Всичко, което (не) знаете за Кая Гербер

Кая Гербер харесва минималистичната мода, а ние харесваме нея. Любопитни ли сте да я опознаете по-добре?

Димитър Андонов
Димитър Андонов 31 януари 2021

Достатъчно е да погледнем няколко снимки на Кая Гербер (да, на 19 е!), за да установим, че един от най-младите модели на котешката пътека очарова с естествена, ненатрапчива и изящна красота. Всички знаем, че не е никак лесно да изглеждаме минимал, още повече в живот, в който сме свикнали да даваме и получаваме максималното.

Може да се каже, че точно Кая е момичето, което вярва в безпогрешната комбинация на черно и бяло, и което въпреки че има 3 милиона долара в банковата си сметка, не се притеснява да си купи обувки за 55 и да ги носи постоянно? Самата тя признава, че един от уроците, които е научила от майка си, е „по-малкото е повече", далеч не само в случаите, в които става дума за грим или аутфит.

Дъщерята на Синди Крауфорд и Ранди Гербер свири на флейта, обича да готви, а в детството си, когато повечето деца са били обградени от книжки за оцветяване и други играчки, тя е разглеждала албуми с фотографии. Докато другите тийнейджъри се отдават на секс, купони и наркотици, Кая започва да позира за корици на Vogue.

Седем такива по-късно, тя е готова да завладее модния подиум и го прави с точно тази сила и увереност, с която Меган Маркъл се настани в редиците на британското кралско семейство. Преди да се притесните, че ще го напусне със същата лекота, тя ни уверява, че поне към момента няма такъв план: "Повечето 16-годишни не знаят какво искат от живота си, но докато се наслаждавам на това, което правя в момента, ще продължавам и ще видя докъде ще стигна".

На 10-годишна възраст Кая се появява в рекламна кампания за детска линия на Versacе, а големия си дебют на модната сцена прави в ревю за Calvin Klein шест години след това. „Да дефилираш е странно нещо, защото на пръв поглед, ние вървим цял ден, но когато го правиш с дизайнерски дрехи и повече погледи, насочени върху теб от обичайното, можеш да загубиш тази естествена способност", разкрива супермоделът, който в професионалното си портфолио има рекламни кампании за Burberry, Alexander Wang, PradaCoach, Chanel и др.

Да не пропуснем да добавим и партньорството й в създаването на специален аромат за Marc Jacobs, капсулна колекция в колаборация с покойния Карл Лагерфелд, и по-висока ангажираност в социалните мрежи дори от Кендал Дженър и сестрите Хадид.

Когато майка ти не е случаен човек, а самата Синди Крауфорд, очаква се хората да подхождат с безброй очаквания и предубеждения към теб. Предполага се и немалко хора да започнат да те посочват с пръст, защото кариерата ти е била поднесена "на готово". 

Младата Гербер получава близък поглед към индустрията, от който всеки, запътил се към нейните редици с пълна сила, със сигурност има нужда. "Родителите ми ме научиха да бъда себе си и да следвам инстинктите си. От тях знам, че не трябва да позволявам на другите хора да влияят на това, което правя. Когато приемеш себе си и не се опитваш да се променяш, тогава всичко става по-различно", споделя моделът, който иска всички да знаят, че майка й не е допринесла за нейната световна кариера и разпознаваемостта й... по какъвто и да е начин.

„Когато тя напуснеше студиото, първото нещо, което правеше, е да свали грима, миглите и абсолютно всичко. Вкъщи тя беше просто моята майка и завинаги ще й бъда благодарна точно за това", разкрива Кая в интервю за модната Библия. Момичето, което творческият екип на Jimmy Choо определя като „неспирен източник на вдъхновение", вижда моделите първо като хора, а след това като звезди, които носят бляскави дрехи и биват снимани от няколко страни. 

Когато прескачаш от тенденция в тенденция, светът на модата може да завърти главата ти. "Започнахме да говорим за проблемите, с които се сблъскваме. Всички хора заслужават уважение и сигурност на работното си място, без значение от позицията и титлата, която имат. За краткото време, в което съм на подиума, забелязах много позитивни промени", споделя Кая. Във времето, в което #MeToo и Time’s Up започнаха да разпространяват влиянието си в социалните мрежи, тя направи същото. Имайки предвид, че живеем в ера, в която е малко трудно да не обърнем поглед към онази „мрачна" част от интернет пространството, осъзнаваме, че е почти задължително да го направим.

Гербер не е от известните личности, които се открояват само с хаплив език, ироничност и чувство за величие. Може би това е и причината да се изненадва, когато хората я разпознават и искат да комуникират с нея: "Не мисля, че някога е имало момент, в който да разбирам цялото това нещо с популярността. Когато бях на 13 и един човек започна да ме следва в Instagram, първото, което си помислих, беше как изобщо ме е открил." Останалото, казват, е история.

Измежду всички прекалено цветни, понякога претрупани със силуети, принтове и акценти визии в рекламните кампании, в ежедневието си Кая е casual. Толкова casual, колкото сме и всички ние. Без десетките фотоапарати, насочени към нас, разбира се. Можем да я видим по улиците на световните модни столици, най-често облечена в тишърт, дънки и кожено яке. Old school but never out of style.

Минималистичната мода завладява не само гардероба на новата ни любимка, но и нейните седем малки и безкрайно лични татуировки. Всяка една от тях носи определен спомен и е така стратегически разположена по тялото, че да бъде показвана само когато тя пожелае. Неслучайно Кая се оказа и лицето, което модните редактори на британския Vogue канят за една от последните си фотосесии, издигащи в култ минималистичната мода, която този сезон влиза в гардеробите ни с пълна сила.

Ако си мислите, че 19-годишната красавица е поредното момиче, което се усмихва от подиума и по цял ден позира в компанията на фотографи и стилисти, прави сте. Но въпреки това тя го прави с желание и хъс, с какъвто малко хора биха могли да се похвалят. След раздялата си с Пийт Дейвидсън (бившият годеник на Ариана Гранде, бел.ред.) Кая се отдава изцяло на ангажиментите, които на пръв поглед, просто не спират. Младата звезда няма излишна енергия и време за флиртове, но не спира да привлича мъже около себе си. Мисля, че всички разбираме защо.

„От първия ден хората в индустрията ме сравняват с майка ми. Като пораснах, това започна да се случва още по-често. В един момент не ставаше дума само за визуалната прилика, а за абсолютно всичко... от маниерите до гласа. Признавам си, че първоначално не исках да я виждам, но сега най-големият комплимент, който приемам, е именно този, че приличам на нея. Отвъд красотата и очевидните прилики тя винаги е била мой модел за подражание с начина, по който третира хората и гледа на света", думи на Кая, които бихме допълнили с твърдението, че модата се променя, но все пак стилът остава постоянен.

Сигурният начин да не ги бъркате е следният. Синди е тази с бенката, а Кая е тази, която ще виждате все по-често занапред. Спокойно можем да кажем, че най-големият път, който тя извървя, е този от „дъщерята на Синди Крауфорд" до едно от новите и обещаващи имена във фешън индустрията.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA