За 50 години хората са унищожили почти 90% от едрите обитатели на реките и езерата

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 август 2019

Специалисти от Института „Лайбниц” са открили, че популацията на сладководната мегафауна - делфини, бобри, крокодили, гигантски костенурки или есетри – е намаляла с почти 90% в сравнение с 1970 г. Основната причина е прекомерната употреба на природни ресурси, като риболов или замърсяване на природните местообитания.

Сладководната мегафауна включва всички животни, обитаващи реките и езерата, с тегло над 30 кг. За да оценят сегашното ù състояние, изследователите са събрали данни за популация от 44 вида, живеещи в Европа и САЩ. Оказва се, че от 1970 до 2012 г. популацията на едрите сладководни видове е намаляла с 88%.

Географски най-засегнатите региони са Индомалайската зона (Южна и Югоизточна Азия) и Палеарктика (Европа, Северна Африка и по-голямата част от Азия), където сладководната мегафауна е намаляла съответно с 99% и 97%.

Най-уязвими са есетрата, сьомгата и гигантският сом. Популацията им е намаляла с 94%. След тях са влечугите - те са станали със 72%.по-малко.

Сред допълнителните причини за това явление е разпокъсаността на реките поради изграждането на язовири и други изкуствени водоеми. В допълнение към съществуващите по света, се планират за строеж още 3700 от тези структури - над 800 от тях в местообитанията на сладководните мегафауни (басейните на Амазонка, Конго, Меконг и Ганг).

Единственият положителен извод на изследователите е следният: мерките за защита на застрашените видове действат. И така, в САЩ успяха да спасят зелената есетра (Acipenser medirostris) и американския бобър (Castor canadensis) от изчезване, а в Азия увеличиха броя на речния делфин (Orcaella brevirostris).

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA