Появи се първият в света сертифициран бездимен остров

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 12 октомври 2019

Компанията Philip Morris International Inc. (PMI) поздрави първия в света бездимен остров Астипалея (Гърция), който получи сертификата Smoke-Free Culture (култура без тютюнев дим). Местните власти са създали култура, която вдъхновява жителите и гостите на гръцкия остров да изградят бъдеще без дим и пепел, отказвайки се от цигарите.

Островът е получил сертификата от водещата независима организация TUV Austria, която се стреми да намали тютюневия дим чрез прилагане на пакет от мерки за насърчаване на отказването от тютюнопушенето. Пълнолетните пушачи, които не се отказват от навика си, се насърчават да преминат към по-малко вредни алтернативни бездимни продукти.

TUV Austria разработи независимия протокол за сертифициране през 2018 година. Организацията, чрез независим одит, проверява фирмите за съответствие с изискванията на протокола и им връчва сертификат в случай на успешен одит. Одитът предоставя обективна, изчерпателна и напълно документирана оценка. Този сертификат се предлага за различни събития, компании и корпорации, както и за географски райони като градове, села и острови.

„Горди сме, че подкрепяме тази инициатива и поздравяваме Астипалея за постигането на тази цел. Надяваме се, че и други територии по света ще последват примера им, като се присъединят към изграждането на бездимно бъдеще”, заяви Фредерик де Вилде - регионален президент на PMI за Европейския съюз.

Астипалея

Разпространението на бездимната култура сред местните жители и посетителите на Астипалея беше придружено от включването на нейната символика във визуалните комуникации на острова, както и поставянето на информация за самия остров: на летището, морското пристанище, плажовете и историческите райони - за онези пушачи, които в противен случай ще продължат да пушат, се предоставя информация за най-добрите алтернативи.

„Най-доброто, което пушачите могат да направят, е напълно да спрат да използват тютюневи изделия и продукти съдържащи никотин. Въпреки това, много от тях не се отказват от навика си, затова трябва да им се разказва за по-малко вредните алтернативи”, добавя Фредерик де Вилде.

Астипалея

В процеса на изгаряне се образува голямо количество вредни вещества, което може да провокира редица заболявания, свързани с тютюнопушенето. Бездимните продукти не изключват рисковете за здравето и съдържат пристрастяващ никотин, но когато се използват, се отделят значително по-малко вредни вещества в сравнение с цигарите. Такива продукти, произведени в съответствие с подходящи стандарти за качество и безопасност, са по-добра алтернатива за пушачите в сравнение с продължаването на пушенето.

В стремежа си да изгради бездимно бъдеще, PMI представи концепцията си „Бездимни географски територии” (Smoke-Free Destinations) - места, където успешно се прилага културата без дим и пепел. Като част от тази концепция, за пушачите, които не се отказват от лошия си навик, се създават специални пространства, в които те могат да получат цялата необходима информация за бездимните продукти, съдържащи никотин.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA