В Турция издигнаха сърцераздирателен мемориал в памет на 440 жени, убити от съпрузите си

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 04 октомври 2019

Вахит Туна

Вахит Туна

Вахит Туна

Вахит Туна

Вахит Туна

Вахит Туна

Вахит Туна

Слабостта има своя чар, но все пак неравенството между силните и слабите най-често е ужасно. Такъв е случаят с домашното насилие: широко разпространен проблем, за който или се мълчи, или на по-слабите не се осигурява необходимата правна и друга защита. Вахит Туна е художник и графичен дизайнер от Турция, който намери начин да привлече вниманието на хората към този болезнен проблем. За да бъдат защитени в бъдеще поне тези, които се нуждаят от това, и да се предотврати грозното насилие над жени.

Вахит Туна прикрепи 440 чифта дамски обувки към една сграда в Истанбул. В памет на жените - жертви на собствените им съпрузи през последната година.

Постоянно и от целия свят можете да чуете истории за домашно насилие, завършило с трагедия. Именно домашното насилие е най-честата причина за насилствената смърт сред жените. Ето защо, художникът реши да създаде такава инсталация, която определено не можете да бъде подмината и да не ни въздейства.

Самият Вахит казва, че идеята му е хрумнала, когато започнал да среща все повече публикации за преживяно домашно насилие в социалните мрежи. И избрал обувките като символ на женствеността и беззащитността.

Освен това, в някои райони на Турция съществува традиция обувките на починалия човек да се изнасят пред входната врата. Роднините поставят обувките там в знак на тъгуване по починалия.

Тази инсталация се намира в самия център на Истанбул и ще остане върху сградата през следващите шест месеца.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA