Стволовите клетки са инвестиция за живот

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 18 октомври 2019

Вили Пеева-Пападопулу е управител на МЦ „Афродита", официален представител на британската фамилна тъканна банка „Future Health", споделя какво е най-важното, което трябва да знаем за съхранението на стволовите клетки. 

Вили Пеева-Пападопулу

Г-жо Пеева-Пападопулу, когато избираме банка за съхранение на стволови клетки, трябва да се съобразяваме с много неща: качество, сигурност и цена. Каква трябва да бъде зависимостта между тях?

Процесът се състои от два етапа. Първият е професионалното съхранение на пробата, което зависи от качеството на банката, а вторият е финансовата стабилност през периода, в който ще се съхранява. И за двата етапа Future Health предлага на клиентите максималното качество с минимален разход. Лабораториите на нашата фамилна тъканна банка са лицензирани от държавните органи и наградени от най-висши институции. Финансово стабилните ни фирми са без кредити и не се търгуват на стоковата борса. Тези фактори са основните при формирането на цената на услугата ни. Обемът на работа на една банка в световен мащаб е от съществено значение. Ние съхраняваме пробите на нашите клиенти в две напълно акредитирани и лицензирани лаборатории във Великобритания и Швейцария. Ролята на лицензите и сертификатите също е от съществено значение за правилно функциониране на лабораториите за съхранение на стволови клетки. Процесът на сертифициране означава, че лабораторията ежегодно е подложена на редовни проверки от независими външни органи, работещи в съответствие с конкретните международни стандарти за качество. Това показва ролята им. Future Health е първата частна акредитирана банка за съхранение на стволови клетки в Европа.

Вили Пеева-Пападопулу

Как се променят клиентите ви и техните изисквания през годините?

Забелязвам, че през изминалите години клиенти, които са избрали нас за съхранение на стволови клетки на второ или трето дете, са се сблъсквали с много заблуди - че пробите им са били преместени за съхранение в два града или в две държави, без да разполагат със съответните сертификати и транспортни документи. Или че кръвта им се изследва по метода PCR, но не разполагат с необходимите резултати за удостоверяването им. С всеки изминал месец семействата стават все по-информирани и по-прецизни в избора си на тъканна банка. Те не само следят институциите, в които се съхраняват техните клетки, но проучват детайлно и българските им представители. Друга възможност за съхранение на стволови клетки е съхранението на мезенхимни стволови клетки от млечен зъб – същите стволови клетки, които взимаме от пъпната връв на бебето. Future Health и МЦ „Афродита" са от малкото частни фамилни банки, които предлагат подобно съхранение.

Вили Пеева-Пападопулу

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA