Райна Кабаиванска се застъпи за колегата си Пласидо Доминго

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 14 август 2019

Българската оперна прима Райна Кабаиванска коментира обвиненията за сексуален тормоз срещу Пласидо Доминго, отправени от осем оперни изпълнителки. Кабаиванска твърди, че Пласидо се е държал като джентълмен винаги по време на съвместната им работа.

„В моята дълга кариера много пъти съм работила с Пласидо Доминго, с когото сме делили големи успехи на сцената. Пласидо винаги се е държал като джентълмен”, написа примата на официалната си Фейсбук страница „Майсторския клас на Райна Кабаиванска”, като коментарът ù е преведен и на италиански език. Изявлението на Кабаиванска е придружено с черно-бяла снимка на Доминго и българката от Ла Скала.

Райна Кабаиванска

Осем певици и една танцьорка са разкрили пред Асошиейтед прес, че в продължение на три десетилетия - от края на 80-те години на миналия век - са били обект на сексуален тормоз от страна на отдавна женения тенор. „В един бизнес обяд няма нищо странно. Когато обаче някой се опитва да ти държи ръката по време на бизнес обяд или да поставя ръката си върху коляното ти, това вече е странно. Той винаги гледа да ви докосне по някакъв начин и обезателно раздава целувки", разказва една от певиците.

Освен деветте обвинителки, половин дузина други жени са споделили за информационната агенция, че непристойните опити за сближаване от страна на Пласидо Доминго са ги накарали да се чувстват неудобно. От агенцията са разговаряли и с десетки други представители на оперния свят - певци, танцьори, оркестранти, сценичен персонал, вокални педагози и администратори, които са споделили, че са били свидетели на непристойното поведение на легендарния оперен певец, който безнаказано е преследвал млади жени.

Доминго не отговаря на въпросите на Асошиейтед прес относно конкретни инциденти, но прави изявление, в което се казва: „Твърденията на тези неназовани лица, датиращи от тридесет години, са дълбоко смущаващи, и така представени, неточни. Все пак е болезнено да чуя, че вероятно съм разстроил някого или съм ги накарал да се чувстват неудобно, независимо колко отдавна е било това и въпреки най-добрите ми намерения. Вярвах, че всичките ми отношения и връзки са били приемани добре и са били по взаимно съгласие. Хората, които ме познават или които са работили с мен, знаят, че не съм човек, който умишлено би навредил, обидил или смутил някого", споделя Доминго. „Въпреки това, признавам, че днешните правила и стандарти, по които се преценяваме, са много различни, отколкото бяха в миналото. Благословен и привилегирован съм, че кариерата ми в операта продължи над 50 години и ще се придържам към най-високите стандарти", казва още легендата на оперната сцена.

Седем от деветте обвинителки са споделили за агенцията, че отказът да приемат ухажванията от страна на Пласидо е повлиял неблагоприятно върху кариерата им. Някои твърдят, че така и не са получили ролите, които той им е обещал. Част от жените отбелязват, че докато са работили с други компании, никога не са били наемани да работят отново с него.

Само една от деветте жени е позволила да бъде назована по име - мецосопраното Патриша Улф, която е пяла с Доминго във Вашингтонската опера. Останалите са пожелали анонимност, позовавайки се на това, че или все още работят в бизнеса и се страхуват от репресии, или се притесняват, че могат да бъдат унижавани публично и дори да бъдат тормозени.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA