Откриха неизвестни рисунки на Екзюпери

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 август 2019

Притежание на Бруно Стефанини, те са част от голямата му колекция произведения на изкуството. Живеещият в Цюрих магнат в областта на недвижимите имоти ги купува на търг през 1986-а. Самият Стефанини умира в края на миналата година, на 94-годишна възраст.

Откритието е дело на фондация „Винтертур", която се занимава с изкуство, култура и история. Според нейните специалисти, находката е в много добро състояние. Трите рисунки са намерени в картонена папка насред десетки хиляди произведения на изкуството в богатия архив на Стефанини.

Скиците изобразяват както Малкия принц, така и още няколко от героите в книгата – пияницата, боата и лисицата. Познати изображения има и на обратната страна на листите. Част от съдържанието им е стихотворение и писмо до съпругата му Консуело.

Новооткритите рисунки на Антоан дьо Сент-Екзюпери са направени върху авиационна хартия за писма. Единствената връзка на писателя с Швейцария са двете години, прекарани от него там – между 1915-а и 1917-а. Целият му архив се съхранява в библиотеката „Морган” в САЩ. Именно в САЩ е и първата публикация на най-известната му книга – „Малкият принц”. Очаква се фондация „Винтертур" да обсъди с американската библиотека бъдещето на новооткритите рисунки.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA