Седмицата на модата в Ню Йорк и войната, за която никой не разбра

В главните роли са двама от най-популярните дизайнери, а причината за конфликта е повече от интересна.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 16 февруари 2020

Само на нас ли ни се струва или тази година покрай всички други новини в пространството, Седмицата на модата в Ню Йорк остана на заден план? Разбира се, обърнахме внимание на няколко бранда, които ни впечатлиха с творенията си за сезон есен-зима 2020/2021, но все пак някак си модата не беше на първо място, както е по принцип в началото на февруари. Докато ние гледаме красивите дрехи и изящните модели, които ги разхождат по подиума, зад кулисите се разразява истинско шоу, до което малко хора имат достъп. Всичко започва от Том Форд, който освен дизайнер и глава на собствения си бранд, от тази година е и председател на влиятелния Съвет на модните дизайнери на САЩ (CFDA).

2+03

Форд решава да изостави Седмицата на модата в Ню Йорк и да направи своето шоу в Лос Анджелис. Доста дързък ход, който обаче не се понравя на неговите колеги и почитатели. „Всички в CFDA са разочаровани", казва моден редактор, работещ в Ню Йорк. „Дизайнерите, журналистите и кастинговите агенти, всъщност абсолютно всеки един човек, част от Седмицата на модата в Ню Йорк, се пита защо председателят на CFDA не е тук ?!"

5365

Шоуто на Форд се състоя в Milk Studio в Лос Анджелис, като сред гостите бяха забелязани Дженифър Лопес и Алекс Родригес, Рене Зелуегър, Кейт Хъдсън, Майли Сайръс, Джон Хам и Джейсън Момоа. Изключително стратегически ход от страна на дизайнера: провежда шоуто си два дни преди Оскарите, което означава, че със сигурност ще привлече A-List звезди, които по всяка вероятност няма да се върнат за оставащите 3 дни от модното събитие в Голямата ябълка. „Разбирам защо Том искаше да се покаже в Ел Ей тази седмица: Оскарите, пресата, знаменитостите, но от гледна точка на връзките с CFDA, би било редно той да остане в Ню Йорк за първия си сезон", споделя член на Борда на директорите. Хората в индустрията не само смятат, че този ход показва липса на подкрепа за NYFW, но и споделят, че това решение е провокирало неочаквана конкуренция. Дизайнерът Джеръми Скот, чиито шоута са обичани за това, че са пищни, цветни и освободени от стереотипи, първоначално бе насрочил ревюто си за петък вечер, но по-малко от две седмици преди самата дата, той обяви, че го отменя. Креативният директор на Moschino разкри, че брандът ще се включи към haute couture ревютата в Париж през юли.

57

"Припомних им, че CFDA е Съветът на модните дизайнери на Америка, а не Съветът на модните дизайнери на Ню Йорк"

Бела Хадид попадна сред моделите в шоуто на Том Форд, а източник, близък до IMG Fashion (организацията, която стои зад NYFW – бел.ред.), загатна пред The ​​Post, че решението на Скот е мотивирано именно от факта, че трябва да направи шоу без основните модели, на които всички искат да заложат по принцип. Сестрите Хадид и Кендал Дженър са били в Лос Анджелис и на практика е било невъзможно да прелетят до Ню Йорк, за да дефилират за Moschino. Въпреки напрежението, приятели на Скот разкриват, че няма никаква лоша енергия между него и Форд, и даже той се възхищава на творчеството му.

325

"Много пара излезе от Ню Йорк през този сезон", споделя човек, който е взел участие в организацията на модното събитие на годината, „От гледна точка на кастинга беше трудно. Цялата ни индустрия е в поток. Решението на Том само усложни проблема. Фактът, че той е председател на CFDA и напусна графика в Ню Йорк, не е никак добре за NYFW." Членове от екипа на дизайнера разкриват, че той приема тази своя роля сериозно и иска да помогне на американските таланти, които имат желание да се развиват в тази сфера. „Някой ме попита онзи ден как мога да оправдая шоуто си в Ел Ей, тъй като сега съм председател на CFDA," казва Том пред Business of Fashion, „Аз им припомних, че CFDA е Съветът на модните дизайнери на Америка, а не Съветът на модните дизайнери на Ню Йорк." Като се замислим, май има право. Това обаче е поредният случай, в който фешън индустрията се доказва като поле за изява, в което не е лесно да оцелееш, ако не отвръщаш на удара. Напред към Лондон...

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA