите са си шеги, но тъй като броят на участниците в събитието надхвърля милион души (в момента те са 1.5 милиона), медиите започнаха да го приемат по-сериозно. Планът на интернет потребителите дори е коментиран във военновъздушните сили на САЩ: „Зона 51 е тренировъчна площадка на въоръжените сили на САЩ и ние не ви препоръчваме да се опитвате да проникнете там”.

Организаторът на събитието Джаксън Барнс постоянно напомня, че в действителност това е просто шега, и ако някой всъщност се втурне да щурмува „Зона 51”, Джаксън не е отговорен за това: „Не възнамерявам да изпълня този план. Просто мислех, че ще е забавно и ще намеря нови приятели в интернет”, казва той. Дали тази идея ще остане само мащабна вирусна история или ще се превърне в сценарий в стила на „Черното огледало” ще разберем на 20 септември.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA