Хелена Бонам Картър стана президент на Лондонската библиотека

Актрисата влезе в историята като първата жена на тази позиция.

Гергана Димитрова
Гергана Димитрова 18 ноември 2022

Хелена Бонам Картър е първата жена президент на Лондонската библиотека.

Актрисата, която винаги ще свързваме с "Хари Потър" и "The Crown", ще стане 14-ия президент на 181-годишната библиотека, в която членува още от 1986 г.

"Горда съм да подкрепям тази невероятна и жизненоважна институция", споделя самата тя в официално изявление. "Библиотеката наистина е място като никое друго, вдъхновяващо и подкрепящо писатели в продължение на повече от 180 години, много от които по някакъв начин са повлияли на моята собствена кариера и тази на актьори по целия свят."

жбн

И допълни: "Уникалните ресурси, история и членство на библиотеката помагат да се свържат литературните величия от миналото с тези от бъдещето."

Лондонската библиотека е създадена през 1841 г., много преди да съществуват държавно финансирани такива. В момента членството струва 525 паунда на година - намалено наполовина за пенсионери и лица под 30 години.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: "ХАРИ ПОТЪР" СЕ ЗАВЪРНА, МАГИЯТА НА ХОГУОРТС Е В HBO GO

Интересен факт е, че Картър става известна с ролята си на Луси Хъничърч във филмовата адаптация на романа "Стая с изглед", написан от бившия вицепрезидент на библиотеката Е. М. Форстър.

цжб

През 2012 г. Бонам Картър изигра мис Хавишам в адаптация на "Големите надежди" на основателя Чарлз Дикенс, както и Юдория Холмс във филмите на Енола Холмс, базирани на герои, създадени от друг член на библиотеката -  Артър Конан Дойл.

Членството на актрисата е прието и от писателите Вирджиния Улф, Анджела Картър, Дафни дю Морие, Мюриел Спарк и Берил Бейнбридж, както и от актрисата Даяна Риг и художничката Ванеса Бел.

Филип Маршал, директор на The London Library, казва: "Със страст към книгите и историите, и дългогодишна любов към библиотеката, Хелена е в идеалната позиция да популяризира този огромен ресурс за креативни и любопитни хора."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA