Ким Кардашиян е болна от неизлечима болест

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 11 септември 2019

Шоуто Keeping Up With the Kardashians е изпълнено с драматични лични моменти. В последния епизод на шоуто Ким Кардашиян-Уест сподели наистина сериозна новина за здравето си, която развълнува феновете на звездата и на първо място – нея самата. Ким се оплака от понижено самочувствие и липса на енергия, които изпитва в последно време: „Чувствах се толкова уморена и потисната.., и ръцете ми се подуха. Имам чувството, че се разпадам. Ръцете ми изтръпват”. Крис Дженър - майката на Ким - е посъветвала дъщеря си задължително да отиде на лекар.

Кардашиян-Уест си е направила кръвен тест и според резултатите в него са открити антитела, свидетелстващи за наличието на лупус* и ревматоиден артрит. И двете заболявания са автоимунни и не могат да бъдат лекувани, но симптомите на заболяванията могат да бъдат облекчени или премахнати с лекарства. Лекарят е посъветвал Ким да се подложи на пълен преглед, за да се потвърди диагнозата. Звездата също страда и от псориазис, който, подобно на споменатите по-горе заболявания, е автоимунен.


*Лупус е системно автоимунно заболяване, което може да засегне всеки орган или система на тялото. При автоимунните болести имунната система, която нормално е предназначена да предпазва организма от инфекциозни агенти, чужди тела и тъкани и др., по погрешка „атакува" собствените тъкани и органи на тялото), при която се образуват автоантитела най-вече срещу съединителната тъкан на организма. Това предизвиква системно възпаление, което уврежда тъканите и органите. Болестта може да засегне която и да е част на тялото, но най-често уврежда сърцето, бъбреците (лупусен нефрит), стави, кожа, бели дробове, кръвоносни съдове и мозък (нервна система) и различни комбинации от органи. Курсът на заболяването е непредсказуем и се характеризира с периоди на висока активност и затихвания (ремисии) с различна продължителност. Заболяването засяга по-често жени, предимно в млада и средна възраст, в съотношение 9:1 спрямо мъжете.

Няма лекарство за лупус. Разработването му е доказано трудно, поради силната индивидуалност на протичането и липсата на цялостно разбиране на причините и механизмите на заболяването. Проявите на системния лупус се третират с препарати, потискащи имунната система: кортикостероиди, имуносупресори, определени видове химиотерапия, като надежди се възлагат и на терапиите с моноклонални антитела.

Лупусът може да бъде фатален. Водещата причина за смъртността е свързана със сърдечно-съдови заболявания, ускорена артериосклероза. Преживяемостта е значително нараснала през последните години, като в първите 5 години след диагностициране достига 95%, след 10 години 90%, 78% след 20 години.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA