Скулптор „рисува" с метални жици портрети на исторически фигури

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Дариус Хулеа

Използвайки желязо, неръждаема стомана, месинг и медни жици, за да вдъхне на миналото нов живот, румънският скулптор Дариус Хулеа майсторски смесва съвременността и класиката. Тези индустриални материали помагат на Хулеа да „скицира" в три измерения и внимателно да формова металите в разпознаваеми портрети. Чрез работата му, си великите интелектуалци и историци от миналото заживяват нов живот.

Може би първоначално Хулеа е бил вдъновен за творчеството си чрез народните занаяти, упражнявани в неговото село през младостта му. Както баба му, така и прабаба му, са тъкали традиционните геометрични тъкани, които все още се използват и днес. Дядо му, от друга страна, е работил със селскостопански инструменти, оставяйки по този начин у Хулеа ранни впечатления за силата на индустриалните материали.

Макар и съвременно по отношение на материалите и изпълнението, творчеството на Хулеа се основава на принципите на класическото рисуване. Квалифицираният скулптор използва проводници с различна ширина, за да пресъздаде бързите щрихи с молив на скица. Вместо тези фрагментирани линии да се нанасят върху хартия, те са поставени в три измерения, за да създадат външния вид и усещането, което Хулеа търси.

„По време на втората ми година в колежа, открих, че великите художници от съвременната история са използвали принципа на чертежа в пространството или изчертаването на пространството чрез различни метални структури”, споделя скулпторът. „Някои, като Пикасо, използват рециклирани материали или, като Калдър или Дейвид Смит, промишлени материали. Този момент беше повратна точка за скулптурите, което аз правя сега. За мен този тип рисуване е това, което намираме в скиците на великите художници от Ренесанса като Микеланджело и Да Винчи - сериозни и реалистични композиции, които всеки може да разбере”, допълва Хулеа

Работейки с метал, Хулеа открива художествената свобода. Неговите фини линии могат да създадат сенки, докато по-дебелите проводници могат да създадат смели контури. С този материал, който не познава ограничения, скулпторът е свободен да създава своите „рисунки", като внася част от миналото в ново измерение.

„Надявам се, че хората ще разберат, че не правя нищо друго, освен да рисувам по нов начин, в един траен материал от миналото”, споделя Хулеа. „След това, като художник, мога да опознавам и изследвам митичното, ренесансово и модерно мислене, намирайки триизмерни примери, които ни описват в историята на миналото."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA