Четиридневна работна седмица въведоха в русенска фирма

Мечтаете ли да имате повече време за семейството, за пътешествия или за отдих сред природата? А може би желаете да имате допълнително време за кино, изложби и културни събития? Ако работите във фирмата на Петър Петев това вече е напълно възможно - консултантската му компания от Русе е сред първите в страната, които въведоха четиридневна работна седмица за своите служители. „СИП-2000” ООД е консултантско търговско дружество, занимаващо се с проблематиката на публичните администрации. Дружество има офиси в Русе и Бургас, в които работят общо 8 човека.

Мениджмънтът на фирмата очаква нововъведението да намали стреса и да оптимизира дейността. Управителят Петър Петев е решил да изпробва идеята, след като прочел статия по темата в специализирано издание. „Когато хората почиват повече, в работното време са по-мобилизирани, по-оптимизирани и обемът работа, който се свършва за 5 дни, би могъл да бъде свършен за 4 дни при такава мобилизация”, споделя Петър.

„Въпреки че служителите почиват един ден повече, това няма да се отрази на работната им заплата. Всички сме много ентусиазирани и се надяваме да сработи. Смятам, че това ще се отрази положително върху нашите резултати, когато сме по-отпочинали”, споделя Мирена Пашкунова – служителка във фирмата. Тенденцията за 4-дневна работна седмица обхваща все повече фирми по света. А Петър Петев препоръчва на всеки работодател да направи този експеримент и сам да вземе решение дали е удачен за неговата дейност.

Петър Петев е магистър по право, завършил в Русенски университет „Ангел Кънчев". Юрист и експерт по обществени поръчки; идеен основател и правен консултант на списание „Обществени поръчки” и списание „Училищен счетоводител", автор на множество публикации в областта на обществените поръчки, хоноруван преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър” по дисциплина „Обществени поръчки и договорни процедури”, дългогодишен лектор в областта на обществените поръчки.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA