Историята на едно бижу: огромния диамант, принадлежащ на Елизабет Тейлър

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 28 октомври 2019

За известната колекция бижута на Елизабет Тейлър все още се носят легенди: на холивудската актриса принадлежат изумрудите на великата херцогиня Мария Павловна, прочутата перла на Перегрин, считана днес за най-скъпата в света, диамантът „Тадж Махал", през седемнадесети век принадлежащ на падишаха на Бабуридската империя Шах Джахан. Почти всички бижута са били подарявани на звездата от съпрузите ù, но най-голям принос за тази колекция има Ричард Бъртън. Най-известният му подарък е гигантски диамант, който влезе в историята под името „Тейлър-Бартън".

Елизабет Тейлър

Историята му започва през 1966 г., когато в една от мините в Южна Африка е намерен диамант с тегло 240,8 карата. Скоро след това камъкът е придобит от „краля на диамантите" Хари Уинстън, който му придава крушовидна форма и намалява теглото му до 69 карата, а след него го придобива Хариет Аненберг Еймс. Няколко години по-късно тя решава да го пусне на търг, тъй като не може да ходи с него из Ню Йорк и прекарва всичките си дни в хранилището - единственото място, където може да му се любува. На търга го купува френската модна къща Cartier, а още на следващия ден камъкът е откупен от Ричард Бъртън за 1,1 милиона долара.

Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър носи невероятния диамант по два начина - като висулка или колие, а дължината на висулката е създадена така, че да скрие белега на актрисата от трахеостомията. Въпреки това, актрисата не може да му се наслаждава всеки ден: цената на камъка е толкова висока, че застрахователната компания поставя условие: Елизабет може да го носи само 30 дни в годината, през останалото време той се пази в сейф. Една от най-известните появи на актрисата с бижуто е на 42-те награди „Оскар", където тя обявява победителя в номинацииите за най-добър филм.

След развода със съпруга си през 1979 г., актрисата продава камъка на бижутера Хенри Ламбърт за няколко пъти по-висока цена, изразходвайки част от парите за изграждане на болница в Ботсвана - страната, където двойката прави втората си сватба четири години по-рано.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA