Поглед, който казва всичко

Все още не се знае дали някога хората самостоятелно са решили да потърсят приятелството на нашите домашни любимци - кучетата или, всъщност, те са направили първата крачка към нас. Едно е сигурно – тези отношения са издържали теста на времето и със сигурност ще продължат да процъфтяват още векове наред, сигурно докато изобщо я има и човешката цивилизация. Както знаем, в основата на всяка щастлива връзка е добрата комуникация. Оказва се, че пухкавите четириноги отдавна са усвоили умението да общуват с нас.

Куче

Проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences и базирано върху сравнение на поведението и анатомията между кучета и вълци, стига до заключението, че лицевата структура на най-добрия приятел на човека е специално еволюирала, така че да предизвиква положителни емоции у представителите на homo sapiens.

Става дума за малък мускул, чиято функция е да дава възможност на кучетата да повдигат вътрешната си вежда нагоре. Това специфично лицево движение кара очите им да изглеждат по-големи – като на малко дете, което от своя страна събужда родителския инстинкт при хората. Такъв тип мускул отсъства в лицевата структура на повечето видове вълци, което означава, че кучетата са го развили вследствие на процеса на доместикация. Изследването обръща внимание и на факта, че четириногите ни спътници са много по-склонни да използват този мускул, когато са в присъствие на човек, който ги наблюдава, отколкото са сами или в компанията на други животни.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA