Тейлър Суифт с рекорд на наградите "Грами"

Поп дивата спечели отличие за албум за четвърти пореден път.

Ася Иванова
Ася Иванова 05 февруари 2024

Фотография: Profimedia

Тейлър Суифт счупи всички рекорди, печелейки четвъртата си поред награда "Грами" за албум на годината. Тя стана първата изпълнителка с подобна победа, изпреварвайки дори музикални икони като Франк Синатра, Пол Саймън и Стиви Уондър.

тейлър суифт грами 2024

Тейлър бе отличена заради десетия си студиен албум Midnights, като преди това е печелила престижната награда с албума Folklore през 2020 година, Fearless през 2009 г. и "1989"от 2003 г. Разбира се, успехите на поп дивата успяха да подразнят някои хора. Сред тях бе Джей-Зи, който от сцената заяви, че жена му Бионсе заслужава да спечели тази награда.

Докато получаваше наградата Dr. Dre Global Impact, той заяви: "Не искам да засрамвам тази млада дама, но тя има повече "Грами" от всички и никога не е печелила албум на годината. Така че дори по вашите собствени показатели това не работи. Помислете за това. Най-много "Грами", никога не печелен албум на годината. Това не работи," заяви рапърът и продължи: "Когато съм нервен, казвам истината."

Суифт получи статуетката си от Селин Дион, която се появи неочаквано на церемонията, а Тейлър използва момента, за да обяви излизането на нов албум. 11-ят ѝ студиен албум, озаглавен The Tortured Poets Department, ще излезе на 19 април.

тейлър суифт грами 2024

"Flowers" на Майли Сайръс спечели наградата за запис на годината и приза за най-добро поп вокално изпълнение. Отличени бяха и Кайли Миноуг, и Били Айлиш. Дуа Липа откри церемонията със съчетание от нейни песни, включително приноса ѝ към албума на "Barbie", "Dance the Night", който също бе номиниран за песен на годината. Най-добър нов изпълнител стана R&B и поп певицата Виктория Моне.

И когато на едно място се съберат лошите момчета на рапа, няма как да няма скандали. Освен забележката на Джей Зи към организаторите на Грамитата, и рапърът Килър Майк се забърка в скандал. Той успя да си тръгне с цели три награди от церемонията, но за него вечерта приключи в ареста. Полицаи го отведеха с белезници преди началото на основната част от церемонията, заради кавга зад кулисите. 

Наградите "Грами" са най-престижните за музикалната индустрия и са определяни като "най-голямата вечер на музиката". Ето и списъка на победителите в отделните категории по време на церемонията:

АЛБУМ НА ГОДИНАТА
"Midnights", Тейлър Суифт

ЗАПИС НА ГОДИНАТА
"Flowers", Майли Сайръс

Майли сайръс грами 2024

ПЕСЕН НА ГОДИНАТА
"What Was I Made For?", Billie Eilish (от филма "Barbie"); Billie Eilish O'Connell & Finneas O'Connell, автори на песента

НАЙ-ДОБЪР НОВ ИЗПЪЛНИТЕЛ
Виктория Моне

НАЙ-ДОБЪР ПОП ВОКАЛЕН АЛБУМ
"Midnights", Тейлър Суифт

НАЙ-ДОБРО ПОП СОЛОВО ИЗПЪЛНЕНИЕ
"Flowers", Майли Сайръс

НАЙ-ДОБЪР АЛБУМ НА MUSICA URBANA
"Manana Sera Bonito", Karol G

НАЙ-ДОБЪР КЪНТРИ АЛБУМ
"Bell Bottom Country", Lainey Wilson

НАЙ-ДОБРА R&B ПЕСЕН
"Snooze", автор SZA; Kenny B. Edmonds, Blair Ferguson, Khris Riddick-Tynes, Solana Rowe & Leon Thomas, автори на песни

НАГРАДА НА ДР. DRE GLOBAL IMPACT AWARD
Jay-Z

били ейлиш грами 2024

ПЕСЕН НА ГОДИНАТА
„What Was I Made For?" [От филма „Барби”] — Били Айлиш О’Конъл и Финеас О’Конъл, автори на песни (Били Айлиш)

НАЙ-ДОБРО ПОП ДУО/ГРУПА ИЗПЪЛНЕНИЕ
„Ghost in the Machine", SZA с участието на Фийби Бриджърс

НАЙ-ДОБЪР РОК АЛБУМ
„This Is Why", Paramore

НАЙ-ДОБРА РОК ПЕСЕН
Boygenius – Not Strong Enough 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA