Тан Франс знае кога да кажете ДА на булчинската рокля

Дизайнерът се завръща на малкия екран със своя версия на популярната TLC поредица.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 14 декември 2023

Фотография: Warner Bros. Discovery/TLC

През първата половина от кариерата си Тан Франс работи за Zara, Selfridges и Bershka. На 26 лансира бранда Kingdom and State, впоследствие става CEO на Rachel Parcell Inc., а погледът му към индустрията се оказва толкова on point, че успява да продаде бизнесите си и да се пенсионира на 33. Разбира се, в традиционния холивудски смисъл, който означава насочване към други професионални ангажименти.

След феномена Queer Eye дизайнерът поведе Netflix поредицата Next in Fashion в компанията на Джиджи Хадид, а сега се завръща към риалити телевизията със своята версия (sorry, Тейлър) на "Кажете ДА на булчинската рокля". За първи път в иначе популярния проект на TLC ще видим силно поставен акцент върху форми, религии, раси, цветове на кожата, сексуални ориентации и полове. Признавам, че разбрах повече за тях още в разгара на лятото – в Zoom, от самия Тан. Между другото, наистина е толкова забавен и конкретен.

Тан Франс

Казваш, че новият вариант на шоуто ще ни отвее. Това ли се случи с теб по време на снимките?

Само искам да те попитам, имаше ли възможност да видиш нещо от него?

Да, успях да изгледам първите два епизода.

Значи вече си разбрал, че е много по-различно от вариантите до този момент. Шоуто е на екран от 17 години. Ние искахме да създадем уникална версия, която все пак да е позната на публиката. Бях впечатлен и по време на снимките, и когато гледахме готовите епизоди. Ще ги усетите като топла прегръдка от франчайза, но на значително по-дълбоко ниво.

Предполагам, че разнообразните истории са помогнали.

В един от епизодите ще се запознаете с Пластик – non-binary драг кралица, която иска да намери перфектната рокля, но не може да го направи в повечето магазини. Те не обличат драг кралици. Ние я накарахме да се чувства комфортно.

Телевизионният екран не ти е чужд, но ми се струва, че това преживяване е било по-различно? Донякъде стъпваш в чужди обувки.

Досега винаги съм работил с поне 50 човека на снимачната площадка. Този път бяхме 7, което ми се стори страхотно. Имахме възможност да се опознаем. Обикновено казваме, че сме прекарали добре, но сега успях да разбера какво правят тези хора след работа, дали са женени или във връзка, запознах се с децата им. Бяхме и изключително гъвкави. Ако планът за деня не се получава в началото, пробвахме друга гледна точка. Разполагахме със свободата да направим шоуто според представите ни.

Успяхте ли?

Мисля, че сме доста близо. Единственото ми условие беше да покажем истинския свят, или поне този, в който аз живея. Да направиш кастинг с такава идея наум не е най-лесната задача. Означава ли обаче, че не трябва да го правиш? Не. Означава, че трябва да положиш още усилия. Екипът разбра защо е важно за сторителинга.

Тан Франс

"Мисля, че направихме предаване, каквото не сме виждали досега", споделя Тан

Интересно ми е. Кога булката трябва да каже категорично ДА на сватбената рокля?

Според мен става дума за онова специфично усещане. Няма значение дали майка ти мрази роклята, или най-добрата ти приятелка я обича. Ако я облечеш и видиш, че изглежда невероятно, чувстваш се невероятно в нея и вече си представяш големия ден, значи трябва да кажеш ДА. Ако има нужда да се убеждаваш или някой друг да го прави, не е твоята рокля.

Трябва ли да кажеш ДА, ако е скъпа и може би надхвърля бюджета ти, но не можеш да спреш да мислиш за нея?

Труден въпрос. Обикновено казвам, че няма смисъл да задлъжняваш заради сватбената рокля и деня като цяло. Последното нещо, което искаш, е да вкараш подобен стрес във връзката си. Можеш да намериш страхотно предложение на ниска цена. В случай че искаш да се почувстваш невероятно и знаеш, че конкретна рокля е единственият начин това да се случи, помисли. Резонно ли е? Не си заслужава, ако е два пъти над това, което си склонен да отделиш.

Кога казваш НЕ на сватбената рокля?

Първо е въпросът с бюджета. Не става, ако е прекалено скъпа и въпреки това я чувстваш като костюм. Преди години всички видяхме красивата сватбена рокля на принцеса Кейт. Харесва ти, отиваш да си вземеш същата. Обличаш я, мислейки, че е най-добрата на света. Само че не изглеждаш като Кейт. И не ти се струва специална. Купуваш ли я? Не.

Склонни ли са булките да се доверяват лесно на хората, които им помагат? Защото съм чувал категорични изказвания по темата.

Нормално е да има различни мнения. Това помага за правенето на добра телевизия. В реалния живот е малко по-различно. Можеш да вземеш майка си или баба си за компания, но не и да оставяш решаващия вот на тях. Димитър, ако имаш приятел, който мислиш, че има страхотен вкус и искаш да се обличаш като него, той ще ти помогне с избора на сватбен аутфит. Не човекът, чийто стил мразиш.

Със сигурност.

Няма смисъл да го правиш.

Тан Франс

Станаха ли булките по-обрани в изборите си, или все още искат да са over the top? Имаш ли мнение по въпроса?

Имам. Много хора избират роклите си според това как ще изглеждат в Instagram и дали ще им донесат лайкове. Облечи каквото искаш, дори да е семпло и класическо. На кого му пука, ако не развълнува Vogue? Не си Бионсе, за да искаш драматичност. Тя носи невероятни модели всяка седмица. Това най-вероятно е единственият момент, в който ще искаш да се чувстваш толкова специален, че дори децата и внуците ти да говорят след години. Не се притеснявай за мнението на Instagram и дали ще станеш viral.

Наистина ли говорим за чак такова влияние?

Да. Да. Да. Дааа.

Опитваш ли се да обясниш, ако мислиш, че не правят най-подходящия избор?

Не. И нека ти кажа защо. Не мога да преценя от светлината, но носиш черна тениска, нали?

Да.

Представи си, че сме в предаване и те облека в черна тениска. Няма значение дали ти харесва. Съвсем спокойно може и да е бяла. Когато избираш сватбена рокля, залозите са много по-високи. Не е моя работа да им казвам: "Не носи това, облечи онова". Просто търся най-добрата версия на желанията им. Те са мечтали за определена рокля от години, може би десетилетия. Ти не си мечтал за черна тениска през целия си живот. Просто е нещо, което обличаш във вторник или сряда.

Тан Франс

Може ли роклята да е наистина удобна и наистина стилна в същото време?

Някои от аутфитите за червения килим са толкова неудобни, но изглеждат страхотно. Други предлагат комфорт, само че не са конструирани за тялото ти. Важно е да имаш и двете предвид.

А и винаги има опцията за outfit change.

Да, но напоследък convertible моделите започнаха да стават все по-популярни. Обличаш я сутринта, а до края на вечерта изглежда като съвсем различна рокля, защото си премахнал няколко елемента.

Струва ми се, че много брандове и хора започнаха да говорят за себеизразяването, дори когато не пасва на концепцията. От сватбената рокля се очаква да издава повече за характера на булката, нали?

По-скоро как вижда естетиката си за бъдещето. Мисля, че много хора залагат на традиционализма, защото останалите очакват да ги видят в тази светлина. Ако не искаш рокля, облечи костюм. Ако идеята за дълга рокля не ти допада, заложи на къса. Това е ОК. Леко намигване към класиката е повече от достатъчно.

Какво да очакват зрителите от твоята версия? Може би ще ги вдъхнови да се върнат към предходните сезони.

Надявам се да оценят дълбочината. Мисля, че е забавно, емоционално и стоплящо сърцето – булчинско предаване, каквото не сме виждали досега.

Гледайте "Кажете ДА на булчинската рокля" - всеки вторник, от 21:00 ч. по TLC.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA