В столицата на Австралия легализираха марихуаната

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 06 октомври 2019

След няколко месеца на дебати, Канбера - столицата на Австралия - се превърна в първата територия на страната, която разрешава употребата на марихуана за развлечения. Съответният закон, приет миналата седмица, трябва да влезе в сила на 31 януари 2020 г.

В момента марихуаната е забранена в Канбера. Притежаването на 50 грама може да доведе до глоба от 160 австралийски долара. Повторното провинение заплашва с глоба в размер на 8000 долара и две години затвор.

Новият закон значително омекотява съществуващите правила. Сега всеки възрастен в Канбера ще има право да притежава 50 грама марихуана и да отглежда две растения канабис. За семействата е въведена граница от общо четири растения.

Разбира се, някои ограничения ще останат. Например марихуаната няма да може да се консумира на обществени места или в близост до деца. Същото се отнася и за отглеждането на коноп.

Експертите предполагат, че легализирането на марихуаната ще намали вредата, нанасяна от наркотиците. Благодарение на новия закон, хората ще изпитват по-малко обществено осъждане и е по-вероятно да потърсят помощ от специалист, без да се страхуват от арест.

В останалата част на Австралия рекреационната марихуана е незаконна, отглежда се само за научни и медицински цели. Това създава сложен правен конфликт: на теория федералните власти могат да арестуват всеки жител на Канбера за съхраняване и отглеждане на коноп в съответствие със законите на страната, а не на града. Освен това, правителството може да отмени новия закон чрез съда.

В САЩ легализацията на марихуана вече е факт в много щати. Това е чудесен шанс за нови стартъпи и инвеститори, които планират да инвестират в перспективен пазар.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA