The Bridge Fest – първият фестивал с нулев отпечатък у нас

България вече има своя първи ZERO WASTE фестивал – The Bridge Fest. В рамките на една седмица през юли, Видин бе домакин над 400 талантливи младежи на възраст от 14 до 21 години от цялата страна с афинитет към изкуство. Така за поредна година събитието затвърди името си на най-големия тийнейджърски фестивал у нас.  В над 20 работилници за визуални изкуства, архитектура, дизайн, танци, музика и др.  младите арт хора имаха възможност да реализират своите идеи и да усъвършенстват уменията си.

Създаването на екосъобразни навици за намаляването на негативния отпечатък на всеки един от нас бе основен фокус в програмата на фестивала, кауза, чиято реализация се включиха Кока-Кола и ЕКОПАК.

Специална работилница за рециклиране на пластмаса и производство на нови предмети от нея отвори за първи път врати в България именно в рамките на фестивала.

Организаторите на The Bridge Fest, заедно с архитекти-доброволци, сами произведоха машините за рециклиране, като използваха свободната технология за изработката им на световното движение Precious Plastic. Холандският дизайнер Дейв Хакен изобретява машините като свой дипломен проект, но убеден в еко каузата решава да сподели разработката си и да вдъхне нов живот на пластмасата по целия свят. Така всеки, който следва инструкциите, може да създаден сам четири машини, които превръщат ненужните пластмасови отпадъци в полезни и красиви предмети.

В работилницата „Майсторене" на The Bridge Fest тийнейджърите събираха разделно своите пластмасови опаковки, а след това раздробяваха пластмасата на люспи  в т. нар. шредер, пресоваха ги до образуване на конци, загряваха материала и го поставяха в матрица за съответния нов предмет. На финала последната машина компресира пластмасата и я разтопява, за да се получи нов продукт.

The Bridge Fest

Първата в страната ни работилница за рециклиране на пластмаса, създадена по технологията Precious Plastic е създадена в подкрепа на глобалните усилия на Кока-Кола за „Свят без отпадъци". Като част от този ангажимент, в рамките на кампанията „Моят зелен град" през 2019 г. бяха трансформирани 10 спирки на градския транспорт в София в контейнери за разделно събиране на отпадъци, а в Бургас постави арт инсталации за събиране на пластмаса.

След края на фестивала, машините за рециклиране ще бъдат пренесени в София, в сградата на Университета за архитектура, строителство и геодезия, където ще бъде сформирана работилница по рециклиране.

The Bridge Fest

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA