Новото ято таланти, номинирани за Полет в изкуството и Награда за Кино 355 от Фондация "Стоян Камбарев"

Петнадесетата официална церемония ще бъде епична и бляскава, а финалистите са повече от изключително впечатляващи.

29 март 2024

Вече 15 години Фондация "Стоян Камбарев" сбъдва мечтите на младите и талантливите, като реализира техни конкретни проекти - филми, изложби, спектакли, концерти, пърформанси, издава книги, музикални албуми и много други.

На 23-и април за петнадесети пореден път предстои официалната церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България - Наградата за Полет в Изкуството, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев.

Носителят на елитната EUROPEAN SHOOTING STAR 2024 от филмовия фестивал в Берлин – Маргарита Стойкова, любимецът на журито на България търси талант – илюзионистът Старбой Айвън, инфлуенсърът и автор на книги с близо половин милион последователи в социалните мрежи Изабел Овчарова-Изи, авангардният дизайнер и визуален артист  Невелин Иванов – Нево и впечатляващият музикант Лъчезар Кацарски са победителите в своите области и съответно номинирани за култовата Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" тази година.

Тези изумителни артисти са нашето бъдеще.

Фондация Стоян Камбарев

Изабел Овчарова-Изи
Писател и инфлуенсър. 23 г. Победител в категория "Литература"

Изабела е родена в Шумен. Издала е 6 книги до днес, като всяка от тях оглавява родните класации за тийн литература. Наградена е с "Детската Литературна Вазова награда” за дебютната си книга "Щастливей”. В новата си книга "Слънчеви лъчи в мрака”, Изи засяга сериозни теми, свързани с психичното здраве. През 2017 стартира своя YouTube поредица с любопитно и полезно съдържание, а година по-късно създава и втория си канал. Вече 7 години развива всичките си социални мрежи с впечатляващите близо милион последователи и гледания. Инициира благотворителна кампания izi2give. През 2021г. Изи създава авторски подкаст, а всеки един публикуван епизод е заемал първо място в БГ класациите. Същата година в предаването на БНТ "Любимците на България” става победител в категория "инфлуенсъри”. Създател е и на проекта "Открий приятели с картите на Изи”. Всестранно развитият талант на Изи й носи десетки медали и грамоти по плуване. Тренирала е също волейбол, модерен балет, хип-хоп и какво ли още не.

Фондация Стоян Камбарев

Лъчезар Кацарски
Музикант. 25 г. Победител в категория "Музика"

Лъчезар е роден в Благоевград в известно артистично семейство. Дядо му и двамата му родители са актьори. За съжаление той загубва зрението си при раждане, но това развива още повече сетивата и заложения му музикален талант. Свири на пиано и хармоника, откроява се с прекрасен глас и вокална техника. Завършва Националната музикална академия, а след това е студент по „Еразъм" във Vienna Music Institute. Лъчо има завидна колекция от призове, сред които Grand prix в конкурса „Път към славата",  Награда за дебют на БНР, Специалната награда „Петър Гюзелев" в конкурса „Sofia song” и др. Композира авторска музика. През 2023г. получава награда за музика на „Друмеви театрални празници". Лъчезар е част от групата на Михаил Йосифов "Новините в джаза”, с която имат активен концертен живот и вече са издали музикален албум. Изявява се и на театралната сцена като актьор, музикант и автор.

Фондация Стоян Камбарев

Маргарита Стойкова
Актриса. 19 г. Победител в категория "Кино"

Маги е родена в Пловдив. От беларуски произход е и владее перфектно освен руски и български, английски и испански език. Актьорската й кариера започва много рано с късометражния филм "Солвейг”, след който следва поредицата от къси филми "От другата страна”. Избрана е да играе Венета в ТВ сериала "Татковци” на bTV. Веднага след това дебютира с главна роля във филма на Яна Титова "Диада”, което й носи мечтаната за всички млади актьори награда на филмовия фестивал в Берлинале - EUROPEAN SHOOTING STAR 2024! Маги е най-младата от всички 10 изгряващи европейски звезди тази година, които получават така наречения „Европейски Оскар". Маги е завладяна от красотата на танца и като ученичка е носител на много Европейски, международни и национални титли по модерни и танцови изкуства, джаз и мюзикъл.

Фондация Стоян Камбарев

Невелин Иванов-Нево
Художник. 22 г. Победител в категория "Визуално изкуство"

Невелин е роден в Бургас.  Студент по моден дизайн  в Националната Художествена Академия, той е визуален артист, експериментиращ в областта на графиката, живописта и концептуалната мода. Има участия в групови изложби и модни пърформанси. В началото на годината галерия Little Bird Place представи „Спалнята на Нево"- втората му самостоятелна изложба, която продължава да акцентира на темата за психичното здраве, заложена и в първия му проект "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". В него, художникът представя цикъл рисунки с туш и четка, като  визуален разказ за свои телесни травми преди време и използва универсалния символ на всеядността – прасето, като прави любопитни връзки с класики като "Пиета”, с творби на Матис, Роден и др. Стените на пространството са покрити с платна с избродирани върху тях рисунки.

Фондация Стоян Камбарев

Старбой Айвън
Илюзионист. 21 г. Победител в категория "Сценични изкуства"

Айвън е роден в София. Едва 8 годишен е завладян от магията и родителите му го записват в единственото у нас Цирково училище, където започва да я изучава професионално. Израства бързо и участва в редица елитни магични форуми в света, сред които Masters of Magic, Hans Klok Trophy, Dutch Festival of Magic. Печели две специални награди на Австралийския цирков фестивал. Айвън е единственият българин участвал във впечатляващия проект на ТВ Евровизия – Magic Circus Show в Женева. Отличен е с мемориалната купа „Мистер Сенко” за илюзионист на годината. Финалист в България търси талант.  През 2023 г. Айвън създава най-грандиозния илюзионен спектакъл в родната история, в партньорство с Националния музикален театър. "IMPOSSIBLE - Повярвай в невъзможното" е обявен за най-добър магичен спектакъл за 2023 година.

355

Фондация "Стоян Камбарев" ще отличи и младите кинорежисьори-финалисти в Наградата за кино 355.

Те трябва да заснемат 5-минутен игрален филм само за 5 дни. Оттам и заглавието - ТРИ ПЕТ ПЕТ! Младите филмейкъри имат пълна творческа свобода на тема, стил и жанр и само едно  условие – филмите им да бъдат с неочакван край.

13-членно впечатляващо международно жури гласува от всички краища на света и избра трима млади филмейкъри за финалисти, които се отличиха с висока мотивация, оригинални идеи и силна страст за кино. Председател на журито е легендарният Освалдо Де Сантис, главен консултант на Paramount Pictures, а преди това цели 33 години Президент на Twenty Century Fox, Италия!

Фондация Стоян Камбарев

Джулия Пъстракова
Проект за филм - "Пейо, който нямаше повече какво да каже"

Завършва икономика и мениджмънт, а в момента следва в НАТФИЗ филмова и телевизионна режисура. Още първата година създава документален филм "Керана и космонавтите” и веднага след това получава възможност от продуцента на "Непознатите” - Георги Тошев да надгради филма си и той е излъчен по БТВ.  Следва документалния филм - "ЛИМБО”, който получава 4 номинации на Националния фестивал на българското кино - "Васил Гендов", а през 2023 на "Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми” печели награда за най-добър документален къс филм и специалната награда на журито. През ноември е награден за най-добър документален филм на фестивала "EARLY BIRD 2023”.

355

Немо Сталтус
Проект за филм - "Вълкът"

В биографията си има над 100 продукции като актьор в реклами и филми, повече от 20 като композитор, звуков дизайнер или звук на терен, 10 продукции като оператор на реклами, късометражни филми и един ТВ сериал. Дебютира като режисьор с късометражния филм Conundrum (2019), селектиран в над 15 кинофестивала, сред които  Sundance Ignite. След това режисира Uppercut - пилотен телевизионен сериал за Норвегия и документалния „Костенец Баща и син" през 2021г.  Следват поредица от къси филми с дълги заглавия като „Обичам те, но не съм се научил как да го покажа", реализиран през миналата година и  „Аз ям теб и ти мен после ще", който в момента е в постпродукция и включва 2D анимация.

Фондация Стоян Камбарев

Теодора Чингарова
Проект за филм - "Само още 5 минутки"

Теа е режисьор и продуцент на късометражни филми. През 2016-а, завършва Актьорско Майсторство в Колеж по Изкуствата, Бормут, а след това става асистент пост-продуцент в Лондон. После се премества в Мумбай, Индия, където започва работа като Асистент Продуцент в Wild Baba Productions. Там открива по-подходящо място да приложи нестандартното си съзнание и става Креативен Продуцент в същата компания. През 2019-а прави голям скок напред и се впуска в режисура на свободна практика. Първият й самостоятелен проект е кратък филм за фондация World For All - ‘Coexist.’ Оттогава режисира и продуцира палитра от рекламни кампании, музикални видеа, корпоративни филми и др.

Тримата финалисти получават освен снимачна и аудио техника, пълна подкрепа за продуциране на филмите си и финансов стимул в размер на 3 000лв. Креативен продуцент на филмите тази година е холивудската звезда Гари Стреч, който е и член на журито, а изпълнителен продуцент е Елени Декидис.

Трима млади кинорежисьорu, но само един победител! Кой ще бъде той?

Единствена и решаваща роля ще има публиката по време на 15-тата Церемония за връчване на Наградите за изкуство на Фондация „Стоян Камбарев", която ще се състои на 23-ти април в JOY Station.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA