Австралийското вътрешно министерство предлага да се разпознават лицата на порно феновете

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 02 ноември 2019

Министерството на вътрешните работи в Австралия подкрепя предоставянето на достъп до онлайн порнография чрез разпознаване на лица - в допълнение към съществуващата система, която изисква въвеждане на документ за самоличност. Предложенията вече са изпратени до съответната парламентарна комисия.

От министерството посочват, че сега младите хора, които не са достигнали пълнолетие, въвеждат данните на документите на родителите си за достъп до сайтове за възрастни, но този трик няма да проработи при разпознаването на лица.

Законодателните пречки обаче, очевидно, са основното, което ограничава опитите на Министерството на вътрешните работи да поеме контрола над всички аспекти от онлайн живота на австралийците. Страната своевременно прие най-строгия закон за отговорността на социалните мрежи по отношение на съдържанието – нарушителите са заплашени от наказания, в това число и затвор.

Използването на Национална система за разпознаване на лица обаче все още не е възможно поради забавяне на приемането на закона, регулиращ биометричните данни и неговото използване.

Преди седмица Комитетът по разузнаване и сигурност изпрати законопроекта за преразглеждане, като посочи неадекватните процедури за защита при събирането на лични данни. Ръководителят на комисията Андрю Хасти посочи, че парламентаристите като цяло подкрепят целите, обявени в законопроекта. Въпреки това, съображенията за защита на поверителността са от първостепенно значение.

На Австралия обаче може скоро да ù се наложи да се тревожи по въпроси от съвсем различен характер, в сравнение с незаконния достъп до порнография. Поради глобалното затопляне, в някои региони вече има недостиг на прясна вода, а до 2050 г. на континента просто няма да има зима.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA