"Говори с EVA": Какъв е твоят въглероден отпечатък?

Участниците в четвъртото издание на "Говори с EVA" потърсиха отговор на най-важните въпроси, свързани с околната среда и нашето влияние върху нея.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 09 декември 2019

Поговорката "ден година храни” е особено актуална в контекста на набиращото популярност световно течение в подкрепа на ползването на естествени природни ресурси за производството на енергия. Казват, че слънцето произвежда всеки ден толкова количество енергия, колкото е необходимо и напълно достатъчно за ползване от човечеството за период от една година. За да може да се възползваме от тази безплатна благодат обаче са необходими, както големи политически решения, така и мобилизиране на научната общност по света в правилната посока.

Може да се надяваме, че това ще се случи скоро, но докато чакаме промяната, е важно сами да съдействаме за нея всеки ден. Именно затова участниците в четвъртото издание на ”Говори с EVA”, което се проведе на 5 декември в Кино Култура, потърсиха отговори на актуални въпроси, като например какви са стъпките, които всеки един от нас е добре да предприема всеки ден в посока намаляване на личните си вредни емисии? Как заразяваме себе си и останалите около нас да вървят в тази посока? Как политиките на компаниите, в които работим, са в синхрон с личните ни разбирания за екологично чист начин на живот? Отговорно ли употребяваме ресурсите в ежедневието си? Може ли наистина да се научим да сме по-скромни потребители и да живеем с по-малко отпадък и по-малко материални неща?

Участници в дискусията бяха Боян Рашев - управляващ партньор в denkstatt България, Никола Рахнев - създател на инициативата Гората.бг , Лили Гелева - актриса и последовател на "zero waste" начина на живот и Анна Великова - Мениджър Комуникации и Устойчиво развитие за H&M България. Модератор на събитието беше главният редактор на списание EVA Поля Александрова. Всеки от панелистите сподели своя професионален и личен опит в устойчивия начин на живот.

Дискусията започна с Анна Великова, която сподели, че H&M България усилено се стреми да предлага ефективни решения в текстилното рециклиране, които да променят бъдещето и начина на живот на идните поколения. Компанията има изградена стратегия за устойчивост и отговорно отношение до 2030-а година. Тя включва затваряне на цикъла чрез оказване на влияние върху добива и производството на материалите, ефективна дистрибуция и намаляване на отпадъка. Основен стремеж на компанията е да научи хората да са по-отговорни потребители. „Знаете ли, че 95% от текстила, който използваме на ежедневна база, може да се рециклира?", беше въпросът, който Анна зададе на аудиторията, подканвайки гостите на събитието да рециклират дрехите си в специално оборудваните за целта контейнери в магазините от мрежата. Благодарение на тази конкретна инициатива H&M България вече е събрала над 2000 тона текстил, които се равняват на 41 500 евро дарения, инвестирани в каузи на UNICEF България.

Лили Гелева от своя страна наблегна на ежедневните си усилия за намаляване на личния си въглероден отпечатък – разумно меню без разхищение на храна, използване на местни продукти, разделно изхвърляне на отпадъците, ходене пеша вместо обичайното придвижване с автомобил, нематериални подаръци под формата на преживявания – концерт, театър, кино. Да се информира за актуалните неща в устойчивия начин на живот  е една от основните практики на Лили – тя се интересува от иновативни начини за намаляване на ежедневните отпадъци и призовава хората да споделят методите си в посока подобряване на околната среда, като по този начин заразяват и останалите около себе си. Самата Лили го прави през авторската си социална кампания за замърсяването и личната отговорност, която се казва "Писмо в бутилка”. Клипът към едноименната ѝ песен, иронично посветена на пластмасовата бутилка, посрещна и изпрати гостите на „Говори с EVA".

Боян Рашев, известен с ексклузивната си гледна точка по въпроса, сподели, че през годините сме променили своите навици на живот, което от своя страна е съдействало за подобряване на показателите на околната среда. Съветът му към хората е да правят информиран избор и винаги да се позовават на утвърдени научни публикации. Според него промените в климата, без значение дали са резултат от човешка намеса, ни карат да сме по-отговорни и да търсим ефективни решения за бъдещето си.

Никола Рахнев от Гората.бг поговори за личната промяна чрез преживяванията.  Гората.бг е най-голямата доброволческа инициатива в България, благодарение на която доброволци от цялата страна, между тях и деца, засаждат на различни места дръвчета. Благодарение на Никола и неговите последователи до момента в България са засадени над 630 000 нови дървета, от над 50 000 души. За 8 години Гората.бг прераства от идея в огромна споделена мечта, която вдъхновява и пробужда десетки хиляди българи. От „трибуната" на "Говори с EVA” Никола призова винаги да си задаваме въпроси и да търсим отговори, да заразяваме с личен пример децата си, да сме иновативни и най-вече постоянни в действията си. Само така ще възпитаме поколение с отношение към природата.

Събитието бе реализирано с подкрепата на British American Tobacco, А1, Domaine Boyar, Baileys, La Prairie и VITIS.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA