Криста Чернева, новото IT момиче

Красотата може и да не спаси света, но със сигурност го прави едно по-приятно място. Точно като нея!

• Фотография: Никола Борисов • Стайлинг: Димитрина Иванова • Грим: Алина Манова • Коса: Милен Иванов • Локация: Kitchen59

Бях виждала нейни снимки от фотосесии, следя я в Instagram, харесвам много нейната майка – актрисата София Кузева-Чернева, а когато миналата есен изгледах на един дъх сериала Kitz в Netflix, изобщо не разпознах Криста в него. Когато с екипа се събрахме в rooftop бара на Kitchen59, се изненадах изключително приятно как на живо тя е още по-изящна и красива, колко добре говори български, макар че е родена в Германия, и с каква лекота позира и се преобразява пред камерата.

Криста Чернева, която се надявам, че скоро ще гледаме и в българска продукция, си открадва няколко дни и заменя Берлин със София. Малко да поработи, да заснеме страхотна дигитална корица за GRAZIA, но и за да види баба си, която се беше погрижила нейната внучка да има нещо леко за хапване между заснемането на отделните кадри. Да, така правят бабите! А докато финализират прическата на Криста, аз успявам да си поговоря с нея за пътя, по който върви, целите, които си е поставила, и хората, с които намира така желаното спокойствие.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: АЛЕКСАНДРА БОГДАНСКА: "ОЩЕ ВЯРВАМ В ЛЮБОВТА"

криста чернева

Топ и дънки H&M

С двама родители актьори (Б.р. – баща й Панчо Чернев също е актьор.) за теб имало ли е друг път освен този?

Никога не съм казвала: "Окей, сега решавам и ставам актриса", просто с времето покрай кастингите се оказа, че има интерес към мен като актриса, без да съм следвала актьорско майсторство. Това също е един важен фактор. Но винаги ми е била интересна тази работа и когато съм имала шанс, съм искала да го правя. Сега сериалът с Netflix, разбира се, малко промени нещата и стана по-възможно, по-достъпно като професия за мен.

Това ли е приоритетът в момента спрямо моделството?

Не бих казала. Актьорската работа е по-интересна – в смисъл, че трябва да се подготвиш, да учиш текстове, ако е нещо историческо, да се подготвиш и в този смисъл. Докато моделската работа е поспонтанна. В моменти, в които чакаш за кастинг, за резултат от него, защото трябва да си доста търпелив, е приятно междувременно да получиш ангажимент от моделската си агенция още за следващия ден или за след няколко дни. Както току-що ми написаха, че ще работя тази неделя.

Кога се снима за първи път като актриса?

За първи път снимах с мама един филм в Австрия, бях на 11 години, но да снимаш филм и да ходиш на училище, справяйки се като всички други деца, не е възможно. Затова първо завърших гимназия и едва след това започнах да снимам отново, някъде на 18.

криста чернева

Блуза Philosophy di Lorenzo Serafini от Week & Shop MDL

Сега би ли се снимала пак с майка ти?

О, с най-голямо удоволствие. Ние и без това сме много близки с мама и с татко.

Вие имате много силна връзка.

Да, ние непрестанно си говорим, пишем. Няма нищо, което те да не знаят, което мисля, че рядко се случва, особено в младежките години.

Кой е най-ценният съвет, който си получила от тях?

Винаги да следвам интуицията си, да слушам себе си и да правя неща, които ми се правят, и никога да не правя неща, които някой друг ме кара да правя. И то във всичко, не само в работата.

Т.е. позволяваш си да избираш нещата, които да приемаш като ангажименти?

Да, защото всяка стъпка, която правя, е стъпка, която ме доближава до целта, която бих имала. И след време, като се обърна назад, да си кажа: "Ето това съм успяла да направя, това съм постигнала", и затова отказвам неща, които не ми се правят, неща, за които имам усещането, че не ме водят в правилната посока.

А на този етап каква е целта?

Не мога да кажа, че имам една цел. Разбира се, много бих искала да работя извън Германия и България, да се появят повече международни проекти. Това е една от целите ми. Да се запазя здрава и да се съхраня, защото това не е лесно, когато работиш такъв тип работа.

Къде между моделството и актьорското майсторство е бизнес психологията, това, което реално учиш?

Не знам дали няма да дойде момент, в който ще си кажа: "Писна ми от това чакане", или като имам семейство някой ден, няма да искам да си оставям децата от днес за утре, защото получвам готина оферта за работа. Заради това следвам бизнес психология. Интересно ми е и мисля, че това е сфера, в която бих искала да работя, ако искам да спра с по-креативните занимания.

Знаех, че ти ще снимаш сериал за Netflix, но си признавам, че когато гледах Kitz, не те познах.

Това е най-хубавото, което можеш да ми кажеш.

криста чернева

Твоята героиня Пипа е много по-различна от теб. Беше ли ти лесно да влезеш в нейния образ?

Точно защото е толкова далеч от мен като характер, ми беше много интересно. Трудно не бих казала, че ми беше, защото Пипа не е Оля, която е изключително дълбока. Това също трябва да се каже, но винаги когато Пипа е някъде, се случват някакви странни неща и се чудиш защо това момиче се държи така. Беше интересно и забавно.

Вие сте го снимали по време на локдаун и доколкото знам, снимките са били доста голямо предизвикателство.

Да, всяка седмица трябваше да си правим PCR тестове. Целият процес беше горе-долу половин година, което не означава, че ти си през цялото време част от него, което го правеше още по-трудно, защото, когато се връщах в Берлин, не можех да се виждам с приятели. Само от разстояние, за да сме 100% сигурни, че сме save. И животът ми беше изцяло фокусиран към снимането на сериала.

Сега случва ли се нещо в тази насока?

Направих много кастинги и сега въпросът е какво ще излезе от тях, защото това винаги е много дългосрочно и просто чакаш.

За България няма ли някое предложение?

Има. Точка. Точка. Точка. (Смее се.)

криста чернева

Блуза и барета - архив на стилиста, панталон Marella от Week & Shop MDL, обувки Daniele Ancarani

Какво обичаш да правиш извън всички тези неща?

Обичам да съм си вкъщи, да съм с родителите ми, с приятеля ми, с котката ми. Обичам да ми е спокойно. Много обичам да се разхождам около езера, около вода и ако имам day off, това ми е любимото нещо, особено ако е слънчево.

Кои са ти любимите места в Берлин?

Има едно езеро, което е близо до нас. Там много често ходя и сама понякога, когато нормалните хора, моите приятели, са заети и ходят на работа. Иначе медитирам, което за мен е много важно нещо, защото ме "връща на земята", когато е нужно.

Медитацията покрай локдауна ли се появи?

Не, още преди това, но първият локдаун за мен си беше като една дълга медитация. (Смее се.) Никой не работеше, никой нищо не правеше.

Колко често си идвала в България през годините?

Лятото винаги съм тук и междувременно също се опитвам да идвам, като сега тези 4-5 дни, които се освободих и реших да дойда тук. Да видя баба си, да поработя малко.

криста чернева

Тренчкот Massimo Dutti

Говориш много добре български.

С мама и татко винаги си говорим на български, сега също си пиша с тях на български. Със сигурност правя грешки, но съм им казала, когато чуят нещо грешно, да ме поправят. Все пак си говоря и с роднините през всичките тези години. Няма друг вариант, а и аз го намирам за нещо много важно.

А би ли живяла някъде извън Берлин?

Да. Любимият ми град е Париж. Не знам как е да живееш там. Аз съм прекарвала няколко седмици покрай работата ми, но мисля, че имам късмета, че мога да съм навсякъде. В крайна сметка винаги трябва да отида някъде, за да работя.

ОЩЕ ОТ GRAZIA: РАДИНА ДУМАНЯН МЕЖДУ РАЯ И РАЯ

криста чернева

Кои са най-интересните места, на които те е отвеждала работата?

Шанхай. Там беше много стресиращо, защото това наистина е един огромен град. Ние в Европа нямаме представа какво означава голям град в сравнение с Шанхай.

На колко години беше, когато за първи път ти се наложи да заминеш някъде по работа?

Всичко се случваше след 18-ата ми година. Агенцията ме беше пратила за известно време в Париж, дълго време бях в Лондон, винаги съм била сама и се научаваш да бъдеш сам. Преди това никога не съм била далеч от дома.

За какво си мечтаеш?

Мечтая си за спокойствие за всички хора по света, защото се оказа, че не е нещо нормално. Искам хората да са здрави, да си легнат вечер и да се събудят с добро чувство. Това е, което искам.

Get the cover look: Рокля H&M

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA