Розалина, танцуваща с цветя

Усещане за свобода, от онази, която те кара да танцуваш.

06 юни 2022

Фотография: Mateusz Nasierowski

Свобода, каквато виждаме в природата - красива, любопитна, провокираща.

Така бихме описали предстоящата изложба на Розалина Буркова Flowers & Dancers, колаборация между илюстраторката и Филип Морис България. На 10-и и 11-и юни в YALTA ART ROOM можете да видите илюстрациите, които разказват истории за вълнението да сме заедно и важността да приемаме различията си. Завършила Central Saint Martins, в портфолиото си Розалина има проекти с GUCCI, HUMAN RIGHTS WATCH, Tate Modern и други. Срещаме се с нея, за да обсъдим цветовете на София, разликата между артист и илюстратор и предизвикателствата, свързани с работата по проекти с международни брандове.

розалина буркова

Казват, че човек или се ражда с талант или не. Ти кога разбра, че имаш такъв?

Мисля, че в моята сфера талант по-скоро се култивира с хиляди часове практика. Ако съм се родила с нещо, то е упоритост.

А спомняш ли си момента, в който се „събуди" като артист, когато откри твоя автентичен стил на изразяване?

Не, съмнението е постоянен спътник, не много приятен, но и необходим за развитието.

Как се променя работата и, разбира се, илюстрациите ти в зависимост от мястото, на което живееш?

Всички изображения, които правя,  са резултат от хиляди волни и неволни влияния, на които съм изложена в конкретния период на създаването им. Неизбежно е, не само градът, но музиката, филмите, книгите, изложбите, хората, невинните в този момент имат отражение, явно или не, върху крайния резултат.

Има ли не вдъхновяващи градове?

Градът е макрото, ако мога така да се изразя, а артистите се вдъхновяват по-скоро от микро елементи като сянка, цвят, стара табела на улицата. В този ред на мисли не мисля, че има градове, които не са вдъхновяващи.

Какви са цветовете, които свързваш с България и София?

Зелено, сиво и цветът на сламата.

Как би описала предизвикателството да си артист на свободна практика?

Или е за теб или не е. Аз никога не съм била на… несвободна практика. За мен това е нормалността и е страхотно.

Имаш проекти заедно с Gucci, Tate Modern, Liberty’s и още. Как избираш брандовете, с които да работиш? Има ли универсален начин, по който разбираш дали твоите ценности и тези на дадена компания се пресичат?

Когато си на свободна практика, особено в първите 5 години от нея, както в моя случай, не става дума точно за избор. Когато към теб се обърнат компании с такъв размер и популярност - казваш „Да!" и действаш.

розалина буркова

Не е ли трудно артист да работи по зададени параметри? Как успяваш да ги пречупиш през призмата си?

Разграничавам личната ми практика, в която няма ограничения, от тази с работата с брандове, в която изображенията носят определени послания и разказват история, която е свързана с дадената компания. В първия случай съм артист, във втория – илюстратор. И двете практики имат свои собствени предизвикателства, но са напълно различни и подхождам към тях индивидуално.

Предстои вълнуваща изложба в София. Разкажи ни за Flowers & Dancers.

Изложбата Flowers and Dancers, която може да видите в YALTA ART ROOM между 10-и и 12-и юни, се случва в колаборация с Филип Морис България. От самото начало, идеята на бранда за изображения, които се трансформират пред публиката, зададе посока, в която да мисля както технически, така и като съдържание. Червеният и синият цвят са едновременно противоположни като концепции, но допълващи се визуално, създаващи един подреден хаос. Червените геометрични врати обещават вълнуващи сценарии за лятото, което чакаме, изпълнени с нетърпение. Със смяната на светлината, вратите се отключват и показват живот навън с природата, по-хаотичен и необуздан, но много весел, жив и свободен. 

В илюстрациите откриваме символи, които напомнят, както спомена, за лятото като цветя, вълни, море, миди, танци. Какви са идеите, вплетени в илюстрациите?

Колаборацията ни носи в себе си ценностите, зад които застава бранда, а именно идеите за принадлежност, усещането да бъдем заедно, отговорността да приемаме и празнуваме различията си. Освободеността и моментите в синхрон с природата са задължителни за щастливо лято, както и танците, разбира се.  

Какъв е твоят универсален ключ, с който отваряш вратите пред себе си?

Труд и добро отношение.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA