Спомен за Мариана Аламанчева

Колегите ù от Сатиричния театър казваха за нея, че е „безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство…”

Родена в София, на 23 май 1941 г., Мариана Аламанчева завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1964 г. в класа на професор Желчо Мандаджиев.

Мариана Аламанчева изигра запомнящи се роли в култови български филми като „Селянинът с колелото” (1974),  „Два диоптъра далекогледство” (1975), „Не си отивай!”,  „Баш майсторът фермер” (1981), „Мъже в командировка” (1968) и др.

Нейната героиня Марийка от мюзикъла на БНТ „Криворазбраната цивилизация" (1974 г., по пиесата на Добри Войников) и до днес ни усмихва с неподправената ù искреност.

Когато миналата година Мариана си отива от този свят, журналистът Борис Ангелов, с когото са се познавали, пише:

„Такъв е животът - докато Мара Отварачката минава от Бентли на Мерцедес и реве, отишлата си в тези мрачни дни прекрасна актриса Мариана Аламанчева чистеше входове. Познавам това прекрасно семейство - Мариана, нейния Петър Софрониев, за него ще кажа само най-елементарното - автор на текста на "Казано честно всичко ми е наред", и тяхната Зори. Мариана ги погреба. Тези талантливи, много готини хора никога нямаха пари, но последните години им отнеха достойнството. Бяха приятели на нашите в детските ми години. В апартамента им на „Гурко” се събираха с Васо Попов, Мито Манчев, Митко Вълчев - авторът на „Една българска роза”, ако не сте се сетили още кой бе той. Викаха си Прологчани, защото играеха Пролога на „Балкански синдром” - театралната суперпродукция от края на соца, написана от друг приятел на всички тези хора - Станко Стратиев. Понякога, когато купоните не бяха по къщите, а в кръчмето на Сатирата, присъединяваха и Парцалев, и Вели Чаушев, който също си отиде тези дни. Ужасно е, че всички тези добри хора ги няма. А Сатирата - любимия на всички смешен театър, отдавна е тъжен. Колкото и да биде ремонтиран.

Моля, не ги забравяйте!”

Да си спомним за прекрасната Мариана с откъс от „Криворазбраната цивилизация”.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA