"Опенхаймер" се отличи и на наградите "Изборът на критиците"

Отличията бяха раздадени снощи в Санта Моника.

Ася Иванова
Ася Иванова 15 януари 2024

Фотография: Profimedia

След страхотния успех на "Опенхаймер" на Златните глобуси, лентата триумфира и на наградите "Изборът на критиците" миналата вечер.

Филмът имаше 13 номинации за наградите, като спечели осем от тях. Сред тези, които взе, бяха в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор за Кристофър Нолан, най-добър актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни-джуниър, най-добър монтаж, най-добри визуални ефекти. 

Робърт Дауни Дж.

Другият най-забележителен филм за 2023 г. - "Барби", имаше цели 18 номинации и спечели в шест от категориите. Сред отличията, които получи продукцията на режисьорката Грета Гъруиг, бяха тези за най-добра комедия, за най-добър оригинален сценарий, за най-добра песен - I'm Just Ken.

Килиън Мърфи не успя да се пребори в категорията за най-добър актьор, защото наградата отиде при Пол Джамати за ролята му в "Останалите". Статуетката за най-добра актриса взе Ема Стоун за "Клети създания", а за най-добра актриса в поддържаща роля бе отличена Давайн Джой Рандолф за изпълнението й в "Останалите". 

Ема Стоун

     
Призът за най-добър анимационен филм отиде при "Спайдър-мен - През Спайди-вселената". Френската продукция "История на едно падане" на режисьорката Жустин Трие беше избран за най-добър международен филм. 

Харисън Форд

С почетена награда беше удостоен Харисън Форд, като призът му беше връчен от режисьора на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" Джеймс Манголд. "Тук съм благодарение на комбинация от късмет и работата на прекрасни режисьори, сценаристи... Чувствам се огромен късметлия", каза 81-годишният актьор, правейки ретроспекция на кариерата си. От сцената той благодари на съпругата си Калиста Флокхарт за подкрепата.  След това Форд поздрави свои колеги, като много от тях бяха в залата. "Благодарен съм на всички прекрасни актьори..., с които съм работил...", каза той.

Сара Снук и Кийрън Кълкин

В телевизионните категории като най-добра драма и комедия бяха отличени съответно "Наследници" и "Мечката". Килиън Кълкин пък отнесе приза за най-добър актьор в телевизионна драма. Съответната награда при жените спечели Сара Снук за участието си в същия сериал.

В категориите за най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна комедия отличията получиха съответно Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Айо Едебири за същата продукция. 

В категорията за най-добър лимитиран сериал беше отличен "Говеждо". Ролята в него донесе на Стивън Йон приза за най-добър актьор в лимитиран сериал или телевизионен филм, а  Али Уонг спечели в съответната категория при жените.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA