Програма минимум за август: Пиер Карден, Оливие Тейскенс и други модни изложби

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 03 август 2019

Ретроспекцията на Кристобал Баленсиага в Мадрид (до 22 септември) и кемп* изложбата в Нюйоркския музей „Метрополитън” (до 8 септември) е програмата минимум за август. Какво друго може да видите по време на почивката си в чужбина, ако се интересувате от мода и изкуство?

Pierre Cardin: Future Fashion

Бруклински музей, Ню Йорк, до 5 януари 2020

Бруклинският музей почита Пиер Карден. Първата му ретроспектива от 40 години насам в Ню Йорк ни връща в 60-те, 70-те и 80-те години, както и към произхода на модната къща Pierre Cardin, която се появява през 1950 г. - много преди първия полет в космоса. Изложбата беше организирана за 50-годишнината на мисията „Аполо 11”, която се приземи на Луната през 1969 година. Същата година дизайнерът посети щабквартирата на НАСА и стана един от малкото цивилни, които имаха късмета да изпробват скафандъра на Нийл Армстронг. Cardin пусна култовата колекция Cosmocorps пет години по-рано, през 1964 г., и предрече, че „всички ще ходим с нея по повърхността на Луната или Марс през 2069 г."

Основните футуристични идеи на дизайнера, въплътени в котюр и прет-а-порте, са събрани от главния куратор Матю Йокобоски, който отговаря за модата и „материалната култура" в Бруклинския музей. Там се съхраняват почти сто временни и постоянни експоната, включително ретроспективите на Дейвид Боуи (2018), Джорджия О'Кийф (2017) и Жан Пол Готие (2013). Астрономическият мащаб на фигурата на Пиер Карден е стеснен до 170 предмета от неговото студио и архиви.

Pierre Cardin: Future Fashion
Pierre Cardin: Future Fashion, Бруклински музей, Ню Йорк, до 5 януари 2020

Olivier Theyskens, In Praesentia

Cité de la Dentelle et de la Mode, Кале, Франция, до 5 януари 2020

Творбите на Оливие Тейскенс - бивш креативен директор на Rochas, Nina Ricci и Theory - понастоящем зает със собствената си марка Olivier Theyskens - са изложени във френския град Кале до края на годината,. Местният музей на дантелата и модата е избрал най-доброто от кариерата на белгиеца, без да се стреми към ретроспективност: след строго хронологичната си изложба в антверпенския MoMu, открита през 2017 г., дизайнерът се концентрира върху дантелата и творческия процес като цяло. Запознат с фабричната история на Кале, където се произвеждат дантели за водещите модни къщи - от Valentino до Rochas - Тейскенс отдавна е влюбен в него - трудно е да не споделим същото чувство на изложбата In Praesentia.

Olivier Theyskens
Olivier Theyskens, Cité de la Dentelle et de la Mode, Кале, Франция, до 5 януари 2020

An Enquiring Mind: Manolo Blahník

The Wallace Collection, Лондон, до 1 септември

В The Wallace Collection, обувките по скици на Маноло Бланик са съчетани с постоянната колекция от визуално и декоративно-приложно изкуство от XIV–XIX век, както и с пищни интериори. Разгледайте в кралска обстановка обувките, сандалите, мюлитата и много други чифтове, за които повечето модерни жени са мечтали заедно с Кари Брадшоу. Музеят, открит през 1900 г., съхранява всички видове мебели, порцеланови, скулптурни и живописни творби, събрани от 1760-те години, включително произведения на стари майстори - от Тициан и Рембранд до Веласкес. Всички обувки, представени на изложбата, са взети от личния архив на Маноло Бланик, а входът за изложбата е свободен.

An Enquiring Mind: Manolo Blahník
An Enquiring Mind: Manolo Blahník, The Wallace Collection, Лондон, до 1 септември

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA