Азбуката на музиката с Мария Каракушева

Наталия Александрова
Наталия Александрова 07 октомври 2019

Тя е корицата на GRAZIA за месец октомври и една от нашите номинации в категория „Музика” в конкурса „Жена на годината”. Нейният талант отваря сърцето и съзнанието за едни други вселени, а дебютният й албум Hearteclipse ще ви накара да се влюбите в пианото по нов начин.

Докъде се простират мечтите ти?
Мечтите ми са безгранични.Избрала съм музиката за свой път и мисля, че само мечтател може да върви по него, без да се откаже.
Редовно посещаваш следните сайтове?
За съжаление нямам време за безцелно браузване – свалила съм всичко най-необходимо като апове на телефона си - Spotify завдъхновение и приложения за записване на идеите. Всичко се върти около музиката.
Мигът, в който разбираш, че си завършила една композиция?
Няма миг, в който да не искам да подобрявам една композиция. Крайна перфекционистка съм. Мислех, че като запиша едно парче, работата по него ще приключи, но даже и след това продължавам да нанасям фини корекции и нови динамични нюанси за изпълненията на живо.

мария каракушева

Фамилията ти в музиката би включвала?
Тя е много голяма! Когато бях малка, имах едно тесте с портрети на известни класически композитори – тогава нямаше Instagram и докато свирех определено произведение, държах портрета на композитора подпрян на метронома. Ф. Лист ми беше любим по това време. След товаоткрих голямата пианистка Марта Аргерич, която много ме вдъхновяваше и мотивираше с изумителните си изпълнения.В последните години имам особено отношение към композиторите на филмова музика и ще съм щастлива, ако бъда част и от тяхната фамилия.​​​​​​​ 
Солта на земята според теб е и ли са?
Не мога да кажа, че някои хора сапо-важни от останалите.Всякакви човешки същества са необходими, за да бъде такава, каквато е сега Земята. В тази връзка всички сме солта и никой единствен не е.​​​​​​​
мария каракушева

La-La-Land е?
Всеки има своя собствен La-La-Land. Моят е навсякъде, където е публиката и пианото ми.
Силата на твоята музика се крие в?
Моята музика е искрена, всяка нота в композициите ми е изстрадана и преживяна. Всичко носи емоциите, които са ме вдъхновили.
Доброто казват се крие в изкусвото, каква част от него живее в музиката?
Доброто е навсякъде по света.Изкуството просто ни помага да му обърнем внимание. Всяко произведение е като сценичен прожектор – осветява едно, затъмнява друго.В моята музика аз съм избрала да се фокусирам върху позитивните емоции и послания.

Фотография: Ивомир Пешев
Стайлинг: Боян Кузески
Грим: Елиза Попова
Коса: Милен Иванов

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA