Разговор за емоции, мечти и "многото" в живота... с Елица Бехар

Прекрасната и винаги слънчева @mademoisellie_ ще бъде наш гост на #BringTheBloggers Vol. 5 този уикенд. Очакваме ви там!

Димитър Андонов
Димитър Андонов 07 октомври 2020

Елица Бехар е едно от любимите ни Insta момичета! Тя е и първият участник в лайфстайл панела на #BringTheBloggers Vol.5, където обещава да сподели най-вълнуващото от живота на инфлуенсърите в XXI век. Отвъд пределите на социалните мрежи, Ели е ПР и маркетинг специалист, но самата тя описва себе си като "пътешественик, любител на храната, модата и всичко от живота, което ни заобикаля".

Няколко дни преди да се качи на сцената за петото издание на нашата конференция, уловихме изтънчената мадмоазел за един специален разговор, посветен на интернет, сбъднатите мечти и нещата от живота - както онлайн, така и офлайн.

Напомняме ви, че входът за #BringTheBloggers Vol.5 е безплатен, но изисква регистрация с две имена на имейл адрес events@atticaeva.bg, така че ще се радваме да се видим там!

57

Банално е, но сме любопитни как започна кариерата ти в онлайн пространството?

При мен нещата не са били наготово – зад всичко стои адски много труд, безсънни нощи, работа, работа и пак работа. Още от тийнейджърските си години имам афинитет да правя по-интересни кадри, да обработвам, да пиша текстове. Голям мечтател съм и винаги ми е доставяло удоволствие да чета красиви текстове, да търся информация за места и продукти в интернет, да гледам ревюта и да се вдъхновявам от различни хора по света. Така съвсем естествено, и в резултат на моята страст да изразявам себе си чрез думи и кадри, Mademoisellie започна като проект, в който мога да споделям всичко онова, което ме беше страх да изрека или покажа в „реалния" ми свят преди години.

Това измислено име обаче започна да придобива толкова смисъл в дните ми, че вече е сякаш естествено продължение на живота на Елица Бехар – маркетинг нинджа през седмицата, пътешественик, любител на храната, модата и всичко от живота, което ни заобикаля! Поддържам блога си вече над 4 години и съм щастлива, че до ден днешен възприемам това място като една чиста страница, по която аз пиша и създавам съдържание, без да „трябва". Първите над 2 години и половина съм работила само по изграждане на името си, имиджа си, почти не съм имала кампании. С времето започнах да се запознавам със страхотни хора от сферата и лека по лека нещата започнаха да се случват – винаги съм казвала, че на първо място трябва да си проактивен и офлайн,  за да си автентичен инфлуенсър. 

Винаги съм държала социалните ми мрежи да са проекция на самата мен, да създавам само такова съдържание, което аз самата бих имала интерес да чета/гледам. С времето разбрах, че колкото и клиширано да звучи, най-важно е да работиш това, което те прави щастлив и аз не мога да опиша радостта си от факта, че на днешна дата, след хиляди безсънни нощи и дни, мога да нарека блога си освен най-любимото си хоби и моя втора работа, която върша със сърце и душа. Винаги съм обективна, имам хигиена на профила си, споделям само тази информация, която истински ме вълнува и представлява интерес за мен…и може би това са факторите, които ми позволяват толкова време да не губя както своята мотивация, така и любовта на хората. Пътешественик по душа, любител на храната, мечтател, идеалист....обсебен стопанин на куче. А модата и фотографията са моята страст, които винаги ще заемат огромно място в сърцето!

354

"Природата, спиращите дъха моменти, сутрешното кафе и прегръдка на любимия…всичко това е красота", споделя Елица

Работата като PR и маркетинг експерт помага ли в този аспект на развитие?

Разбира се, че ми помага. Аз съм изключително проактивна личност и не бих могла да се съсредоточа само в една конкретна професия, което е изключително изтощаващо, но пък ми носи огромно удовлетворение и по-добро познаване на материята. Вече над 4 години работя в ритейл сектора и за мен е огромно удоволствие и страст да се развивам в това направление. Интересно ми е да създавам кампании, да развивам бранд или да мисля стратегии за по-добро позициониране на пазара на дадения продукт/услуга. Умея да убеждавам хората, макар и да съм изключително стеснителен и срамежлив човек в живота – по време на работа съм много по-изискващ. Да бъдеш блогър, който знае какво би искал маркетинг експертът отсреща, е богатство. Винаги съм казвала, че инфлуенсърството, качественото такова, върви ръка за ръка с добра работна етика, която се трупа с много труд и познания в различни направления, за да умееш да отказваш, преговаряш, създаваш. Ние самите сме един бранд, който човек трябва да знае как да позиционира на пазара, как да остане в сърцата на хората и от какво да се пази. Смятам, че блогът и професията ми на Маркетинг и ПР експерт са най-добрата комбинация, която ме изгражда като все по-голям професионалист с всеки изминал ден.

Спомняш ли си първият ти пост? 

Разбира се, че го помня. Пълна манджа, ама отвсякъде. Няма едно нещо, което да е наред в този пост, но си спомням, че направо скачах от щастие, че той е там, в пространството, с моето име, в мой сайт. Тематиката беше интериор, начинът ми на писане – под всякаква критика, снимките…любителски, а преводът ми на английски? Може да го намерите и да се посмеете. Не редактирам старите си статии, защото за мен е изключително мотивиращо да имам доказателство за мен самата – за моето развитие. Изказ, качество на кадрите, смисъл зад целия текст, взаимовръзките между всичко това…магия е. Виждаш, че е имало смисъл всичко, което си жертвал през годините, за да вървиш напред и да постигаш нови върхове.

24

Какво се случва, когато нямаш време и желание, а някой бранд очаква реакция от теб?

Много зависи от ситуацията. Моята философия за този тип работа е – никога не създавай съдържание, само за да го има. Ако нямаш време за криейтив – да обмислиш добре концепция, кадър, текст, то по-добре отложи кампанията. По-добре да я пропуснеш, все пак животът е непредвидим, отколкото да я претупаш и резултатът да не е позитивен нито за теб, нито за бранда. Това е, ако става въпрос за създаване на идеята. Ако тя е готова и само ми остава да заснема кадрите – вече е въпрос на организация. Случвало ми се е неведнъж да нося целия антураж от дрехи и аксесоари в офиса си, за да заснема кампания в обедната почивка, да я обработя вечерта и на другия ден да имам готов пост. Но това е, както казах, само ако вече по-тежката част е готова – създаването на добра идея. Реализацията при мен се случва винаги експедитивно предвид начина ми на живот. А относно желание – защо изобщо го обсъждаме? Ако не вярвам в дадена идея или бранд, просто не работя за нея. Няма как да създам качествено съдържание за нещо, в което аз самата не вярвам.

93

Бързо ли се научи да не обръщаш внимание на тези, които пишат злобни коментари или само критикуват?

Съвсем откровено: не. Аз съм изключително емоционална и ми отне години работа върху психическата ми нагласа към тази страна от социалните мрежи. Мога да кажа, че не съм получавала никога огромна критика или абсолютно чист хейт коментар, по-скоро постоянно ми попадат „приятелски съвети", които са с насоченост „градивна критика". Но за мен градивната критика трябва да съдържа в себе си решаване на „проблема", който е в главата на другия човек, иначе е просто чиста доза завист, обвита в „съвет". Единствените теми, по които мога да получа негативни коментари, са „как си позволявам този живот" или „ох, мечтая си и аз да получавам така безплатни хубави пратки, то било лесно и прекрасно да си инфлуенсър, ще взема и аз да стана един, май е най-лесното, което мога да направя с живота си и да живея в лукс"….и в началото не знаех какво да кажа. Започвах да мисля в посока – дали наистина е така? Дали реално моят живот изглежда толкова розов и лесен?

Преди влизах в обяснителен режим, разказвах с какво се занимавам, как работя 24/7, какви неща са ми се случили в живота, за да получа търсеното одобрение и така желаното „извинявам се", но с времето научих, че първо – не е нужно всеки да те харесва и в това се крие красотата на тази професия – има място за всеки, защото хората са различни, имат всестранни интереси и всъщност ако си интересен за всеки, правиш нещо неправилно. И второ – в тази среда няма място за неуверени хора, колкото и ужасно да звучи. Аз бях такъв човек и ми отне много работа върху психическото ми здраве, както споменах по-нагоре, за да осъзная, че аз съм личност с качества, които не се определят от моите последователи, а от това, което аз съм изградила във времето. С всички мои положителни качества и недостатъци.

Повярвайте ми, когато осъзнаете какъв човек сте, кой сте и какво давате на света, негативизмът около вас сякаш изчезва – преборили сте го. Хора, които да изливат натрупания си гняв върху хора като нас, винаги ще има, по-скоро за мен е важно да им се покаже, че това време, което са отделили за хейт, могат да го инвестират в себеусъвършенстване, да научат нещо ново или да направят нещо хубаво за себе си. Всички сме свободни са следваме когото искаме, а не когото трябва. Така че, моля ви, отследвайте тези хора, чието съдържание не ви носи позитивни чувства и добавете в профила си само личности, от които може да научите нещо ново, градивно, или просто ви доставят чисто визуално удоволствие. Светът е голям и има за всеки, както и за всеки влак си има пътници.

857

"Когато осъзнаете какъв човек сте, кой сте и какво давате на света, негативизмът около вас сякаш изчезва"

Тази година промени много неща. Как се промени ти?

Навсякъде виждам и чувам „2020 е нулева година", „…да се маха вече 2020", „не е имало по-ужасна година", но някак усещането ми е, че колкото негативи донесе, толкова и позитивни аспекти намерих аз самата за себе си. Няма как да пропусна факта, че изключително много хора останаха без работа, самата пандемия и затварянето ни по домовете ни допринесе за много ментални проблеми, които не се споменават, светът наистина се размества и пренарежда. Негативите са много, мисля, че всеки човек е наясно с това и силно се надявам да не се наложи да изиграем всичко това наново, но сега отговарям на въпроса как се промених аз измежду цялата тази лудница.

Вярвате или не, това е една от най-турбулентните ми години и в цялото разтрисане осъзнавам лека полека коя съм. Започвам да имам все по-ясни цели накъде бих искала да вървя, за какъв живот мечтая и как бих искала да протича моето ежедневие. Бях се загубила във въртележката на постоянното желание да имам повече, да бъда повече. Да съм навсякъде, да угодя на всеки. Това се промени и оттам идва промяната в съдържанието ми. Направих огромна крачка в работно естество, за която се страхувам от една година, но набрах смелост и сега осъзнавам, че е най-доброто решение, което съм взимала – защото послушах вътрешния си глас и въпреки тежката година, реших да следвам своя път, а не начертания от общественото мнение. Повярвайте ми, няма по-удовлетворяващо чувство да излезеш извън комфортната си зона и да видиш, че всичко, което те е делило от мечтата ти, е една крачка.

А как съдържанието, което публикуваш?

То също се промени много, макар и да не съм завила в по-различни теми, отношението ми към света се видоизмени. По време на пандемията реших да подкрепя българските брандове със серията ми „Shop local”, която даде гласност за страхотни творци, които подкрепям и преди, и сега, и винаги. Опитвам се да съм добър пример за хората и освен лайфстайл постове, интересни дестинации, мода и интериор, да давам съвети за по-лесно ежедневие. Да покажа на всеки, който ме следва, че не е нужно да живеем с много, а по-скоро с малко, но качествени продукти, дрехи, детайли. Да не бъдем консуматори в лошия смисъл на думата и да се научим да отсяваме кое е важно за нас и кое не. От човек, който си събираше кутиите от подаръци и прилежно поддържащ гардероб, от който носи 1/10 от дрехите, станах блогър, който пазарува само това, от което има нужда. Подарявам всичко, което не е подходящо за мен от ПР пратки и се старая да показвам всичко това в Mademoisellie, защото се чувствам все по-отговорна за съдържанието, което споделям с хората, избрали да бъдат част от това мое местенце. Освен красиво, нека е и полезно.

247

Кои са хората, които следваш с интерес?

Напоследък почти не следвам конкретни чуждестранни лица. Голям интерес у мен предизвикват по-скоро българските създатели на съдържание, защото напоследък бих могла да кажа, че се отличават някои страхотни блогъри и влогъри, които определено работят на световно ниво и за мен е огромно удоволствие да гледам и чета такъв тип съдържание на родния ми език, давайки ми същата доза вдъхновение, която преди можех да си набавя само от чуждите инфлуенсъри. И все пак, когато съм загубила мотивация за кадър, започвам да ровя из предложенията на Instagram – той вече си ме познава толкова добре, че ми представя наистина съдържание, което е в мой стил.

Няма съмнение, че профилът ти е естетически издържан. Как разбираш красотата?

Красотата е абстрактно понятие и това е моя мисия номер 1 – да убедя хората, че могат да я намерят във всичко – материално и нематериално. За мен красив, естетически издържан профил не означава подредени цветово кадри или само професионални фотографски снимки. Красотата я носи нашата индивидуалност, нашата емоция, която е запечатана във фийда. Думите, чрез които съм изразила себе си или дадена ситуация. Душата, която прозира през всички текстове и визуални картини. Харесвам профили, чието съдържание ме кара да мечтая и да изпитам силна емоция. Черно-белите кадри са огромна моя страст именно заради този факт – цветовете ги няма да ни разсейват, и остават само запечатаните емоции в кадър.

78

Никога не излизаш от вкъщи без...

Ще ви изненадам, но относно ежедневието си съм изключително обрана от към ненужни вещи. Харесвам малки чанти, на моменти дори ме питат дали това е портмонето ми. Нямам нужда от друго, освен телефон, документи и пари, както и едно хубаво червило. Маската и дезинфектантът са ясни.

Стилът ти е всичко друго, но не и...

Задължително в крак с модата. Не харесвам рамките и смятам, че тенденциите трябва да са ни по-скоро насока, а не основополагащи в избора ни на дрехи всеки сезон. Не харесвам трупането на ненужни дрехи, които са преходни и днес са интересни, а утре ще бъдат захвърлени. Предпочитам да създавам гардероб, който да ми служи вярно през годините, с артикули, които са качествени, лесно съчетаеми един с друг и носещи моето усещане за стил. Да имаш изграден стил е много по-трудно, отколкото да следваш модните тенденции. Някой друг аксесоар, обувки или една дреха според тенденциите със сигурност носят удовлетворение на всяко модно гуру или просто човек с афинитет към модата, но бих искала да мотивирам всяка една от вас да инвестира време и средства в стил, а не в преходна мода. Моят стил крещи моето име и често хора ми изпращат даден аутфит и ми пишат: „това е за теб". Просто защото е отличим, различен от масата и с основни елементи, които влагам почти винаги – хубави кройки, червен цвят, нежни рокли в съчетание с груби обувки…и шапка. Винаги има шапка, иначе нямаше да съм аз.

85

На мода винаги ще бъде...

Усмивката и това да се чувстваш добре в кожата си. И най-красивата дреха няма да стои добре на човек, който не вярва в себе си. На мода винаги ще бъде собственият стил. За да изброя все пак и нещо конкретно, то нека е вълнено палто цвят камила, хубав качествен деним, бяла риза и черно дълго сако. Да не забравяме и обувките – черни боти и средно високи токчета със заострен връх. Задължителните елементи във всеки дамски гардероб.

Следващата дестинация, която искаш да посетиш...

Тази година бе отредена за една дестинация, която отлагам от дете, а именно Южна Африка. Така че все още стои на дневен ред, когато й дойте времето.

На #BringTheBloggers Vol.5 ще…

Ще се радвам да бъда полезна и да вдъхновя гостите да следват мечтите си, защото с желание и труд, всичко се постига.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA