Вяра Младенова: Красивата коса не е просто естетика, тя е медицина

Димитрина Иванова
Димитрина Иванова 26 октомври 2021

Фотография: Костадин Кръстев-Коко | Грим: Елиза Попова | Коса: Стоян Кунев | Гардероб: Plus Zero Concept Store

Вяра е от щастливите момичета, които обожават работата си. Тя е един от най-амбициозните рекламни специалисти в бранша. Тя е от онова поколение млади хора, които са тук, за да шамаросат клишетата. Младите хора, които не се страхуват от работа, от промени и ветрове. Те проправят собствени пътеки в бизнес средата, вярват в поне пет невъзможни неща и строят новото време без страх и съжаление. Вяра изготвя и ръководи специалните рекламни проекти в Dir.bg. – мястото, в което наистина се чувства в свои води. Тя е човек с почти 14-часов работен ден, майка на красива 5-годишна дъщеря, водеща на предаването „Матине" и има своя рубрика VЯRAFIED в Dir.bg за модерната градска жена. Но нищо в живота й не се е случвало лесно, въпреки че може би мнозина биха предположили точно обратното. „Късметът е важен – да попаднеш на точното място с точните хора, но смятам, че за него трябва да се бориш. Късметът не отива при някого случайно и ако Господ ти даде силни карти от тестето, е важно как ще ги изиграеш", категорична е Вяра, която е доказателство за това, че красивите жени могат да бъдат умни и успешни. На прага на своите 30, тя знае как да управлява не само своите, но и чуждите ресурси!

Вяра, въпреки тесните ти връзки с рекламата, рядко те виждаме да асоциираш името и лицето си с брандове и социални мрежи. Защо?

Като човек от рекламния бранш все повече се боря, за да убедя хората, с които работя, че медиите тепърва ще трябва да продават през концептуално съдържание. Така нареченият content. Това е ключът към успеваемостта на всяка една съвременна медия. Но едновременно с това се опитвам да намеря баланса, защото все повече се налага да работим с т.нар. инфлуенсъри, които до голяма степен не са толкова влиятелни и продуктивни, колкото медиите. Въпреки че имам възможността, аз самата никога не съм имала желание да съм инфлуенсър. Смятам, че това е нещо временно, но поводът за това интервю е личната ми кауза. Най-вече фактът, че за първи път заставам като посланик на единствения оторизиран Център по трихология в България „Лилия". Причината е, че идеологията на този център съвпада с моята. Избирам да застана до бранда с опита и позициите си, защото намирам пресечна точка с неговата философия. Това е моя лична кауза, защото косата не е естетика, косата е медицина! Тя е също толкова важен орган от човешкото тяло, колкото всички останали. Тя съдържа нашето ДНК, може да подскаже на лекарите какви здравословни проблеми имаме и отразява нашата генетика и здраве. Тя е нещо като пръстов отпечатък. За всеки човек косата е много важна. Благодарение на доктор Росен Арсов осъзнах, че косата е медицина. Благодарна съм на екипа на Центърa по трихололия „Лилия", че поддържам косата си в най-добрата й форма, въпреки че имам ендокринен проблем. Затова искам повече хора да обърнат внимание, че това е единственото оторизирано място, в което хората могат да получат адекватна помощ за намиране на причината за косопада и неговото индивидуално решение.

57

Смяташ ли, че стигнахме до времето, в което съдържанието вече е по-важно от опаковката?

Съдържанието винаги е било по-важно от опаковката, но малцина го разбират. Както знаем, по дрехите посрещат... Външният вид е отражение на нашата вътрешна същност. Важно е да спомена, че в България все повече се предлагат разнообразни процедури за косата. Това, което осъзнах, е, че грижата за косата не е процедура, а цялостен подход на база обективни медицински факти. Но единственото място, в което наистина успях да реша своя проблем, и то осезаемо, да запазя самочувствието си, дължината и здравината на косата си, е Център по трихология „Лилия".

Ти кога осъзна, че косата може да бъде сериозен проблем?

Имах доста голям проблем и смятам, че жените трябва да говорят повече за него. Трябва да си казваме нещата такива, каквито са. Имах проблем с косопада след раждането на дъщеря ми. Тогава ми откриха и лек ендокринен проблем и трябваше да се лекувам, защото губех косата си на шепи. Съответно губех самоувереността и самочувствието си. Това повлия тежко на психиката ми, защото дъщеря ми беше бебе. В този момент не можех да приемам никакви медикаменти, защото кърмех. Започнах да търся решение. Минах през целия омагьосан кръг, който е гугъл, тежките присъди, различни лекари, които не знаеха как да ми помогнат. Ендокринолози, дерматолози... Правих си какви ли не изследвания, стигнах дори до хомеопатия и иглотерапия. Вичко, което човек може да направи. Всичко това продължи година и половина, в която загубих една трета от косата си. Мазах се с всякакви лосиони и искам да подчертая – в никакъв случай не си правете домашните бабини рецепти с чесън, мляко, яйце и всякакви други неща, защото те могат още повече да задълбочат проблема. Единственото правилно нещо е да намерите правилния лекар. Така съвсем случайно попаднах на Център по трихология „ Лилия". Веднага проверих какво е трихология, защото не знаех, и разбрах, че трихологията е наука, която изучава взаимовръзката между скалпа, косата и тялото. Така открих за себе си Център по трихология „Лилия".

57

Как успяха да ти помогнат?

Бях спокойна още при първия си преглед. Това, което направиха, е веднага да ме изпратят на изследвания за щитовидната жлеза, интересуваха се от моите навици в ежедневието ми, взеха под внимание всичко, изчакаха всички резултати и чак тогава започнаха да работят с мен. Без да злоупотребят, защото, отивайки там, бях готова да си направя всичко – от мезотерапия през плазмотерапия... Всичко. Но те откриха проблема, никой досега не го беше направил, и започнахме с лечението. Работихме върху това да възобновим косата ми и да редуцираме косопада. Тогава осъзнах какво богатство е да си здрав. За мен е важно, ако мога да помогна и на други хора, защото когато имаш такъв проблем, не можеш да очакваш резултати още в първите 2 или 3 месеца. Отнема време, но когато попаднеш на такива специалисти в такъв момент, си готов да чакаш, защото си сигурен, че точно тези хора ще ти помогнат. Когато видиш начина им на работа, разбираш, че всички места, на които си бил, са просто естетични центрове, а не здравословни. В България благодарение на социалните мрежи се нароиха много естетични центрове, които обезличиха българката, клонираха я и хората, които наистина имат дерматологични проблеми, няма къде да отидат, за да ги решат. Това е единственото място в България, където мъже, които са си присадили коса, могат да я поддържат. Защото това е важна част от протокола, който се следва след такава процедура, и аз препоръчвам именно този трихологичен център.

На теб колко време ти отне възстановяването?

На третия месец косопадът се редуцира и когато започнеш да се къпеш и да виждаш нормално количество коса, е такова щастие. Някъде на петия месец започнах да забелязвам видими резултати. Самият косъм стана поразличен като структура, което е първият знак. Защото косата е важна за всеки човек, без значение жена или мъж. За съжаление, в България има и много деца, които имат здравословни проблеми с косата си.

57

Не се говори достатъчно за подобни проблеми, както и за последиците от някои естетични процедури. Ето, на Линда Еванджелиста й отне пет години, за да сподели лошия си опит.

Много хора се страхуват да признаят, че нещо лошо им се е случило, особено популярните личности. А трябва да изпитват гордост от това, че са успели да преживеят някакъв проблем, което е вид победа. Ако си обществена личност, имаш обществено значение и е в реда на нещата да застанеш с името си и както показваш хубавата страна на живота, да обясниш и за пътя до нея. Това е изключително достойно. Обикновено най-успелите хора го правят. Но пак стигаме до този стремеж към перфектна визия, който не е само в България. Красотата се крие в неперфектността, а хората го забравят. Но като човек, който обича да се поддържа, казвам, че поддръжката е важно нещо, не всичко е ген. Не харесвам хора, които не признават, че имат корекции. Особено ако са популярни.

Как една жена може да намери баланса в това да се поддържа, да си прави корекции, но да не стига до крайности?

Да не разчита изцяло на външния си вид. Когато си спокоен и правиш нещата, които обичаш, тогава взимаш правилни решения и за външния си вид. Жените, които са без професии, разчитат на него, фокусират се върху това и прекаляват. Средата също е важна. Аз не съм против корекциите, но само ако изглеждат естествено и не променят индивидуалността.

Ти в кой момент от живота си се почувства най-добре в тялото си?

Колкото и странно да звучи, 4 или 5 месеца след като родих. Тогава бях в най-добрата си форма, в която някога съм била. Смятам, че когато една жена стане майка за първи път, й идва някаква свръхсила, защото осъзнава, че нищо не е същото. Няма я свободата. Има ги непрестанната отговорност и грижа. Тогава си казах – или ще си стоиш вкъщи с детето и ще дояждаш, или ще се скъсаш от тренировки. А да си позволиш да тренираш, когато имаш малко дете, не е лесно, особено ако нямаш помощ, а аз нямах. Но благодаря на бащата на Изабел, който е баща-мечта.

57

По какъв начин се промени след появата на дъщеря ти?

Станах по-дисциплинирана и по-отговорна. Не, че не съм била и преди това. Но когато правиш планове за дете, си изграждаш определена представа какво ще се случи. И нищо от това не е така. Много е важно човекът до теб да помага и аз съм имала възможността да разчитам на него, да съм спокойна като родител. Но детето ме промени до такава степен, че започнах да приоритизирам и да ценя повече времето си.

Как се чувстваш сега, на прага на своите 30?

Давам вид на жена, която е суетна, но не съм. Не съм много щастлива, че ставам на 30, да си призная. Но когато си направих равносметка, осъзнах, че имам всичко, за което една жена на 30 може да мечтае. Имала съм страхотен брак, имам невероятно дете, имам страхотна професия и съм имала възможност да пътувам из целия свят, а това са неща, които за мен са били важни. Благодарна съм, защото съм здрава и забелязвам, че жените след 30 стават по-красиви. И най-важното – по-осъзнати!

657

ЦЕНТЪР ПО ТРИХОЛОГИЯ „ЛИЛИЯ" е в София, кв. Лозенец, ул. „Епископ Протоген", бл. 44. За контакти: www.liliyatrichology.bg, 0885744596

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA