Българка грабна четвъртото място на Royal Ultra Sky Marathon

Климатичните предизвикателства в Италия – летни жеги, голяма надморска височина и сняг – не попречиха на Антония Григорова да се класира в Royal Ultra Sky Marathon - деветият старт от Световните серии по скайрънинг и втори на територията на страната. 55 километровото трасе, с денивелация от 4141 м, беше сериозно предизвикателство дори за най-опитните скайрънинг състезатели.

Антония Григорова завърши състезанието на четвърто място, като пробяга дистанцията за 8:48:38 часа, три секунди след испанката Оихана Азкорбербетиа. Първото място спечели датчанката Рагна Дебатс, която постави и нов рекорд на трасето – 7:52:40 часа. Второто място отиде при французойката Мириам Гиоу Боус - с време 8:14:53 часа.

Антония Григорова

„До 40-ия километър се движих на трета позиция. Там бях задмината от испанската състезателка (която остана трета в крайното класиране), а аз самата почувствах умора и отпадналост, които се опитах да преодолея с прием на повече калории и течности, и до някъде се получи. Към края на дистанцията стана доста топло, а близо зад мен имаше голяма група състезателки, което ми подейства демотивиращо, защото знаех, че за да задържа четвъртата позиция ще трябва да избягам финалните 5 км. в спускане на макс. И може би за първи път успях да се справя, което ме радва изключително много", споделя Антония Григорова.

„Миналата година имах възможността да изкача самият връх Гран Парадисо, което бе и моят първи четирихилядник, който доста ми хареса и когато видях, че ще има старт от Сериите именно там, не се поколебах да заявя участието си. В периода от последния ми старт в Гърция – „Olympus marathon", до старта в Италия, успях да направя много сериозни тренировки на българска земя, които повлияха и на увереността ми, че ще мога да се справя с въпросния старт”, допълва състезателката.

Сега Антония Григорова се нарежда на 20-ата позиция в Генералното класиране на Световните серии по скайрънинг. Следващият старт пред нея отново ще е в Италия и ще се състои на 1 септември – Maga Sky marathon – Европейско първенство по скайрънинг в дисциплина „Ултра”.

Антония Григорова е и първата жена, която през 2017 г. пробяга Ком-Емине - най-дългият високопланински маршрут у нас.

изт.: bgorienteering.net

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA