Циркова фиеста от световна класа разтърсва София

Първият международен цирков фестивал на Балканския полуостров се провежда от 28 септември до 1 октомври

Ася Иванова
Ася Иванова 11 август 2023

Чудите се какво да правите в петък вечер? А защо да не се порадвате на блестящи изпълнения с изящни коне и дресура на папагали или да затаите дъх пред извънземна акробатика?

"Златен кон", първият международен цирков фестивал на Балканския полуостров, събира едни от най-големите световни звезди на цирка в Националния дворец на културата в София от 28 септември до 1 октомври. Манежът на НДК ще стане дом за изумителното майсторство и незабравими емоции, а билетите за фестивала вече са в продажба в мрежата на kupibileti.bg.

"Цирковият фестивал е уникално културно събитие, състезание, в което се срещат различни школи, артисти и течения и в същото време трамплин за нови таланти", споделя продуцентът на "Златен кон" Венета Стефанова от Golden Horse Production.

Фестивал Златен кон

Националното турне с част от програмата на цирковата фиеста ще зарадва зрителите в Русе (8 октомври) и с две дати в Пловдив (10-11 октомври).

"Златен кон" предвижда две състезателни програми и гала шоу на наградените. Членове на международното жури са директори, основатели и организатори на някои от водещите световни фестивали, сред които Международния цирков фестивал в Монте Карло, "Цирк Дю Солей", Цирк "Никулин". Председател на журито е Нешка Робева, най-успялата треньорка по художествена гимнастика в света и създателка на световноизвестната артистична трупа "Нешанъл Арт".

За отличията ще се състезават изтъкнати циркови артисти от Армения, България, Виетнам, Германия, Гърция, Израел, Испания, Италия, Казахстан, Кения, Киргизстан, Монголия, Перу, Португалия, Румъния, Русия, САЩ, Узбекистан, Франция и Швейцария.  Те ще демонстрират феноменалните си способности и ще покажат невиждани у нас циркови номера, някои от които са носители на „Гинес". Пригответе се за рисковани каскади, постижения на границата на човешките възможности, главозамайващи атракции във въздуха и на манежа, сензационно илюзионно шоу и световноизвестни клоуни. 

Фестивал Златен кон

Важен за класата на спектаклите е съпроводът от жива музика. За целта са поканени Парижкият цирков оркестър и Ансамбъл Чинари, които блестят на най-добрите световни фестивали.

Циркът в България е създаден през 1897 г. от Петър Панайотов. В своята история той се наложи като един от световните лидери. Свидетелство за това е хегемонията му в жанрове като акробатика на дъска, руска люлка, въздушна гимнастика, илюзии. Имената на Мистър Сенко, Лазар Добрич, Братя Панови, трупите "Силаги", "Бойчанови", "Дукови", "Балкански", "Ковачеви", "Кехайови" и "Стефани" са символ на върхови постижения у нас и по целия свят.

"Фестивалът "Златен кон" не само отбелязва златните традиции на българския цирк, но отваря нова страница в неговото развитие. Мисията му е да превърне цирковото изкуство във важна част от националната културна политика и да му отреди заслужена роля в цялостното културно пространство", казва в заключение продуцентът Венета Стефанова.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA