Рада Копрева играе по своите правила

Както в реалния живот, така и онлайн, където напоследък не спира да ни дава поводи да натискаме "like", "subscribe" или "follow".

"СКЪСАХА МЕ НА ШОФЬОРСКИЯ ИЗПИТ?!" Така се казваше първото видео на Рада Копрева, появило се на началната ми страница в YouTube преди малко повече от година. Да, заглавието с caps lock от-до, а thumbnail-ът - стилен, но такъв, който сякаш вече сте виждали. Като човек, който също взе книжката си от втория път (колата вдясно не се движеше и никой не може да ме убеди в противното, изпитващи ме господине), пуснах да видя за какво става дума и останах приятно очарован. Предвид факта, че социалните мрежи ежедневно се захранват с персони, които мечтаят да станат известни и успешни, Рада го прави с лекота. Говори правилно и интересно. Забавна е. Няма фалш, няма претенция. Все едно си навън за коктейл с най-добрата си приятелка.

За да не продължаваме излишно в този ред на мисли, бързаме да споделим, че Рада ще бъде наш гост на деветото издание на #BringTheBloggers тази събота, 28 май!

Преди да я поканим на сцената на любимото събитие, точно с нея поговорихме за правилата в живота и случващото се онлайн, за искреността и търсенето на внимание, за онези неща, за които ще я чуете да говори. Противно на мнозината други хора, просто решили да търсят славата между единиците и нулите.

Рада Копрева

Кога реши, че е дошло времето да се насочиш към интернет пространството? Имала ли си го като план или по-скоро е някакво стечение на обстоятелствата?

Нещата станаха доста натурално. Никога не съм търсила целеустремено някакъв following или аудитория. Идеята ми да създам YouTube канал дойде просто заради желанието ми да комуникирам с другите и да се забавляваме взаимно. Обичам хората, така и те ме обичат.

Трябва да призная, че когато преди няколко месеца попаднах на видеата ти, веднага ми направи впечатление колко лесно и естествено ти се получават всъщност. YouTube ли е твоят фаворит?

Може би да, въпреки че съм най-активна в Instagram. YouTube ми дава възможност да се изразявам искрено, да говоря свободно и дълго. Когато създавам съдържание за платформата, в повечето случаи искам да говоря по важни за мен теми или да споделя свое пътуване.

Рада Копрева

Какво мислиш за TikTok?

Tiktok е супер за много неща. Дава възможност на потребителите да създават забавно, бързо, интригуващо съдържание, което да достига до милиони хора адски бързо. Уникален алгоритъм, наистина! Мен обаче така и не ме спечели. Не знам каква е причината, може би още не съм го разпознала като нещо свое или просто съм старомодна в някои отношения. (Смее се.)

Скромният ми опит с редактирането на видеа ме е убедил, че това не е никак, ама никак лесен процес. Така ли е наистина или просто се изисква практика и, впоследствие, свикване?

Никак не е лесно, съгласна съм. Аз имах, а и все още имам, късмета да разполагам със страхотна монтажистка - моя близка приятелка, която се справя с лекота и винаги е пълна с идеи. Но както с всичко, мисля, че и тук има практика, отдаденост и после свикване. Отделиш ли малко повече време – всичко се получава.

Говориш по доста теми, които повечето други хора избягват. Разказваш как са те скъсали на шофьорски опит, защо си тръгнала на психолог, отговаряш на въпроси за разбитото сърце…

Говоря по тези теми, защото са просто нещата от живота. Всичко това е напълно вярно - късали са ме, разбивали са ми сърцето, предавали са ме, излагала съм се публично. И какво от това? Важно е да даваме гласност на такива дискусии, да ги изговаряме, да са нормални и в интернет пространството, защото са нормални и в реалния свят.

Рада Копрева

Напоследък сякаш доста хора решиха да разказват подробности от личния си живот онлайн. Бела Хадид, например, неведнъж публикува разплакани снимки в Instagram. Какво е мнението ти за такива ситуации? Мислиш ли, че са проява на искреност или опит за привличане на внимание?

Мнението ми е, че щом не е заплаха за човешки животи, не наранява и/или застрашава някого, всеки е свободен да изразява себе си както иска. А и пак казвам - това да се разплачеш, да изпитваш кофти емоции, е 100% човешко и не виждам защо трябва да е срамно или дори да го броим за "лично". Ако това да плачеш е лично, то и да се усмихваш също е лично. И да е искрено, и да е за внимание - за мен важното в такава ситуация е, че се нормализира нещо човешко, така че не виждам проблем. Плюс това, каквото и да си говорим- всичко в интернет се публикува за внимание. Това е идеята на социалните мрежи. Всеки е онлайн, за да споделя, да се почувства разбран, да намери съмишленици. Не виждам нищо лошо в това.

Вероятно е страшно досадно, но няма как да не те попитам – какво е да имаш известна майка?

Страхотно! Майка ми (Мария Касимова-Моасе, която също много харесваме - бел.ред.) е голяма опора и мотивация. Най-вече ме учи да изразявам себе си свободно и да не се притеснявам. Също така покрай нейната известност се запознавам с много прекрасни хора и съм щастлива, че имаме такова обкръжение.

Какво ти каза тя, когато ѝ сподели, че смяташ да създадеш свой канал?

Винаги ме е подкрепяла и ми е давала честна обратна връзка, което силно оценявам.

Рада Копрева

Виждам, че пътуваш доста. Кое е най-готиното място, на което си била досега?

Обичам да пътувам. Миналата година ми се отвори такава възможност и се отдадох на множество спонтанни приключения. Най-готиното място за мен е Осло, Норвегия. Може би го обвързвам с хубави спомени, тъй като бях с най-добрата ми приятелка, обикаляхме фиорди, плувахме в Северно море и ядохме сьомга, но имахме страхотен норвежки experience, благодарение на нея. Разбира се, няма как да не спомена и Виена - моят втори дом, мястото, където винаги съм усмихната.

А това, на което искаш да отидеш?

Много са, но да започнем от Мароко, Йордания, Исландия. Искам много да видя летящите балони в Кападокия, Турция. Мисля да сбъдна тази мечта скоро.

Рада Копрева

На #BringTheBloggers ще си говорим подробно, но какъв съвет би могла да дадеш на момичетата, които тепърва са решили да последват примера ти и да се насочат към инфлуенсърството?

Да бъдат себе си, да се забавляват, да не изневеряват на принципите и мисленето си. За всеки има аудитория. Най-хубаво е, когато си себе си, защото така ще привлечеш точните хора.

Какво всъщност е мнението ти за термина "инфлуенсър"?

По дефиниция, инфлуенсър е човек, който има някакъв вид влияние над хората. Нямам нищо против термина, има доста хора, които можем да считаме за инфлуенсъри, които далеч не пребивават само в Instagram.

Рада Копрева

Може да ти се стори странен въпрос, но като заговорихме за термини… Ако "Рада Копрева" беше термин, какво щеше да е значението му?

Може би щеше да е синоним на бохем - човек, който обича живота, хората и иска да живее свободно, по свои правила. Това е най-важно за мен.

#BringTheBloggers Vol.9 ще се случи на 28 май в Интер Експо Център. Входът е безплатен, но изисква предварителна регистрация с две имена на events@atticaeva.bg.

Повече информация може да откриете в официалната ни Facebook страница.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA