Кейт Бланшет откри филмовия фестивал във Венеция

"Филмовата индустрия преживя изключително предизвикателни месеци, но ще продължи, докато се появяваме отново заедно."

Димитър Андонов
Димитър Андонов 03 септември 2020

Венеция е домакин на първия голям филмов фестивал от началото на коронавирусната пандемия насам. Организорите на 77-мото издание на "Мостра" са принудени да спазват всички противоепидемични мерки, но все пак решават да проведат програмата си, макар и с ограничено холивудско присъствие, дистанция и задължително носене на маска на закрито.

Официалната програма на фестивала включва 63 филма, а председател на седемчленното жури е актрисата и носителка на "Оскар" Кейт Бланшет. Ако трябва да сме по-конкретни, става дума за същата тази Кейт Бланшет, която има 159 награди и 343 номинации в личната си биография.

5

Носейки бели панталони с широки крачоли, оксфордски обувки, блейзър, обемна черна чанта и бяла риза с копчета, Бланшет пристигна във Венеция с изключително семпла маска за лице, която любопитните ѝ фенове откриха само за 4 долара в Amazon.

На откриващата пресконференция австралийката заяви, че е "много развълнувана да води разговор с възрастни", след като е прекарала последните шест месеца "в разговори със свине и пилета".

57

Приветствайки изобретателността, устойчивостта и чувството за сътрудничество на организаторите, звездата от "Авиаторът" споделя: "Филмовата индустрия преживя изключително предизвикателни месеци, но ще продължи, докато се появяваме отново заедно. Фестивалът е знак на солидарност и подкрепа за всички режисьори, които трябваше да завършат работата си при много трудни обстоятелства." 

Бланшет смята още, че всички трябва да бъдем смели. "Всеки път, в който стартираме проект, независимо дали е в пандемия или не, винаги се чувстваме като първия ден в училище. Всички велики проекти са започнали от нулата. Предизвикателствата са в ДНК-то на нашата индустрия. Ако някоя индустрия изобщо се появи по-издръжлива, по-креативна и по-изобретателна, това ще бъдат нашите творчески изкуства."

57

"Мисля, че сме много странен вид, който не научава нищо от болезнените примери. Имаме за пример ужасния стрес, под който беше Италия. Когато вирусът стигна до другите страни, те не знаеха пред какво са изправени. Държим се доста тъпо, непоследователно и саморазрушително", казва още Бланшет, която се появи на червения килим в Armani.

Хубаво е да виждаме, че и светският живот започва да се връща към стария си ритъм на действие. Появите на любими звезди по различните червени килими определено ни липсваха, а маските и дистанцията сега ги правят още по-очарователни и специални.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA