Има надежда

Само след две седмици карантина каналите на Венеция са кристално чисти

Докато наблюдаваме света през прозорците ни, не само за италианците, но и за всички нас е видно, че може би „хората са истински вирус", от който планетата се задъхва. Корона обстоятелствата са само малък факт, напомнящ, че заслепени от материалността, тотално забравяме какво причиняваме на нашия собствен дом.

Venice corona virus

Завръщането на рибата и лебедите в чистите тюркоазени води на градските канали във Венеция, делфините, които заместиха обичайния трафик на гондолите с туристи, дивите патици във фонтаните на Вечния град и глиганите, които търсят храна из пустите паважи на италианските градчета - все картинки, които умиляват и обикалят социалните мрежи, за да ни покажат истината в огледалото.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MyTravelDreams (@mytraveldreams) on

За пръв път от 60 г. заради драстичното намаляване на замърсяването - каналите на Венеция са чисти!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LA NACION (@lanacioncom) on

Знаете какво стана и с въздуха в Китай - забавената (заради епидемията) икономика и ограниченото производство на фабриките значително намалиха вредните емисии, които се отделят във въздуха.

Световният индекс за качеството на въздуха (WAQI) показва, че извънредните мерки срещу коронавируса намаляват концентрациите на въглероден оксид и азотен диоксид във въздуха в цяла Европа.

Показателите в първите дни от извънредното положение в България също са добри, включително в едни от най-замърсените локации – софийските квартали „Павлово" и „Надежда".

Изводите са повече от ясни. Въпросите, които остават обаче, са дали ще успеем да запазим нещата такива, когато страховте преминат и се върнем към обичайния ритъм.

Защото ако случайно не сте разбрали, точно в това са проблемите! Нека да бъдем съзнателни и извън състоянието на извънредна ситуация.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA