От момиче той стана момче

Силвия Канин
Силвия Канин 09 юли 2019

Ще прочетете историята на един човек, който се е преборил с критиката на семейството си, с религиозното си възпитание и с границите на съзнанието си, за да „порасне" в мъжа, който е днес. И за да бъде истински щастлив в кожата си. Американецът Лейт Ашли - транс мъж, модел, актьор и музикант.

Роден е с женски пол в религиозно латино семйество. Лейт споделя, че детството му в Ню Йорк не е било рзлично от това на неговите връстници. От много малък спортува активно – на три започва с бокс, а бейзболът и баскетболът са сред любимите му занимания след училище. Макар и тогава още момиче, Лейт играе в редиците на момчетата и в повечето случаи е най-добрият в отбора. Казва обаче, че от доста ранна възраст не се чувства съвсем комфортно като момиче, не обича да носи и любимите на майка му рокли. Привличат го други момичета, но никога не е харесвал думата „лесбийка", и не се е асоциирал с нея. На 17-годишна възраст леля му разбира за негова връзка с момиче и той е принуден да се разкрие пред близките.

лаит

До преди 19-тата си година нито е планирал промяна на пола си, нито е предполагал колко големи възможности дава медицината за хората като него. Тогава случайно попада на клипове от мъже, преминали такъв тип трансформация  в YouTube и това го предизвиква да обмисли подобно решение и за себе си. Въпреки че завършва психология, на 19 прави и първите си стъпки като модел. Работи в здравен център за LGBTQ общността и с времето в него узрява решението да промени пола, с който е роден.

лаит

Тя и той

Окончателното решение взима на 24. Казва си: „Или ще бъда нещастен цял живот, или ще поема по този път". Тогава живее с родителите си. Баща му приема новините по-леко, но майка му, която е ревностна християнка, чувства, че това е в разрез с вярата й. В продължение на година преди да започне медицинската част от промяната му Лейт приема тестостерон, който увеличава окосмяването и прави гласа му по-плътен. Ашли споделя пред списанието на LGBTQ общността Out: „Естествено,откакто започнах промяната си, се чувствам по-комфортно в собствената си кожа. След като поех по този път много врати се отвориха пред мен, сякаш вселената ми съдейства, защото най-накрая съм наистина верен на себе си.".

лаит

Под светлините на прожектора

Първият „пробив" прави с няколко снимки с бельо на Calvin Klein, които буквално подпалват Instagram. За 24 часа над него се излива вълна от омраза. Лейт се разстройва силно и си казва, че ще прекрати публичните си изяви. Тогава за него се застъпва една от иконите на LGBTQ общността в Америка – Лавърн Кокс (позната от ролята си  на София в „Оранжевото е новото черно") и той става още по-популярен в мрежата. Не крие, че му е трудно да си намира работа като модел и актьор не само заради промяната на пола си, но и своя заради етнос. Въпреки това той не спира да работи над себе си и участва във всякакви кастинги. Най-значимите му кампании досега са с Barney’s New York и с Diesel – "Make love not walls”. Дефилирал е и на модната седмица в Ню Йорк. Дебютният му поп сингъл "Before you go” стана факт шреди 4 месеца.

През последните годни Лейт Ашли се превърна във вдъхновение и лице на транс общността. Той твърди, че не се е стремял към такъв успех. За него да бъдеш публична фигура, която да представлява определена група, не означава да си постоянно на някоя трибуна и да правиш гръмки речи. За Лейт е достатъчно да живее живота си, показвайки на другите, че няма нищо страшно в това да бъдеш транс мъж. Вярвам, че вече ви дадохме достатъчно храна за размисъл и приключвам с един цитат на главния ни герой: „За мен мъжествеността е да не се страхуваш да бъдеш себе си, да не позволяваш на обществото да те надвие. Както и да не се страхуваш да показваш ранимата си страна, защото някой друг си мисли, че това е слабост.”

текст: Пламена Господинова
Фотография: Profimedia, Instagram

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA