ЖЕНА НА ГОДИНАТА 2022: Категория ИЗКУСТВО

Не пропускайте да подкрепите своите фаворити на WOTY.GRAZIAonline.bg!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 04 октомври 2022

Тяхната креативност не спира да ни вдъхновява на дневна база. Представяме ви четири дами, чиято работа ни развлича, окрилява и ни мотивира за бъдещето. Това са номинираните в категория ИЗКУСТВО, не пропускайте да подкрепите своя фаворит.

Дизайнер и изследовател, работещ активно за каузата на музеите и галериите в България, за нас Мартина е истински вдъхновител на пространства от ново поколение, съхранили важните за миналото ни артефакти. В тази мисия ѝ помагат натрупания в Италия и у нас професионален опит, както и самостоятелната практика, която Мартина развива от 2018-а, проектирайки изложбени и търговски пространства за редица национални, регионални и общински музеи. Паралелно с дейността си в сферата на културата тя често се включва и в интригуващи доброволчески проекти, свързани с развитието на малките населени места.

Познати като Sisters in draw, Михаела и Борислава са самоуки илюстратори (с извънземен за екипа талант!), които не крият факта, че са „рок'н'рол фанатично обсебени почитатели". Михаела работи в проекти с международно значение за United Nations и за световноизвестни музиканти като Cage the Elephant, Pacific Avenue, Trombobby, Sibusile Xaba... Илюстратор е и на първата марка "85 години от рождението на Кристо". В портфолиото на Борислава фигурират клиенти като Hendricks Gin, Absolut Vodka, United Nations, Daye, 5L Speakeasy Bar и др. През 2021 г. двете сестри откриват третата си самостоятелна изложба на тема Love will not tear us apart, в която изрисуват 4-метрови стени в галерия Credo Bonum, София.

Интересите на Рада винаги са били с фокус върху изкуството и културата и през 2022-ра тя отбелязва 10 години, посветени на журналистиката, културния мениджмънт и социалните инициативи в България. В биографията ѝ присъстват организация на редица фестивали, работа в медии и десетки проекти с екипа на Студио за документален театър VOX POPULI. Рада е сред основателите на най-голямата стрийминг платформата за изкуство 7Arts.bg, където модерира съдържанието, партньорствата и подкаста #ОтКликниНаИзкуството.

Трудно е човек да събере опита на Яна Борисова в няколко изречения, но с право може да я нарече "един от най-значимите съвременни български драматурзи". Носител на три награди "Икар", награда "Аскеер" и др., Яна посреща 2022-ра с няколко театрални премиери - "С гръб към залеза", "Тъгата на кралиците", "Място, наречено Другаде", с трето издание на дебютния си роман "Чудна лятна нощ" и нова книга - "Десет пиеси", която е на книжния пазар от месец май. Идната година се очаква и премиерата на създадения по неин сценарий "Вишнева 5" - поредно доказателство, че дарбата на Яна отдавна е надхвърлила предела на театралното изкуство.

Гласувайте на WOTY.GRAZIAONLINE.BG!

ЖЕНА НА ГОДИНАТА 2022 се осъществява с любезната подкрепа на нашите партньори и приятели от Бритиш Американ Табако, Lancôme, Goto, Revalid, Black Sea Gold, Home Spa, Baileys, Lux Botanicals, Biotrade и Grand Hotel Millennium.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA