Лили Джеймс: Британската пепеляшка има тъмна страна

Звездата от "Ребека" е всичко друго, но не и типичната актриса. Наистина!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 22 ноември 2020

Поглеждайки Лили Джеймс, едва ли някога бихме предположили, че тя не се е родила с идеята да стане звезда. Актрисата, която вероятно познавате като непокорната лейди Роуз Макклеър от „Имението Даунтън", признава, че понякога инстинктът ѝ я предизвиква да влезе в роля. „Често се преструвам, за да давам позитивна нагласа на света. Истината е, че невинаги се чувствам уверена. Да разбера и овладея емоционалността си е процес, който ме прави по-силна и по-видима за останалите. Така че работя в тази посока", казва самата тя наскоро. Запишете си – това е първата причина да я следите отблизо.

Лили се качва на експресния влак към славата в Училището за музика и драма Гилдхол в Лондон и започва да приема малки телевизионни роли, докато в ръцете си не хваща сценария за филмовата адаптация на „Пепеляшка", където очарова всички през 2015-а. Година по-късно я гледаме в телевизионния сериал „Война и мир", а само няколко месеца след неговото излъчване тя влиза в образа на приближената секретарка на Чърчил Елизабет Лейтън за „Най-мрачният час", който получава няколко номинации за „Оскар". Почти невъзможно е да сте я пропуснали и като младата Мерил Стрийп в продължението на Mamma Mia. Тази година обаче, също като всички нас, Джеймс остава между четирите стени на дома си в търсене на вдъхновение. И тъй като големите филмови премиери са само част от многобройните променливи, константното присъствие на Netflix е това, което тя преследва.

В края на октомври гледахме Лили в новата филмова адаптация на „Ребека" – обичаната готик новела на британската писателка Дафни дю Морие, която разказва историята на наивна млада жена, работеща като компаньонка на Френската Ривиера. Неназованата героиня (името ѝ не се споменава никъде в оригиналния роман – бел.ред.) бързо се впуска във връзка с богатия вдовец Максим де Уинтър. Той, от своя страна, я отвежда в красивото си имение Мандърлей, където тя разбира, че все още никой не е забравил първата му жена – Ребека, умряла при неясни обстоятелства.

57

Интерпретацията, режисирана от Бен Уийтли, очарова зрителите с перфектното съотношение между романтика и психологически трилър, а Лили остава влюбена в сюжета още от първия път, в който прочита книгата и именно това я провокира да изиграе „жената на убиец". Или може би не? Причината „Ребека" да бъде сред най-дългоочакваните продукции тази година е човешката история в нея – сюжетната линия е пълна с конфликти, двусмислени герои и изненадващо загадъчните отношения между тях. "Мисля, че историята е толкова омагьосваща, защото показва всичките ни страхове, несигурност и чувства на копнеж. Представете си, че живеете в сянката на миналото на любовника си - това е нещо ужасяващо и същевременно еротично."

„Ребека" съвсем спокойно може да се окаже поредната повратна точка в кариерата на Джеймс. Преди години тя се притеснява, че трудно се дистанцира от даден образ, а сега дава всичко от себе си в търсенето на голямата картинка. „Създаването на филм е толкова лудо изживяване. Изведнъж е готово и вие нямате контрол над него", казва тя. „Мисля, че затова може би искам да режисирам и продуцирам, бих искала да участвам по-активно." Точно това признание на Лили ни кара да вярваме, че занапред ще я виждаме все по-често.

А с оглед на това, което ни е показвала до този момент, със сигурност ще се радваме да го направи. Факт е, че често я виждаме като английската роза със слънчево поведение, лишено от грубостта на мрачната действителност, но тя е наясно, че няма как всички да бъдем еднакви, дори да се опитваме да бягаме от промяната. Продължавате ли да записвате причините, заради които си струва да я следите отблизо?

75

„Социалната изолация те кара да се изправиш срещу неща от живота си, които не си искал", споделя Лили, добавяйки, че единственият начин да спрем това е да не се вглъбяваме в рутината, тъй като тя означава край на креативността ни. „Просто знам, че искам да опитам да стана друг човек. Надявам се, че другата година ще ми донесе възможността да го направя." Изглежда, че тя вече работи в тази посока. Съвсем скоро ще гледаме Джеймс в историческата драма The Pursuit of Love, която разказва живота на две сестри във времето между двете световни войни, както и в CowBoy Bob, където ще изиграе банков обирджия от 90-те. Разбира се, в бъдещите творчески планове влиза и телевизионна главна роля, която към този момент остава тайна. („Представете си ме в най-далечния възможен образ. Играя точно това.")

Джеймс просто има желанието да играе роли, които изискват многопластовост и гмуркане в дълбокото. Как се справя? Знаейки, че „болката, щастието и тъгата ни правят хора", а идеята, че винаги трябва да бъдем щастливи, понякога ни дърпа назад. Относно това дали излиза или не с Капитан Америка (имаме предвид Крис Евънс), след като двамата бяха забелязани да се наслаждават заедно на компанията си в Лондон и да се прибират с общо такси, звездата от „Пепеляшка" спазва абсолютна политическа коректност, споделяйки, че ако има един съвет, който би се радвала да даде на по-младото си Аз, то е да не се побърква заради момчета. Вероятно същото може да каже и съпругата на Доминик Уест, който неведнъж бе уловен в компанията на Джеймс. Тя обаче знае отлично, че грешките са част от живота, затова винаги се учи от тях и гледа напред. Точно натам сме обърнати и ние, в очакване на следващия ѝ голям успех.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA