Гледахте ли Tiger King?

... защото съм сигурна, че поне сте научили за съществуването му.

Невена Дякова
Невена Дякова 17 април 2020

Tiger King едва ли щеше да се реализира в годините на класическата телевизия, защото просто не е лъжица за всяка уста – продуцентска, зрителска и прочее… Netflix обаче не се страхуват да разкажат за този особен феномен, който според редактора на CNN Чарли Дент показва най-лошите и нечовешки страни на обществото в Америка.

Аз самата дълго време се въздържах да гледам сериала, защото искрено се натъжавам от видеа, в които животните, особено дивите животни са показвани в клетки, зоопаркове, частни циркове и т.н. Карантината и естественото превъртане на „всичко живо" в платформата обаче ме срещна лице в лице с тази история… която колкото нетипична, малко позната, шокираща и т.н. е също толкова динамична, увличаща, разказана от много гледни точки и заслужаваща вниманието ни.

Да гледаш тигри и лъвове в Америка, оказва се, е почти толкова легално колкото да притежаваш оръжие.

Друг, не по-малко стряскащ факт, който ще научите от Tiger King, е, че в частните зоопаркове в САЩ има много повече хищни представители на семейство „Котки" отколкото в дивата природа (в световен мащаб!). Някои хора в Америка, като главния персонаж Джо Екзотик, горд притежател на най-големия частен зоопарк за котки в Оклахома – с близо 200 екземпляра, бивш кандидат за губернатор на щата, и настоящ затворник, са болни на тема лъвове и тигри и просто не могат да се откажат от развъждането, продажбата, шоутата пред публика. При това високоплатена публика (билет за среща с котките може да ви коства до няколкостотин долара, който притежателите оправдават най-често със сумата, необходима за отглеждането на едно животно годишно, само храната му варира между 3 и 10 хиляди долара). Основният конфликт пък, без да спойлвам повече, е между Джо и PETA активистката Карол Баскин, CEO на Big Cat Rescue, която между впрочем също притежава зоопарк за диви котки, една идея не толкова комерсиален и в който умело е вкарала стратегията „маркетинг с кауза". За нея Джо е чудовище, за него тя – двулична жена, която не може да търпи конкуренция в този крайно сегментиран сектор.

Tiger_колаж 2

Ако бях Чарли Дент и работех за CNN, сигурно щях да ви посъветвам да си спестите Tiger King. Аз обаче съм винаги ЗА увлекателно разказаните истории, какъвто смея да твърдя е сериалът. Харесвам неговата обективно поднесена информативност, годините работа (първите кадри са отснети преди 5 години), които си личат от всеки кадър и монтажен преход, харесвам неговата брутална искреност, ярки персонажи и възможността всеки от нас да отсъди - право или лудост е това?

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA