Мъжът, който зарязва Мадона заради хероина

Артистичен, богат и проблемен - той е една от най-силните връзки на кралицата на музикалната сцена

Силвия Канин
Силвия Канин 23 март 2020

Баския минава като метеорит не само през живота на Мадона, но и през небосклона на модерното изкуство. Американският неоекспресионист има кратка и шеметна кариера и подобен романс с певицата през 1982 г., малко преди самата тя да се превърне в поп явление. На творбите му не може да се сложат точни смислови рамки, защото Баския е твърде многопластов – художник, поет, музикант и графитиартист с ярка аура, която продължава да свети въпреки смъртта му през лятото на 1988 г. от свръхдоза хероин.

мадонна

На 27 г. афроамериканският вундеркинд вече е легенда. От улиците на Ню Йорк, Баския влиза с гръм и трясък в най-значимите галерии в мегаполиса и по света. Бруклинският бунтар от хаитяно-пуерторикански произход се трансформира в икона на поп културата и митологично божество от историята на нощния клубен живот.

Само за две години „черният Пикасо" от стрийт артист се превръща в милионер.

Скъпите му костюми Armani се носят артистично напръскани с боя, в забележителната компания на Дейвид Бауи и Анди Уорхол. И макар връзката му с Мадона да продължава само година, певицата никога не крие огромното му влияние върху себе си по отношение на работната етика и отдадеността, скоято Баския стартира живописните си сесии в четири часа сутринта. Той намира вдъхновение навсякъде - в телевизията, хип-хоп културата, графити посланията, ранните видеоигри… хероина и амфетамините.

Вижте тази публикация в Instagram.

Jean-Michel Basquiat

Публикация, споделена от Jean-Michel Basquiat (@jean_michel_basquiat) на

Те са и официалната версия за разпадането на двойката, която не издържа на напрежението, породено от славата и наркотиците. Раздялата е грозна - Баския взима обратно всички картини, които е рисувал за Мадона, и ги боядисва в черно, за да заличи завинаги връзката им. Въпреки това повече от 30 години след смъртта му, певицата споделя болката си в социалните мрежи, публикувайки снимки пред негови творби.

Вижте тази публикация в Instagram.

Madonna. Yes. Jean-Michel Basquiat. Yes. New York Beat. The Downtown81 book. Published 2001. Much sought after since. Email if you want@ideanow.online #basquiat #newyorkbeat photo by @lordrochester very good!

Публикация, споделена от IDEA (@idea.ltd) на

#gonetoоsoon

Текст: Кристина Гочева
от архива на списание GRAZIA

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA