Домашното роботче Mabu контролира приема на лекарства у дома

Лидия Делирадева
Лидия Делирадева 22 септември 2019

Фармацевтичният гигант Pfizer стартира едногодишни изпитания на домашния робот Mabu. Основната му задача е да гарантира, че пациентите приемат предписаните лекарства навреме, както и да ги учи на здравословен начин на живот. Основната „специализация" на Mabu е да помага на хората със сърдечна недостатъчност.

Роботът е разработен от компанията Catalia Health, разпознава и отговаря на речта на собственика, записва показателите за здравето му и предава тази информация на медицински специалист – например на личния лекар. Не е необходимо пациентът да посещава доктора, за да се установят някои тревожни симптоми и да се коригира лечението.

Създателите на Mabu са убедени, че ще роботът ще повиши ефективността на предоставянето на медицинска помощ, както и ще помогне на пациентите да се адаптират към промените в начина на живот, причинени от болестта. Освен това, тестовете имат и друга важна цел - да се проучи реакцията на пациентите към робота.

В бъдеще Catalia Health възнамерява да обучава Mabu в грижата за пациенти с други заболявания, като ревматоиден артрит и рак.

Най-големите технологични компании по света работят върху създаването на домашни асистенти - роботи. От Huawei  например са уверени, че най-популярни ще бъдат роботите икономи, копманьони, заместители на определени части от тялото, както и медицинските сестри, наподобяващи Mabu. Те могат да се превърнат в истински членове на семейството.

НАЙ-НОВО ОТ GRAZIA