Ирини Жамбонас взе наградата за най-добра актриса от фестивала в Сараево

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 23 август 2019

Ирини Жамбонас спечели наградата за най-добра актриса на филмовия фестивал в Сараево, се съобщава на официалната страница на Съюза на артистите в България.

Актрисата беше удостоена с отличието за ролята си във филма „В кръг" на режисьора Стефан Командарев, а лентата получи и награда на Асоциацията на филмовите продуценти в Босна.

Филмът разказва за три двойки патрулиращи полицаи в нощна София, предизвикателствата и човешките съдби, с които се сблъскват, докато са на поста си. Премиерата в България ще бъде на 8 ноември.

Ирини Жамбонас завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър" в класа на професор Здравко Митков в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" през 1994 г. Първият филм, в който участва, е станалият култов „Маргарит и Маргарита" от 1989 г. на режисьора Николай Волев.

Ирини Жамбонас
Ирини Жамбонас и Христо Шопов в кадър от филма "Маргарит и Маргарита"

Носителка е на много награди, сред които са и наградата на 35-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза" 2017 за най-добра женска роля във филма „Посоки", както и „Аскеер" 2019 за поддържаща женска роля за ролята ѝ на Елизе в „Аз обичам, ти обичаш, тя обича” (Малък градски театър „Зад канала”).

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA