Сулейка Ривера не може да живее без страст

Познавате звездата от новата ни дигитална корица. Сега се пригответе да се запознаете отново.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 12 ноември 2022

• Фотография: Damelys Mendoza • Ретуш: Valeria Gerasimenko • Грим: Andres Felipe с Be Luscious Beauty и Natalia Me-gan Beauty

• Коса: Michael Pimentel • Стайлинг: Esmae A. Duran • Продукция: Handz Dirty PR

"Може ли да ми дадеш секунда?", пита Сулейка Ривера, разменяйки няколко думи на испански встрани от екрана. Когато Zoom се изпълва с най-заразителната енергия на света, веднага разбираш, че би ѝ дал повече от няколко секунди. Всъщност би ѝ дал цялото си време, стига да разполагаш с него. Сулейка се намира в офиса си във Флорида и, напълно очаквано, е също толкова магнетична, колкото сме свикнали да я виждаме в снимки и видеа. Бързо разбираш, че не е интроверт и няма да отговаря завоалирано. Напротив, ще те пита как е минал денят ти, ще те посъветва да си сипеш чаша вино след края на разговора, който се случва в късните часове на нощта (hi, голяма часова разлика), но най-важното - ще те накара да я почувстваш като приятелка.

Сулейка Ривера

Обици Erickson Beamon, топ FANSY, пола BIBHU MOHAPATRA, обувки - личен архив на Сулейка

Първата ми "среща" със Сулейка беше преди 10 години, през лятото на 2012 г. Тогава теленовелите все още заемаха сериозна част от програмата на телевизиите и масата зрители отдадоха заслужено внимание на трилъра "Някой те наблюдава". "Неее, сериозно ли?", казва звездата от новата ни дигитална корица, която повече от убедително влезе в образа на предизвикателната Росио. "Страхотно, сериалът беше хит и тук, в Щатите. Наистина страхотно", продължава тя, преди да стигне до извода, че всяка индустрия подлежи на промяна във времето. Трудна, но задължително необходима промяна, в случай че самият ти имаш желанието да се развиваш като артист. "Мисля, че актьорската професия дава възможност да проявиш емпатия към различни ситуации в живота. Особено сега, когато сякаш ставаме по-истински и широко скроени, и започваме да водим разговори по теми, които през останалото време избягваме. Филмовият бизнес притежава това страхотно умение да насочва светлината на прожекторите към въпросите в съзнанието на хората. Обичам фантазията, но сега имам нужда да живея истинския живот. Знаеш, аз имам такъв, ти също. Понякога просто искаш да излезеш и да се запиташ "Ами какво?".

Въпросът е наистина добър. Ами какво? Ами какво, ако спечелиш титлата Мис Вселена? Ами какво, ако се появиш в най-гледаното YouTube видео на всички времена? Едва в началото на тази година, след пет, прекарани на върха, "Despacito" остана на второ място, но влиянието му върху поп културата (в много нейни аспекти и проявления) е неоспоримо и циментирано завинаги. "Очевидно светът се върти около резултатите, но и около чувствата. Доста хора не могат да споделят какви емоции изпитват с думи, затова го правят чрез музика. А чувството да създадеш песен, която всички по света пеят, без дори да разбират текста, е велико. Не се случва толкова често." Макар да знам песента наизуст и все пак да слушам латино музика, за съжаление, знанията ми по испански не са се развили особено много след гимназията. "Трябва да се преместиш в Пуерто Рико" – възкликва Сулейка – "Или някъде, където местните говорят испански", уточнявайки особеностите между държавите. "Като цяло сме шумни, бързи, имаме различни жестове, лицеви изражения, говорим с ръцете си, движим се. Това ми харесва."

Сулейка Ривера

Рокля Erick Bendaña, обици Erick Beamon

Докато с въпросните жестове и мимики се движим през разговора, планът за който захвърлих пет минути след началото му, се сещам за това как ставаме по-искрени като общност. И не мога да не попитам дали го правим, защото искаме да сме по-откровени с останалите, или защото трябва да бъдем откровени. Защото се очаква. Защото ще ни похвалят, ако го направим. "Вярвам, че всичко започва от семейството, как младите са възпитавани да приемат света. Вярно е, че има хора, които го правят, защото трябва да го правят, но това е по-скоро техен проблем." Семейството е важно за Сулейка, затова сега е избрала да посвети основна част от времето си именно на него. "Обожавам работата си, но е важно да пазиш баланс спрямо всичко, за което си отговорен", признава тя. "Сега се чувствам отговорна за прекрасното си семейство. Наслаждавам се на всеки момент и опитвам да създавам спомени, защото животът бърза. Понякога е важно да се връщаме към корените си, за да си спомним какви сме като хора." Изглежда, че това е нещо, което тя не е забравила. Въпреки милионите последователи в социалните мрежи, различните колаборации с брандове, въпреки титлата.

"Връщам се назад и мисля, но светът ми се промени напълно. Аз съм човек, който има различни планове – план А, план B, план C. Ако план А не работи, ще се уверя, че план B е също толкова добър", уточнява бившата Мис Пуерто Рико, която през 2006 г. прибира у дома статуетката Мис Вселена - след оспорвана надпревара с 86 конкурентки от цял свят, на церемония, проследена от около 600 милиона зрители, в над 170 държави. "Светът изглежда по различен начин, когато си на 18. Аз идвам от малък град, така че получих възможността да разбера как действат различните държави, различните начини на мислене, различните култури, различните подходи към живота." Когато се замислям дали нейният се е променил за последните 16 години, тя не чака нито секунда. "Със сигурност. Понякога даже май предпочитам да сме назад във времето, защото информацията е твърде много. Светът е красив, но има нужда да променим начина си на живот." Нейните фенове обаче няма да се съгласят, защото под видеа от церемонията все още може да откриете (актуални!) коментари от типа "still the prettiest". "Que lindo. Хората наистина отделят част от времето си, за да ти кажат нещо мило. Оценявам го, защото разбирам, че всеки има собствени ангажименти. Невероятно е, когато усмихнеш някого. Трябва да го правим поне веднъж на ден."

Сулейка Ривера

"Важно е да пазиш баланс спрямо всичко, за което си отговорен", споделя Сулейка

Обратно към настоящето, Сулейка наскоро приключи снимките на шоуто "Top Chef VIP", в което, изненадващо или не, готви. Екипът на поредицата събира различни актьори, музиканти, танцьори и други известни личности, за да тества техните кулинарни възможности и възприятия. "Беше пътуване – в началото не си особено добър, но накрая познаваш по-добре индустрията, различните култури. И знаеш как да ги комбинираш. Не е само да презентираш нещо в чиния, а да споделиш историята си с хората." Стигайки доста напред и в тази надпревара, our cover star проявява скромност, но и страстно говори за новата си… страст. "Преди това готвех прости, пуерторикански ястия – с ориз, боб, свинско. Този нов спектър на идеи, които можеш да осъществиш, използваш и създадеш, е невероятен. Снимахме само три месеца, но научих много и пораснах като човек." Противно на отговора, който бих получил от вероятно милиарди други жители на планетата, страстта ѝ към готвенето не идва по време на социалната изолация, а малко преди старта на предаването. "Готвя за мен, само ако има някакъв специален повод, но обичам да готвя за останалите. Когато започнахме шоуто, знаех основите, така че реших, че мога да се хвърля и да науча повече. Сега мога да направя това, да покажа как да приготвите онова, да кажа "Просто трябва да опиташ това пиле - усети текстурата, вкуса му". Мисля, че готвенето е просто друга форма на изкуство." Форма на изкуство, която можеш да се опиташ да адаптираш по един или друг начин, но не и без отношение. "Ако не го правиш със страст, не мисля, че го правиш по правилния начин. Тогава го правиш, защото имаш нужда да го направиш, защото ТРЯБВА да го направиш. Ако все пак се изисква от теб, потърси страстта, за да се насладиш на всеки момент от процеса. Просто е."

Сулейка Ривера

Обици Erickson Beamon, елек Replicant, рокля Valery Kovalska, обувки - личен архив на Сулейка

Въпреки че очевидно е човек на страстта, Сулейка не крие, че предпочита да е добре подготвена. "Харесва ми, когато имам структура в живота си, нищо че понякога прибягвам до импровизацията. Обикновено разполагам с план за голямата картинка. Какво се случва вътре в нея е изражение на спонтанността. Аз живея така." Истината е, че балансът и в това отношение накланя везните в посока на реализма. "Опитвам се да пазя баланс, защото иначе ще полудея. Не съм доволна, когато се случва."

Предвид казаното дотук, логично е да предположим, че тя има визия за бъдещето. "Работим върху бизнес план за отварянето на ресторант. Ще направим fusion проект. Целим да създадем преживяване за всеки човек, дошъл да се наслади на ресторанта, защото той все пак ще бъде място, на което да седнеш, да чуеш, да погледнеш, да опиташ, да усетиш." Потвърждавам, че ми описва мултисензитивно преживяване, което далеч не приключва с поръчката и сервирането на храната. Все още няма дата за голямото откриване, но обещавайки да ме покани на него, разбирам не само, че локацията ще предлага ново меню всеки месец, а че и тази идея ще е красиво поднесена, но подплатена със стойност. Като самата Сулейка. А и ми звучи сякаш дадена страст задължително води до друга. "Exacto."

Сулейка Ривера

GET THE COVER LOOK: Бижута Saima Chaudhry Jewelry, рокля и обувки Haleia

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA