Европа се загрява много по-бързо от всички прогнозирани модели

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 14 септември 2019

Този юли беше най-горещият месец в историята на метеорологичните наблюдения. Например в Европа беше поставен нов температурен рекорд: въздухът в южната част на Франция се затопли до 46°C. И това само ще се влошава: според ново проучване, европейският континент се загрява толкова бързо, че не се вписва в съществуващите климатични модели.

Екип от Американския геофизичен съюз проучи данните за времето, събирани от европейските метеорологични станции от 1950 до 2018 година. След това учените извлякоха информация от този масив за най-горещите и студени дни и анализираха как те се разпределят във времето.

От 1950 г. насам броят на дните с изключително горещо време в Европа се е утроил; температурата на най-горещите дни се е повишила с 2.3°C. Броят на рекордно студените дни е паднал поне два пъти. Разбира се, и лятото, и зимата стават средно по-топли.

Според учените, Европа се загрява много по-бързо, отколкото прогнозират климатичните модели. Например в Холандия, Белгия и Франция наблюдаваните тенденции са около два пъти по-интензивни от изчислените.

В бъдеще броят и честотата на горещите дни ще се увеличат допълнително. За европейците това ще бъде сериозно изпитание, защото изключително високите температури могат да доведат до дехидратация и топлинни удари.

Може би забавянето на течението Гълфстрийм ще помогне малко да се облекчи европейският климат. Според някои доклади, скоростта на този топъл поток постепенно намалява поради глобалното затопляне, което може да направи времето в Европа по-студено. Кога обаче ще се случи това, учените все още не могат да кажат.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA