Елена Терзиева: Няма по-свещена мисия, по-голямо чудо от тайнството да заченеш и износиш новия живот

Елена Терзиева е родена на 20 април 1979 г. в гр. Русе, зодия Овен, живяла е на няколко места в България, най-много в гр. Правец, гр. София, а сега е избрала за свой дом морето и град Бургас. Завършва специалност „Холистичен Нутриционист” към най-престижното училище за нутриционисти – Canadian School of Natural Nutrition (CSNN). Съосновател е на „Сдружението на нутриционистите в България". Възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски", магистър социолог. От 18-годишна заживява самостоятелно и след успешна кариера като топ брокер в столицата, прави завой в своя професионален път и се посвещава на хуманна и полезна за обществото дейност. През 2009 г. става съосновател на компанията „Здравословен живот", която за времето си е една от най-големите, занимаващи се с биопродукти. От 2012 г. насам живее морския град и развива дейност като нутриционист и съосновател на холистичен център. След като свива семейно гнездо и става майка на две прекрасни дъщери, Елена се отдава на мисията да помогне и на други жени да станат майки, като създава онлайн програмата за повишаване шанса за зачеване „Супер БЕБЕ".

През последните 10 години Елена превръща всяко свое хоби в професионален път, затова казва, че не ѝ се налага да работи нито ден. Така през 2019 г. стартира и националната кампания „Роди дете в България", която е изцяло благотворителна.

Разговаряме с Елена Терзиева за тази инициатива, която може да бъде от полза и за някои читателки на GRAZIA.

Роди дете в България

Елена, разкажи ни повече за инициативата „Роди дете в България” – какво я провокира, кога се зароди и в какво се състои тя?

„Роди дете в България" се роди по естествен начин - в съвместната ни дейност между нашата Фондация „Супер БЕБЕ" и Фондация „Мечта за дете". Заедно с нашите партньори сме изцяло отдадени на това да помогнем на двойки с репродуктивни проблеми и такива, планиращи бременност. Репродуктивните специалисти посочват напредналата възраст като определящ фактор за безплодието. Направихме проучване какво кара младите жени да отлагат бременността и сред най-често срещаните причини се оказаха: липсата на подкрепа от държавата, финансовата нестабилност, желанието за израстване в кариерата и размиването на функциите между мъжа и жената. Появи се идеята да създадем кампания, която да подкрепи двойките и по материален (финансов) начин, но и да ги мотивира да се ориентират към създаване на дете навреме, когато са още във фертилна възраст и добро здраве. За целта привлякохме спонсори, които да осигурят на всички двойки, заченали бебе в рамките на кампанията, пакет с най-необходимите за бебето и майката продукти на стойност около 2000 лв. Паралелно се провеждат информационни събития, на които дискутираме причините да се отлага бременността, затрудненията пред двойките и им представяме възможните решения, за да се чувстват те по-подготвени за бременността и родителството.

Кои са идейните носители и двигателите на това начинание?

Партнираме си с Ивелина Рускова - председател на Фондация „Мечта за дете", която роди идеята, а моя милост я оформи в детайли и практически. Към каузата се присъединиха и Теди Кацарова и Дичо, които провеждат национално благотворително турне под мотото „Роди дете в България". Подкрепиха ни и от Сдружение „Оренда" и Фондация „Въздигане", които дават финансов бонус за всяко дете, което е кръстено с българско име. Оказа се, че каузата „За повече български деца!" е легнала на сърцето и на много предприемачи. Дори без да ги търсим, те се включват със свои идеи за благотворителност. Сред тях са и вносителите на еко яйцето за пране EcoEgg, които заделят част от сумата от всеки продаден продукт за целите на каузата. Ползата е двупосочна: закупувайки си полезен за теб екопродукт, ти даряваш средства за благородна кауза.

Роди дете в България

Защо е необходима тази инициатива и кой може да се възползва от нея?

Не е тайна, че българското население е с отрицателен прираст и ние бавно изчезваме като нация. Причините за това не са само в ниската раждаемост, но и в напускането на родината на много млади българи, на високата заболеваемост и смъртност. Когато става дума за мотивация да създадеш живот обаче, повишаването на прираста не е мотив. Нито пък е мотивиращо намаляването на яйчниковия резерв и застаряването на родителите ни. Ние, жените, раждаме деца по съвсем лични мотиви, като любов към партньора и естествена потребност да родиш дете на човека, когото обичаш; вътрешна биологична потребност; нужда от любов и не на последно място - дълбокия порив да изпълним своята най-смилена мисия в този живот – да създадем живот, да станем майки. Е, има и по-прозаични причини, но за да се случи това, е необходимо бъдещите родители да направят място в живота, мислите и сърцата си - за бъдещото дете, да пренаредят ценностите и приоритетите си, да се чувстват сигурни и стабилни.

Може да кандидатства всеки, но само тези, които покриват критериите, ще получат пакети за около 2000 лв. при раждането. Останалите може да получат подаръци и да участват в томболи, които ще обявяваме дори след края на кампанията.

Роди дете в България

Как се финансира „Роди дете в България”? Имате ли постоянни спонсори?

За момента кампанията се финансира с благотворителност. Събират се средства на различни събития, на концертите и с наши лични средства. Събират се средства чрез DMS кампания: DMS DETE на номер 17 777.

Тъй като изпращането на пакетите ще започне след края на кампанията – 14.02.2020 г. - за тогава вече имаме договорени спонсори в лицето на различни компании и неправителствени организации, някои от които споменати по-горе. Следим регистрациите на сайта и преброяваме колко от кандидатите отговарят на условията, за да сме сигурни, че когато настъпи моментът, ще можем да ги покрием. Засега нещата вървят според очакванията.

По какъв начин става кандидатстването и какви са критериите за подбор на жените, на които предоставяте помощ?

Всяка бременна жена (или нейният партньор) може да кандидатства на сайта www.rodidete.bg, като попълни формуляра. Това става за минути. Имаме 5 критерия, по които правим подбора: възраст над 18 години, завършено средно образование, бременността да е настъпила в рамките на кампанията (14.02.2019 г. – 14.02.2020 г.), споделена лична история и българско име. Последният критерий не е задължителен, но това е условието, при което Фондация „Въздигане" ще изплаща допълнителен бонус 200 лв. – именно за кръщаване на бебето с българско име.

Какви са най-честите проблеми, които споделят с вас българските жени по отношение на раждането и отглеждането на деца в България?

Жените, които още не са раждали, най-често се притесняват за това, че може да загубят работата или клиентите си, не се чувстват финансово стабилни. Други големи страхове са свързани със заболявания, които имат - диагнози, които са им поставени. Те четат, че това може да попречи на зачеването, може да се отрази на здравето на бебето и т.н. Има и жени, които знаят или предполагат, че причината да се бави бебето, е у мъжа, но срещат трудности да убедят партньорите си да вземат мерки. Има и много двойки, които се притесняват от напредналата възраст. Тогава притесненията са не само дали ще настъпи бременността и дали ще се роди здраво бебе, а и дали те самите ще са живи и здрави, за да го отгледат. Всяка жена, всеки човек си има своите притеснения и страхове и нашата роля е да достигнем до сърцата им и да отговорим на въпросите, които открито или вътрешно си задават, да се почувстват подкрепени и да разберат, че когато бебето дойде, винаги се намира и начинът да бъде отгледано. В началото на своя жизнен път то има нужда преди всичко от любов и хармония в семейството, от грижите на мама и татко. Понякога самите деца могат да бъдат силна мотивация за единия или за двамата родители да продължат да се развиват, да намерят други начини за доходи и за работа с по-гъвкаво работно време. Възможностите са много, стига да се чувстваш достатъчно уверен в себе си и да имаш подкрепата на своя партньор.

Роди дете в България
Елена Терзиева с дъщерите си

Според теб, има ли връзка между „Роди дете в България” и демографската катастрофа у нас?

Да, „Роди дете в България" е израз на потребността на българина да се съхрани, да продължи рода. Нашият народ е доказал, че дори и в най-тежките времена, той може да оцелее и да се възроди. Кампании като нашата, са плод на желанието на будни българи да вдъхнат повече вяра и надежда у хората, че всичко е възможно.

На колко хора сте помогнали от началото на инициативата?

Ако става дума за пакетите при раждане, все още не сме започнали с тяхното изпращане. На събитията също е трудно да се каже на колко от десетките и стотици хора сме вдъхнали кураж, надежда или са чули точно съвета, който им е бил необходим, за да се случи чудото. Вече 15 двойки са получили средства за инвитро процедури. От онлайн програмата за повишаване шанса за зачеване „Супер БЕБЕ" имаме вече 11 родени бебета. Не звучат много, но всяко раждане, всяко посрещнато бебе на този свят, ние преживяваме като свое. После родителите се консултират с мен като нутриционист относно храненето по време на бременност, по време на кърменето и при захранване на бебето. Държим връзка и се консултираме, поне докато детето навърши 1 годинка. Станахме приятели с жените, които забременяха чрез индивидуалните програми „Супер БЕБЕ". Сега вече ми е трудно да кажа и колко бебета се очакват, тъй като участниците в програма „Супер БЕБЕ" станаха много, провежда се на групи и не всички споделят, когато настъпи бременността. Но не е важно ние да знаем, важното е да има щастливи родители, желани и обичани деца.

Вярваш ли, че започнатото от вашите фондации има бъдеще и как смятате да го развивате?

Засега кампанията „Роди дете в България" е за 1 година, но има тенденция да се намерят спонсори и за още една. Иска ми се да остане за постоянно. Планираме да потърсим съдействие и от общините относно изплащането на финансова помощ при раждане на дете в размер на 1000 - 2000 лв. според бюджета на общината. Помощи от 2000 лв. вече се изплащат в община Несебър и община Созопол. Още няколко общини изплащат суми от порядъка на 700 – 1000 лв. Искаме това да стане редовна практика и разчитаме на сътрудничеството с общините. Това, което се обмисля в момента от тяхна страна, са условията, при които да отпускат средствата, за да се избегнат злоупотреби. През есента се очаква да бъдем поканени на преразглеждането на бюджета и може да изненадаме бъдещите родители и с допълнителна подкрепа през 2020 г. от страна на общините.

Какво би казала на читателките на GRAZIA, кое е твоето послание към тях?

За всяко нещо си има време, настъпва подходящ момент. Според мен е дошло времето, в което ние – жените да се върнем към своята изконна природа. Да си спомним, че сме в женски тела, за да бъдем майки, да създадем живот. За мен няма по-свещена мисия, по-голямо чудо от тайнството да заченеш и износиш новия живот. Най-красивият период в живота на жената е бременността. Най-голяма подкрепа, която можем да получим, е от хората, които ни обичат. Всичко останало се нарежда…

Роди дете в България
Елена Терзиева

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA