Денина Мартин знае, че перфекционизмът не те прави трендсетър

Правят те усещането за естетика, добротата и адекватният поглед към реалността. Примерът е пред очите ви.

Димитър Андонов
Димитър Андонов 21 септември 2023

Фотография: Ангел Захаринов
Стайлинг: Полина Добрева
Грим: Георги Русев
Коса: Верига салони Inspire
Творчески координатор: Ивелина Чоева
Видео: Генади Михов
Локация: Junó Hotel Sofia

Знам, че няма смисъл да преглеждам въпросите си към Денина Мартин. Най-вероятно половината от тях ще останат в бележките на телефона, защото разговорът с нея винаги е лек, интуитивен и приятен. Вторник е. Очаквам я за кафе. Пристига с най-широката възможна усмивка, поздравява и докато латето се озове в ръцете ни, имаме две пълни страници текст. Ще се наложи да повярвате.

Денина насочва поглед към интернет пространството преди 9 години. Историята за началото, цитирам, ще ви се стори много смешна. "Когато отидох да уча във Великобритания, всички си разменяха акаунтите във Facebook. Аз не исках да имам, не ми харесваше. Познаваха ме като момичето без социални мрежи. Съквартирантът ми беше изключително изненадан, че впоследствие съм станала блогър и се занимавам с това. Момичето без Facebook сега е популярно в Instagram. Наистина беше смешно", разказва тя. Двамата поддържат връзка и той неотдавна купува рокля за приятелката си от бранда на Денина, но нека не изпреварваме хода на времето.

Денина Мартин

GET THE COVER LOOK: Рокля Denina Martin Collection

Очаквайки първото дете, семействата обикновено започват трескава подготовка за голямото събитие и пренареждат житейските си принципи. Денина създава deninamartin.com точно тогава. "Беше третият ми опит за блог. Първият включваше случайни мисли, не просъществува дълго. След това се насочих към кулинарен блог, което е абсурдно" – тук е прекъсната от собствения си смях. "Разбрах, че не ми харесва готвенето, а кулинарната фотография. Цялото желание беше да сготвя нещо и да му направя хубава снимка. На втората рецепта приключих." Така се появява модната перспектива, която ѝ пасва като най-стилната и удобна ръкавица на света. После идва и Instagram.

От самия старт Денина върви ръка за ръка с нейния (вече) съпруг - Руслан, който стои зад голяма част от снимките и общите им професионални решения. "Действаме много бързо. Донякъде по принуда, защото откакто стартирахме, непрекъснато има малко дете около нас. Но и сме се сработили." Няма как, заедно са от 15 години, а наскоро си казаха заветното ДА. "Искахме да предприемем тази стъпка, но синът ни беше малък. Имахме други приоритети. Знаеш, че сватбата е сериозен разход. След това забременях с Бояна, пак не беше удачно. Руслан ми подари пръстен малко след нейното раждане. Тогава се разбрахме да стане на 2 и да го планираме. Хубаво е, че така отбелязахме и годишнината." Макар по общоприетите стандарти за ситуацията, те вече да бяха "женени", Денина е очаквала въпросния момент. "Даже бих го нарекла прищявка. Просто за да го изживеем заедно. Руслан се шегува, че съм си сбъднала мечтата да се видя като булка. Вярно е, исках да се видя като булка. Сашко се забавлява страшно много, не спря да танцува, а на следващия ден ни каза, че е щастлив за нас и иска да го повторим."

Когато споменава децата, гласът ѝ се променя леко. "Публикуваш съдържание, то остава. Старая се да не качвам постове, които след време ще видят и ще питат защо са там. Болна тема ми е. Сложно е. От друга страна, споделям живота си, а те са част от него."

Денина Мартин

GET THE LOOK: Костюм They ARE

"Трябва да имаш реална преценка за теб, за това защо искаш да бъдеш повече от другите", споделя Денина

Instagram профилът на Денина е толкова естетически издържан, колкото бих искал да бъде моят, ако не поствах средно три пъти годишно. "Обичам естетиката. Тя е движеща сила във всичко, с което се занимавам. Ако трябва да кача Story, че вкъщи е разхвърляно, няма проблем. Ако е в профила" – тук прави сравнително дълга пауза и отново започва да се смее. "Виж, с децата разбираш, че не може да се действа по план." Признавам, че от известно време съм в личен конфликт - искам ли ударен перфекционизъм, когато отворя Instagram, защото денят ми най-вероятно не го е предложил? Или е по-добре да сме искрени, но без да залитаме към крайности? "Не може всичко да е перфектно. Това те потиска. Има обаче и профили, при които чак ти става неприятно от реалността. Все пак донякъде искаш да избягаш от нея."

Заради това @deninamartin не е във feed-а ви постоянно. "Изморително е за хората, ако си прекалено активен всеки ден. Омръзваш и сам на себе си." Наскоро стига до въпросния момент, в който е усетила нуждата от крачка встрани. Детокс? Бретон? И двете? "Сега съм с една идея по-спонтанна. Преди въобще не бях. Не бързам по отношение на промените, защото съм свикнала да се гледам по определен начин. Ако не се чувствам себе си, го приемам много зле. Не ми е комфортно." Тя не се страхува да излезе от зоната на комфорт, просто прави съзнателния избор да не бяга от визията си - далеч не в буквалния смисъл.

Денина Мартин

Същата тази визия откриваме и в едноименния ѝ бранд – Denina Martin Collection. В началото на 2019 г. той е само идея, но до края вече се превръща в реалност. "Добре, че стана така, защото ако бяхме отложили, нямаше да го направим. Винаги съществува риск да се провалиш, но докато не пробваш, няма как да разбереш." Директно казва "не", когато питам дали ситуацията преди три години я е провокирала да се откаже. "Не го усетих като момента, в който да се предам. Адаптирахме се, бяхме по-внимателни." Като се замисля, логично е Денина да създаде марка за дрехи и аксесоари. Има интерес към индустрията, но и я разбира - с тенденциите, процесите и случващото се между тях. Така че Denina Martin Collection e отчасти страст, отчасти желание да развие образа си отвъд социалните мрежи. "Изведнъж осъзнаваш, че се раздаваш за други брандове. Исках го и за себе си. Не изисква малко усилия, но ми доставя удоволствие. Случва се приятелка да ходи по улицата и да снима някой с нашите дрехи. Когато правим pop-up магазин, клиентките идват да видят новите модели с дрехи от митнали колекции. Пълнят ми душата", споделя тя с топлина в гласа – от онази, която напомня за Коледа. "Мисля, че беше подходящ момент." Факт, под последния пост, обявяващ тазгодишната pre-fall колекция (към момента на завършването на този текст, седмица по-късно, 90% от нея са sold out - бел.ред.), не липсват положителни коментари. Пак цитирам. "Защо усещам, че ще е трудно да избера само 1-2 артикула?". "Чудесен подарък за рождения ми ден!". "Предстои ми дипломиране и не мога да си представя по-хубаво събитие да покажа един любим български дизайнер." "Радвам се, защото влагаме много усилия и старание да изберем качествени материали, да помислим как даден модел да стои добре на повече жени." Идеите идват от нея и Руслан, а цялото производство се случва на територията на София. И ако в началото е чувала "Дени, това е много хубаво, но малко български носят такива дрехи", сега може да застане зад третото си дете. "Вярвах, че има жени, готови да ги облекат и носят. Просто до онзи момент ги нямаше на пазара."

Денина не се сблъсква със сериозен хейт. Потвърждавайки, не я виждам да почуква върху или под дървената маса пред нас, защото е открила решение. "Често реагираме първично, не се замисляме или нямаме информацията. А е важно. Защо да не отговарям? Защото имам 50 хиляди последователи ли? Не харесвам хора, които летят в облаците. Трябва да имаш реална преценка за теб, за обществото, за обкръжението ти, за това защо искаш да бъдеш повече от другите."

Докато полароидите по-горе се преместват от моята чанта в тази на звездата от корицата ни, разговорът продължава с розовото на Valentino преди избухването на Барби, Алесандро Микеле в Gucci, сватбата, снимките за #THEITWAVE и стига до здравото стъпване на земята, макар и с високи обувки. Денина е точно този човек.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA