Изкуството е в нея и тя е в изкуството

Михаела Савова е сила, която не покорява, а омекотява. Сила, която не ръководи, а води.

Фотография: Виктор Кожухаров

Здрасти. Как си? Аз съм Михаела, обичам да гледам огъня, морето и плаването на облаците. Обичам шоколад и да мирише на дъжд. Мечтая да мога да летя, а дотогава се уча да живея, ходейки", споделя Михаела Савова в отговор на моя въпрос как би се представила на някого, който не я познава лично. Михаела е създател на единствения по рода си шоу формат за лидери – Leader Talks. Когато е на 21, тя стартира co-working пространството 1Hub, а зад гърба си има магистърска степен по финанси от Université de Bordeaux, както и експертизата на Babson College. През 2019-а намира място в престижната класация на Forbes "30 под 30”, но отвъд тези първоначални характеристики тя е страстен любител на изкуството във всички негови възможни форми.

57

Ако погледнете картините на Михаела, със сигурност ще видите много. Много красота, много техника и безпогрешно отношение към детайла. Признавам, че звучи ужасяващо банално, но на теория и практика е абсолютно вярно. Като човек, който цени изкуството и красивите картини, но в никакъв случай не може да изяви сериозни познания по темата, признавам, че винаги ми е била интересна мотивацията, с която артистите сядат пред платното. Точно затова започваме оттук. „Сядам, без да мисля. Това е основното - за разлика от всяка друга дейност, с която съм се занимавала или се занимавам, мисъл при рисуването нямам. Изцяло се доверявам на потока. Всяко платно разкрива една отделна микровселена, в която главен герой е наблюдаващият. Там се съдържа и красотата в изкуството, според мен - в това да гледаме едно и също нещо, а да виждаме различни неща. Разбира се, платната са заредени с моята енергия, моите послания, символика и мисли в дадена посока или тема, като всяко платно рисува определена проблематика и търсения, с които човек би могъл да се припознае, без значение дали е мъж или жена. Но това какво е вложено в платното, вече е в минало свършено време - то не се губи и винаги може да бъде разказано. А в сегашно време е как всеки ще огледа себе си, виждайки дадено платно. За това никога не бързам да натрапвам собственото си послание и идея. Защото, ако пуснеш камък в езерото, то никога няма да бъде същото след това... Поради тази причина, обикновено с любопитство изчаквам, за да е приключил този много личен акт на "оглеждане”. А чак след това, с удоволствие разказвам историите на всяка една от жените - пускам камъка, пък да става каквото ще", признава Михаела през усмивка. „На който му е любопитно да знае повече – нека ме открие в Instagram на @mika_savv и ще се радвам да разказвам."

57

"Красотата на изкуството е в това да гледаме едно и също нещо, а да виждаме различни неща"

В картините на Савова откриваме само жени. Едва ли е толкова изненадващо решение предвид факта, че феминизмът е основна движеща сила в световния дневен ред, но се оказва, че решение е доста силна дума. „Такава е, защото предполага мисъл, разсъждение или поне някаква форма на избор. А голяма част от рисуването при мен е без мисъл и разсъждение. Откакто се помня рисувам женски образи и едва по-късно осъзнах, че съм канал на женската енергия. Според мен светът има нужда от повече женска енергия - от онази всепрегръщаща и творяща съзидателна сила, която не ръководи, а води, която не воюва, а приобщава, която не покорява, а омекотява. Сред вълшебствата, които води със себе си женската енергия, е и разбирането. Чистото човешко приемане на различията ни. Особено предвид ковид кризата и нарастващата социална и класова разлика между хората, която е видимо колко предпоставки създава за напрежения, сблъсъци и размирици, мисля, че е поважно от всякога да дадем път на женското лидерство и на неговите механизми за справяне. Чрез платната си искам да внеса във всяко едно поле повече интуиция, повече сърдечност, проницателност и страст. А с последната си колекция представям жените като планети и планетите като жени - космогонни и величествени."

57

Въпреки че твърди, че се доверява изцяло на енергията и усещането, сигурен съм, че на чисто подсъзнателно ниво, Михаела действа с разума и сърцето едновременно. Казвам го, защото всяка от жените, които рисува, има специална история. История, изживяна от самата нея. „Успехът и силата на всяка една жена ми е вдъхновение. И няма значение дали този успех е нова световна титла или простият факт, че днес е станала от леглото, въпреки всичко, което се случва в живота ѝ, за да продължи. Мащабът и скалата нямат значение - понякога всекидневните ни, съвсем обичайни действия, са вдъхновяващи, стига да са изпълнени с любов. Всеки е усещал аромата на прясно изпечен хляб, нали?"

57

„Вдъхновяват ме жените, които пеят и извисяват гласа на душата си, които не се страхуват да изразяват силата си и да изричат истинските си потребности, които вдъхват живот на нещо, което линее или се нуждае от съживяване, които са проницателни и свързани с природата си, които са осъзнали, че всичките им необходими ресурси са в тях самите. Това са жените - носителки на светлина, с която те виждат доброто сърце зад лошата постъпка и добрата душа, смазана изпод омразата. А когато светлината ни е помътняла, вярвам, че трябва взаимно да я подсилваме и да си наместваме короните на главите", разкрива тя. Говорейки за първите неща в живота (всички сме наясно, че са важни), знам, че просто трябва (колкото и да прекаляваме с употребата на тази дума) да попитам Михаела за тях. Някак е хубаво, когато знаеш, че човекът срещу теб ще ти отговори откровено, защото няма място за излишна показност или суета, каквато се върти като ореол около доста други артисти в постмодерното общество, без значение дали пишат, пеят, рисуват или са „себе си" в социалните мрежи. Казва, че рисува от много ранна детска възраст. И, да, случвало се е да си каже „УАУ, аз нарисувах това". „Пред всяка картина си казвам това накрая, защото докато я рисувам влизам в поток и рядко осъзнавам резултата. Необходими са няколко дни откъсване, след като платното е завършено, и когато го видя след това се изненадвам от себе си. Особено силно беше с "Гърлена чакра”/"The Throat Chakra”, част от колекцията ми "Седемте чакри”/ "The Seven Chakras”, както и с "Луната”/”The Moon”, част от последната ми колекция - INTERSTELLAR."

57

"Човек е толкова жив, колкото е осъзнат. Другото е игра в реално време"

„Когато трябваше да избирам преди точно 11 години - дали да завия надясно към рисуването или наляво към математиката. Да, лявото ми полукълбо тогава надделя и взех "рационалното” решение да следвам бизнес и предприемачество. В процеса се влюбих в статистиката като инструментариума, чрез който можем да си отговорим относително точно на всички въпроси, които ни вълнуват. В онзи момент бях убедена, че рисуването не е правилната сфера за мен. Отне време, доста житейски осъзнавания и няколко по-тежки удара от съдбата, за да осъзная, че изкуството е в мен и аз съм в изкуството - и бягство няма! Да се погледнеш в огледалото, да интегрираш всичките си страни - това е част от предизвикателството на живота. В момента балансирам и по-щастлива не съм била."

57

Думите на Михаела са логични, но провокират друг въпрос. Не от чист от материализъм, а по-скоро от любопитство. Постоянно се говори, че дадени професии хранят само душата и ума, но не и къщата. Кой, по дяволите, храни къща? „Това е сред първите въпроси, които бих попитала Салвадор Дали (художникът, най-близък до нея като възприятие и стил), ако можех - именно човекът, който разбива мита, че художникът е беден и "къща не храни”. Според мен, ако човек запази интегритета си - тоест остане верен на себе си, естетиката си, убежденията си, разбиранията си, то тогава няма как да избяга твърде далеч от себе си и изкуството му ще бъде отражение на същите тези неща, дори и в контекста на успешно продаващ артист с работещ бизнес. Чували сме: "трудно е да се измисли нещо, което вече не е измислено”, което перифразирано звучи така: "трудно е да се нарисува нещо, което вече не е нарисувано” и най-вероятно е точно така. Затова единственият истински път, след като човек открие стила си, е да продължава да търси - дори до момента да е продавал много успешно. Винаги се тръгва от нещо или от някого, който ни е вдъхновил, нещо, което сме видели и ни е харесало, но след това се надгражда с нашия собствен почерк. Той създава уникалността и придава неповторимост на едно произведение на изкуството. И това търсене не бива да спира, дори и да сме продали всичко. Експериментирането продължава и не спира. Много се усеща, когато има реактивно поведение - или когато се изчаква да се види кое е комерсиално и с възможност за реализация и чак тогава да се следва даден тренд. Друг капан е, когато авторът усети коя стилистика се продава и започва да набляга само там от комерсиални подбуди. Всичко това за мен е отклонение от потока, защото, както и в природата, всичко се променя, всичко еволюира и всички ние можем да имаме по-голямо доверие в естествените процеси."

57

Абсолютно възможно е да чуеш или видиш нещо, което да те провокира и накара да покажеш ясно креативната си страна, но в повечето случаи, поне според мен, важно е да говорим от личен опит. „Идеите идват от изживяванията. И то осъзнатите такива. За да се осъзнае и интегрира дадена емоция, тя следва да бъде изживяна. Колкото и да слушаме и да се опитваме да се учим от опитността на другите, само нашите собствени преживявания оформят истинската ни същност. А изкуството е огледалото на тази същност. Изкуството никога не е в повърхността на картината - изкуството е в пластовете на преживявания, които са довели човека до това състояние на бъдене, родило изпод пръстите му платното. Творчеството не се измерва с годините рисуване, а с осъзнатостта на преживяното." Безкрайно заляти от случайни неща около нас (вземете за пример TikTok, #SorryNotSorry), според мен в изкуството няма място за такива. Прав ли съм? „Случайности няма, има само синхроничности. Събитията, хората и всички участници в танца на Вселената се привличат или по еднаквост на заряда, или по посока, или по противоположност. Но случайно пресичане на вектори - няма, според мен. По същия начин, по който не е случайно защо конкретна картина ви е направила впечатление и буквално се "закача” в ума ви. Това е било точно това, от което сте имали нужда да видите, да усетите и да почувствате в този момент. И тя ви се праща. Така мисля аз и такъв е подхода ми на възприемане на всички събития в живота - и хубави, и не толкова хубави."

57

Разговорът ни ми припомня изключително популярна мисъл, която е възможно човек да срещне някъде из социалните мрежи. Намекваше, че с четка и бои човек може да изрази всичко онова, което не може с думи. Съгласна ли е? И още как. „Казват, че една снимка казва колкото хиляда думи. А аз мога да добавя, че една картина казва колкото хиляда снимки." Съвсем скоро Савова ще представи INTERSTELLAR Collection. Картините в нея, част от които вече може да видите в нейния официален Instagram акаунт (и измежду тези редове), представят жените като планети и планетите като жени. Връзката между нея и изкуството пък е като тази между рибата и морето. „Едното не може без другото." Михаела говори ярко, изразено, правилно, с чувство и мисъл. Без да я познаваш от години, просто усещаш, че тя има какво да каже. Какво би направила, ако знае, че целият свят я слуша? „Вратата!!!" – първосигнален отговор. „Това ми е останало от живота в офис. Не че е лошо човек да се научи да затваря вратата след себе си, но бих ги събудила от будната кома преди това. За живота и за живеенето, докато ги имат. Изтъркания филм на човек е: ражда се, ходи на училище, работи, печели пари, възпроизвежда се, но не живее, поне не осъзнато. Като хамстер в колело. Човек е толкова жив, колкото е осъзнат! Другото е игра в реално време. Чували сме, че миг преди края, за части от секундата човек вижда целият си живот си "като на лента”. И обикновено това е Мигът на истинското събуждане, Мигът на пълното и тотално осъзнаване на живота си. И на неговия смисъл. Ужасно е да се събудиш едва в последния си миг! Направете го още СЕГА! В този миг!" Права е. КАКВО ЧАКАМЕ?

Навръх рождения си ден (9 юли) Михаела ще представи на живо колекцията INTERSTELLAR. Очаквайте подробности съвсем скоро. Сигурни сме, че ще се видим там!

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA