40 години по-късно: Сватбата на Чарлз & Даяна

"Събитието" на века, белязало началото на един от най-трагичните монархически бракове

Невена Дякова
Невена Дякова 27 юли 2021

Британският престолонаследник Чарлз и 13 години по-младата Даяна са може би най-известната и в същото време най-нещастна кралска двойка сред аристократичните кръгове на Европа. Сватбата им е колебание и компромис и за двете страни, а драматичните им отношения лъсват години след заветното „да", което си казват на 29 юли 1981 година.

По повод 40-ата годишнина от този ден събрахме  няколко любопитни и малко познати факта, съпътствали и предшествали бракосъчетанието на Чарлз и Даяна:

• 13 – фаталното число, отбелязва и броят срещи между британският престолонаследник и бъдещата му съпруга преди официалния им годеж.

CD

• Според кралският биограф Робърт Лейси, автор на Battle of Brothers: William and Harry: The Inside Story of a Family in Tumult, Даяна далеч не е първата жена, получила предложение за брак от принца. През 1979 г. под влиянието на лорд Маунтбатън Чарлз предлага на неговата внучка и своя втора братовчедка – лейди Аманда Кначбул, която учтиво отхвърлила ръката на принца.

• Роклята на принцеса Даяна има винтидж елемент – част от дантелата по нея е била инкорпорирана в тоалета от рокля на бабата на Чарлз – кралица Мери.

Cd 1

• Имало е резервна рокля! Опасявайки се, че пресата може да се добере до оригиналния модел, дизайнерите Дейвид и Елизабет Еманюел реализират резервен модел – много по-изчистен и без дантела. Според някои биографи обаче роклята никога не бива завършена.

• Измежду всички 3500 гости на сватбата е и кралят на Тонга – тихоокеанска страна, част от Британската общност на нациите, който се сдобива със специално изработен за случая стол – причината, монархът тежал завидните 160 кг и бил висок 195 см.

CD2

• Испанският крал Хуан Карлос и съпругата му София не присъстват на сватбата, тъй като разбират, че младоженците ще потеглят на медения си месец от Гибралтар – оспорвана от двете страни територия, която от 1713 г. е част от британската империя.

• Чарлз и Даяна насърчават гостите на сватбата си да направят щедри дарения за каузи, вместо физически подаръци, но един от най-любопитните, с които се сдобиват, е 1 тон торф от жителите на селце в Самърсет, което принцът да излолзва за градината на дома си в Глочестършир.

• Канадското правителство пък избира да подари на двойката винтидж обзавеждане за спалня, между което масивно легло от кленово дърво, символ на страната.

CD3

• Традицията за целувка от балкона на Бъкингамския дворец след всяка кралска сватба  е стартирана от Чарлз и Даяна.

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA