София Санчес де Бетак: Ако тези обувки ми служат 5-10 години, значи си заслужават

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 27 септември 2019

София Санчес де Бетак е обиколила света като дете: майката на дизайнерката е била туристически агент в Буенос Айрес и постоянно е вземала дъщеря си със себе си. Истинската любов на момичето обаче са нейната родна Аржентина и океаните. Именно на проблема с тяхното опазване София е решила да посвети капсулната си колекция за Santoni. Тя не само е направена в пълно съответствие с принципите на устойчивото производство, но марката ще дари и част от постъпленията от продажбите на благотворителна организация, посветена на океаните. По този повод София споделя личните си възгледи за околната среда и мнението си за бъдещето на модата в светлината на настоящата екологична програма.

Относно осъзнатото потребление

„Не се смятам за моден инфлуенсър, нито за жертва на модата; постоянно раздавам дрехи, които не ми трябват, на приятели или благотворителни организации. Не понасям трупането на на вещи, това ме кара да чувствам липсата на пространство, трябва да ги изхвърля или да направя нещо ново от тях. Въпреки че, ако трябва да бъда честна, купувам много малко и не ми е необходимо много: имам базови и знакови неща и те са ми достатъчни."

София Санчес де Бетак

За добрите еконавици

„По принцип следвам своя собствена екополитика: купувам само това, което ми харесва, неща, които ще нося дълго време. Аз съм за осъзнатото пазаруване. Основни критерии: нещата трябва да бъдат висококачествени и да се интегрират лесно в гардероба ми. Ако тези обувки ми служат 5-10 години, значи си заслужават."

Винаги отказвам торбите в магазина, особено найлоновите, и слагам всички покупки по джобовете или в чантата си. Нося със себе си бутилка с вода и използвам филтър у дома - никакви бутилки за еднократна употреба. Сама си правя кисело мляко и сладолед, опитвам се да купувам възможно най-малко пластмаса, купувам продукти от сезонните пазари, а в магазините избирам местни, които не се транспортират от другия край на света. Не купувам промишлени продукти. Затварям крана, когато си мия зъбите и като цяло се опитвам да бъда отговорна към използването на водата.

Дъщеря ми е все още много малка, тя дори няма две годинки, но аз я възпитавам в уважение към природата, обяснявам, че влияем на околната среда, а тя - на нас, уча дъщеря си да яде здравословни и естествени храни, не използвам електронни джажджи, когато съм с нея. Надявам се тя да може да възприеме тези навици в бъдеще."

София Санчес де Бетак

За това защо екологията е тема № 1

„Сега всички имат право на глас. Преди това големите организации можеха да решават тези проблеми дълго време, но сега независимите медии или телевизията вече не се нуждаят от обсъждане на тези теми - те бяха заменени от социалните мрежи, които правят това много по-чуваемо и по-ефективно."

За страстта към океаните и колекциите за Santoni

„Започнах да се гмуркам много рано, на около 8 години, и веднага бях очарована от този паралелен свят, разположен непосредствено под нас. Красив, изкусно създаден, умиротворен и пълен с живот - невъзможно е да не му се възхищаваме. Посвещавайки на океана моята колекция за Santoni, исках да подчертая красотата му и да привлека вниманието към въпроса за важността на неговото съхраняване.

Любимото ми нещо от колекцията са сандалите с раковини на равна подметка: те са идеални за всяка визия - и за лека лятна рокля, и за дънкови шорти и свободни туники.

София Санчес де Бетак

За бъдещето на модата

„Малко вероятно е модата някога да стане 100% екологична. Вероятно в този случай тя просто ще изчезне, но аз не съм експерт. Дано това е само предположение! Големите марки трябва да принудят производителите да създават повече биоразградими материали. Например лепилата и багрилата могат да бъдат направени на основата на вода и растения. Най-важното е да влияем един върху друг и да възпитаваме отговорността на индустрията към околната среда. Всеки може да даде своя принос, купувайки само необходимите и висококачествени неща."

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA