Светът обича "онази разкошна блондинка от корицата": Катрин Деньов на 76!

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 октомври 2019

Катрин Деньов, 1967 г.

Катрин Деньов с Ив Сен Лоран 

Катрин Деньов, 1966 г.

Катрин Деньов в "Дневна красавица"

Катрин Деньов на премиерата на „Шербурските чадъри"

Катрин Деньов и бюстът на Мариана, 1990 г.

Днес Катрин Деньов навършва 76 години. Невероятно обаятелна, тя, може би, е най-известната французойка с руси коси, която, както и преди петдесет години, изглежда страхотно, все още носи леопардови шарки и не губи чара си - същият, който помним от „Отвращение”, „Дневна красавица" и „Шербурските чадъри”. Днес Деньов не се появява толкова често в кадър, но продължава да печели награди за приноса си към световното кино. Една от последните ù творби е главната роля във филма на японския режисьор Хирокадзу Корееда „Истината", където актрисата играе почти себе си - френска актриса, легендарна и обградена от вниманието на феновете. В чест на рождения ден на Катрин Деньов, нека си спомним защо толкова я обичаме!

Когато Катрин Деньов за първи път пристига в Кан през 60-те години на миналия век, заедно с нейния английски съпруг Дейвид Бейли, за да представи филма „Шербурските чадъри ", това изглежда толкова естествено, сякаш за нея не е дебют. В куфарите ù има всичко, от което се нуждае: рокли за излизане на червения килим, включително известната сребърна на райета и дълга до пода, както и костюми за дъждовните дни. Във всички тоалети тя е еднакво елегантна и винаги малко драматична. Тя носи малката черна рокля (същата като онази, в която се омъжва за Бейли) с ръкавици до лакътя, а женствените рокли на цветя - с големи обеци - халки. Впрочем, тя успява да комбинира тези обеци с всичко и го прави леко и естествено.

Заедно с тях тя научи жените как да носят панделки и ленти за коса. Катрин дори беше наречена френската Грейс Кели. След това милиони жени по целия свят последваха нейния пример, а панделките и лентите завинаги останаха в сърцата ни и, разбира се, в модата. Брижит Бардо ги носи на главата си, а Мадона също беше вдъхновена от образа на Деньов. Миналата година Оскар де ла Рента завърза черни строги панделки върху роклите на своята пролетно-лятна колекция и по същия начин, на ревюто, събра косите на моделите в ниски опашки.

След Кан, филмът „Шербурските​​​ чадъри” я прави известна и я сприятелява с Ив Сен Лоран. След това Катрин се превръща не само в муза на дизайнера, но и в близка негова приятелка, и му остава вярна до последния му ден - още от 1965 г., когато той я облича за прием при кралицата. В последното ревю на Ив, Катрин изпълнява тъжна и изненадващо трогателна песен за любимия си дизайнер. „Катрин винаги е била специална за мен. Тази жена има невероятен чар и голямо сърце. Катрин Деньов заема специално място в душата ми”, казва Ив.

Той я облича и за най-важния ù филм - „Дневна красавица". Невероятно сексуалните образи, копирани след това от млади жени по целия свят, е невъзможно да се забравят. И именно те са дело на ръцете на Ив.

През 70-те Катрин Деньов става лице на Chanel № 5. Тя е една от първите актриси, които марката кани да участват в рекламната ù кампания. Оттогава Катрин започна да представя не само култовия аромат, но и цялата страна. В Съединените щати тя все още се помни като „онази разкошна блондинка от корицата".

Франция официално ù се обяснява в любов, когато Катрин става модел за символа на Френската република - бюста на Мариана. Преди нея с тази чест са били удостоени Мирей Матийо, Мишел Морган и Брижит Бардо.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA